Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019

Επιστήμονες αναδημιούργησαν το άρωμα της Κλεοπάτρας. Βασίζεται σε συνταγή 2.000 χρόνων, είναι μύρο με αρωματικές προσθήκες κάρδαμου, ελαιολάδου και κανέλας.

Δύο επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Hawaiʻi at Mānoa αναδημιούργησαν το άρωμα της Κλεοπάτρας χρησιμοποιώντας μια συνταγή 2.000 χρόνων.
Το άρωμα της «αρχαιότερης βασίλισσας της Αιγύπτου» βασιζόταν στο μύρο (‘myrrh-based' scent) με ένα πικάντικο μείγμα κάρδαμου, ελαιολάδου και κανέλας.
Ανασκαφές δεκαετίας στην αιγυπτιακή περιοχή, που διευθύνονταν από τον καθηγητή Robert Littman και τον βοηθό καθηγητή Jay Silverstein έφεραν τμήματα  αρχαίου οικισμού, που χαρακτηρίστηκαν από την παρουσία ενός τεράστιου συγκροτήματος κλιβάνων BCE του τρίτου αιώνα. Η χημική ανάλυση το ανέφερε ως αρχαίο αρωματοποιείο.
Η σύγχρονη περιοχή Tell-el Timai του αφρικανικού έθνους, κοντά στο Κάιρο, όπου ανακαλύφθηκε το αρχαίο αρωματοποιείο, ονομαζόταν αρχικά Thmuis και ιδρύθηκε πριν από περίπου 6.500 χρόνια.
Χρησιμοποιούσαν εισαγόμενη άργιλο για την παρασκευή μπουκαλιών αρωμάτων και το 2012 ανακαλύφθηκε το πιθανό σπίτι του ιδιοκτήτη.
Πραγματοποιήθηκε χημική ανάλυση στο υπόλοιπο του περιεχομένου που βρέθηκε μέσα σε αμφορέα, ένα κομψό αρχαίο ελληνικό ή ρωμαϊκό βάζο με δύο λαβές και ένα στενό λαιμό.
η χημική ανάλυση στα αρχαία υπολείμματα, έδειξε ότι αποτελούνταν από μύρο, έναν τύπο ρητίνης δέντρου. Άλλες αρωματικές προσθήκες στο μύρο, περιελάμβαναν κάρδαμο, ελαιόλαδο και κανέλα.
όπως αναφέρεται «Ήταν το πιο εκλεκτό άρωμα του αρχαίου κόσμου», ένα παχύ και κολλώδες σκεύασμα από μύρο, κάρδαμο, ελαιόλαδο και κανέλα.
«ήταν το Chanel No. 5 της αρχαίας Αιγύπτου», αναφέρεται στο  Atlas Obscura.
Στην περιοχή των κλιβάνων βρέθηκε πλήθος αργυρών και χρυσών κοσμημάτων, γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία ανταλλαγής νομισμάτων με αρώματα. 
το αρχαίο αρωματοποιείο ήταν γνωστό για την παραγωγή δύο τύπων αρώματος, των Mendesian και Metopian.
Εμπειρογνώμονες για το αρχαίο αιγυπτιακό άρωμα κατάφεραν να αναδημιουργήσουν το άρωμα με βάση τους τύπους, στα αρχαία ελληνικά κείμενα.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια πικάντικη οσμή που παραμένει στο δέρμα για μέρες και έχει μια πυκνή συνοχή παρόμοια με το ελαιόλαδο.
Το άρωμα βρίσκεται τώρα για έκθεση, σε ένα "exhibit" του National Geographic Museum, στην Ουάσινγκτον
«Το βρίσκω πολύ ευχάριστο, αν και μάλλον παραμένει λίγο περισσότερο από το σύγχρονο άρωμα», δήλωσε ο καθηγητής Littman.
«Τα αρχαία αρώματα ήταν πολύ πιο παχιά από αυτά που χρησιμοποιούμε τώρα, και είχαν πυκνή συνοχή παρόμοια με το ελαιόλαδο».

Παρόλο που το άρωμα έχει αναδημιουργηθεί με ακρίβεια, είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα τι άρωμα φορούσε η Κλεοπάτρα.
Η Mandy Aftel, αρωματοποιός στο Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια, πιστεύει ότι πιθανότατα θα είχε το δικό της μοναδικό άρωμα, που εμφιαλωνόταν ειδικά γι 'αυτήν. 
στη φωτο :  Βάζα προσφοράς και αρώματος μεταξύ του Anubis και του Hatshepsut, που βρέθηκαν πάνω σε μια αρχαία αιγυπτιακή τοιχογραφία στο παρεκκλήσι του Anubis, στο ναό (Mortuary Temple) του Hatshepsut στο Deir el-Bahari,στη Νεκρόπολη των Θηβών (περιοχή στη δυτική όχθη του ποταμού Νείλου, απέναντι από τη αρχαία πόλη των Θηβών (σύγχρονο Λούξορ) στην Αίγυπτο).

πηγή 13-8-19
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7351691/Scientists-recreate-Cleopatras-PERFUME-using-2-000-year-old-recipe.html?ito=social-twitter_mailonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: