Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019

18η Διάσκεψη των Μερών (COP) της Σύμβασης CITES στη Γενεύη. Επιχείρηση Operation Thunderball κατά του λαθρεμπορίου άγριας ζωής, με συνεργασία 109 χωρών

Ελβετία, η 18η συνεδρίαση της διάσκεψης των μερών (COP 18) της Σύμβασης για το διεθνές εμπόριο των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES) πραγματοποιείται στη Γενεύη αυτό το μήνα (17-28 Αυγούστου) Συμμετέχουν 183 χώρες που υπέγραψαν τη Συνθήκη (CITES)
Η Κίνα πρέπει να καταβάλει παγκόσμια προσπάθεια κατά του εμπορίου τίγρεων.
Οι τίγρεις επίσης δεν πρέπει να εκτρέφονται για το εμπόριο των μερών και των προϊόντων τους.
πρέπει να θεσπιστεί ένα σαφές σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργηση των εγκαταστάσεων αναπαραγωγής τίγρεων σε αιχμαλωσία, που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς και να απαγορευτεί το εμπόριο όλων των τμημάτων και προϊόντων τίγρης από οποιαδήποτε πηγή.
η Kίνα οφείλει να καλέσει τους γείτονες της - το Λάος, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ - να ακολουθήσουν επίσης αυτή την απαγόρευση, έτσι ώστε τα προβλήματα να μην εκτραπούν πέρα ​​από τα σύνορα.
Ο αριθμός των αιχμάλωτων τίγρεων σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία - ειδικά στις τρεις αυτές χώρες - έχει αυξηθεί. Όχι μόνο υπάρχουν μεγάλες εγκαταστάσεις, αλλά και ιδιωτικές, μικρότερες επιχειρήσεις, με αναφορές που δείχνουν τη συμμετοχή τους στο διεθνές παράνομο εμπόριο τίγρεων και των τμημάτων και των προϊόντων τους.
όλες οι συμβαλλόμενες στην CITES χώρες, πρέπει να διασφαλίσουν την επιβολή ισχυρών νόμων που αφορούν όλα τα εγκλήματα κατά των τίγρεων, συμπεριλαμβανομένων των χωρών με μεγάλους πληθυσμούς τίγρεων σε αιχμαλωσία όπως η Τσεχία, η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ. Όπου υπάρχουν νόμοι, συχνά δεν εφαρμόζονται σωστά, ενώ οι διώξεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.

πηγή 19-8-19
https://www.asiatimes.com/2019/08/opinion/china-must-lead-global-effort-against-tiger-trade/

======================
Η Κένυα ζητά την πλήρη προστασία των ελεφάντων στην 18η διάσκεψη της CITES
Προτάσεις για τη βελτίωση της προστασίας των ελεφάντων, των καμηλοπαρδάλων, των καρχαριών και άλλων ειδών θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη καθώς διεξάγεται στη Γενεύη η 18η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES).
Η μελλοντική επιβίωση πολλών ζώων που διακινούνται για τα μέρη τους ή ως ζωντανά δείγματα θα επηρεαστεί από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στη συνάντηση με τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων των περισσότερων από τα 183 μέλη.
η συνεδρίαση προγραμματίζεται να διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 28 Αυγούστου. Το CoP18 έχει 107 θέματα ημερήσιας διάταξης και 57 προτάσεις ειδών (species proposals).
Ο Matt Collis, Διευθυντής της IFAW ( Director, International Policy, and head of IFAW’s delegation at CITES), , δήλωσε: "Το παράνομο και μη βιώσιμο εμπόριο άγριων ζώων, σε συνδυασμό με απώλειες ενδιαιτημάτων και άλλες ανθρώπινες απειλές, έχει αποδεκατίσει πολλά είδη, για μελλοντική επιβίωση. Περίπου 20.000 ελέφαντες ετησίως σφαγιάζονται για το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου.
Οι ελέφαντες και το ελεφαντόδοντο θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ημερήσια διάταξη, με τρεις ξεχωριστές προτάσεις που παρουσιάζουν αντιφατικά οράματα για τη διατήρηση των αφρικανικών ελεφάντων.
Για πρώτη φορά, οι εκπρόσωποι της CITES θα εξετάσουν επίσης την προστασία της καμηλοπάρδαλης. Ο πληθυσμός της έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία 30 χρόνια λόγω απειλών που περιλαμβάνουν το διεθνές εμπόριο των μερών του σώματος της, καθώς και τις απώλειες των ενδιαιτημάτων της και βέβαια της παράνομης θήρας.
αυτό το CoP Θα εξετάσει επίσης τον τρόπο αντιμετώπισης αναδυόμενων ζητημάτων όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο άγριων ζώων και το τι πρέπει να κάνει με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ζωντανών ζώων που διασώθηκαν από τους διακινητές.
πηγή 17-8-19
https://www.kbc.co.ke/kenya-calls-for-total-protection-for-elephants-at-18th-cities-conference/
==============
Φέτος, μέσα στον Ιούνιο έγινε μια μεγάλη επιχείρηση κατά του λαθρεμπορίου άγριας ζωής. Μέσα σε 26 μέρες οι αρμόδιοι αξιωματούχοι για την επιβολή του νόμου, κατάσχεσαν δελφίνια και καρχαρίες, λιοντάρια και τίγρεις, σχεδόν δώδεκα πρωτεύοντα θηλαστικά και περισσότερα από 10.000 ερπετά, πουλιά και θαλάσσια ζώα, δήλωσε η Interpol.
Η εκστρατεία, που ονομάζεται Operation Thunderball, συντονίστηκε από την Interpol και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων (World Customs Organization) και κάλυψε 109 χώρες. Είκοσι ένα άτομα συνελήφθησαν στην Ισπανία, τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν στην Ουρουγουάη και σχεδόν 600 άνθρωποι εντοπίστηκαν ως ύποπτοι για την παράνομη διακίνηση άγριας ζωής  και ξυλείας, σύμφωνα με την Interpol.
Συνολικά, οι παγκόσμιες υπηρεσίες και οι τοπικές αρχές πραγματοποίησαν σχεδόν 2.000 κατασχέσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται χιλιάδες ζώντα ζώα και φυτά, μισός τόννος ελεφαντόδοντου και πάνω από 70 φορτία ξυλείας από φορτηγά.
Η Ginette Hemley, ανώτερη αντιπρόεδρος για τη διατήρηση της άγριας ζωής στο World Wildlife Fund, χαρακτήρισε την έκταση της επιχείρησης "εκπληκτική", και δήλωσε ότι "το αποτέλεσμα υπογραμμίζει γιατί η διεθνής συνεργασία είναι τόσο σημαντική για την αντιμετώπιση αυτής της θανατηφόρας εγκληματικής δραστηριότητας".
Ανάμεσα στις 30 μεγάλες γάτες που κατασχέθηκαν, περιλαμβάνεται ένα κλουβί με μια νεαρή λευκή τίγρη που βρέθηκε κρυμμένη σε ένα "pickup van" στο Μεξικό, καθώς και ένα λιονταράκι που εντοπίστηκε στην Ινδία, καθώς το μετέφεραν παράνομα, από το Μπαγκλαντές στη Βρετανία.
Μια χελώνα (snapping turtle) που κατασχέθηκε,  εμφανίστηκε σε ένα σημείο ελέγχου στο δρόμο, στο Εκουαδόρ και πάνω από 4.000 χελώνες Horsefield, βρέθηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο (shipping container) που διέρχονταν από το Καζακστάν.

Στην Ινδία,  ανακαλύφθηκαν  δεκάδες παπαγάλοι στοιβαγμένοι ασφυκτικά σε ένα κλουβί και οι αρχές στην Ουρουγουάη βρήκαν ένα χαρτοκιβώτιο γεμάτο με εξωτικά καναρίνια (saffron finches) που λαθροθηρεύτηκαν στην Αργεντινή.
Η κλίμακα των κατασχέσεων ανέδειξε την τεράστια έκταση του προβλήματος της διακίνησης άγριας πανίδας και πως διευκολύνεται μέσω διαδικτύου.
Μέσω μόνο δύο online ερευνών, η Interpol δήλωσε ότι οι αρχές μπόρεσαν να κατασχέσουν 1.850 πουλιά στην Ιταλία.


Πέρυσι, σύμφωνα με την παρακολούθηση του λαθρεμπορίου (trafficking watchdog) εντοπίστηκαν στο Facebook, πάνω από 1.500 καταχωρήσεις για ζωντανά ζώα , πολλά από τα οποία προστατεύονται.
σχετικός σύνδεσμος
https://www.bbc.com/news/technology-45472159

 τον Απρίλιο η ινδονησιακή αστυνομία δήλωσε ότι οι λαθρέμποροι είχαν χρησιμοποιήσει το Facebook για να πουλήσουν δεκάδες  Komodo dragons (more than 41 Komodos) για χιλιάδες δολάρια το καθένα.
https://www.theguardian.com/world/2019/apr/04/tourists-banned-from-home-of-komodo-dragon-as-smugglers-eye-dwindling-numbers
=========================================
"Το έγκλημα της άγριας ζωής όχι μόνο στερεί αναγκαίους πόρους από το περιβάλλον,  αλλά έχει και αντίκτυπο μέσω της συνακόλουθης βίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της απάτης", ανέφερε σε δήλωσή του ο Jürgen Stock, γενικός γραμματέας της Interpol .
Είπε ότι η επιχείρηση ήταν ένα παράδειγμα «συγκεκριμένων ενεργειών» για την αντιμετώπιση των διεθνών δικτύων εγκληματικότητας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (World Customs Organization W.C.O.) δήλωσε ότι κατασχέθηκε επίσης μισός τόνος ατόμων παγκολίνου  (μέρη του σώματος του) στη Νιγηρία κατά την πορεία προς την Ασία, όπου υπάρχουν επικερδείς μαύρες αγορές για αυτό το ζώο.
Οι μεγάλες προστατευτικές κεράτινες φολίδες που καλύπτουν το δέρμα τους χρησιμοποιούνται για την παραδοσιακή κινεζική ιατρική και το κρέας του σε εστιατόρια και μπορεί να αποδώσει εκατομμύρια δολάρια στους λαθροδιακινητές.
Εννέα τόνοι κεράτινων φολίδων πανγκολίνου, που εκτιμάται ότι αξίζουν σχεδόν 8 εκατομμύρια δολάρια, κατασχέθηκαν τον Φεβρουάριο στο Χονγκ Κονγκ. Η πόλη έχει γίνει ένας σημαντικός κόμβος λαθρεμπορίου άγριων ζώων, παρέχει στην Κίνα αγαθά που
προέρχονται από είδη που απειλούνται με εξαφάνιση στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική.

οι οργανισμοί κατάσχεσαν επίσης πέντε κέρατα ρινόκερου και 440 κομμάτια ελεφαντόδοντου, γεγονός που υποδηλώνει ότι, η λαθροθηρία και των δύο ζώων παραμένει ένα διαδεδομένο πρόβλημα, ακόμα και στη Μποτσουάνα, που θεωρείται από καιρό καταφύγιο για τους ελέφαντες στην Αφρική.

Η Susan Lieberman, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Πολιτικής για την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας (international policy at the Wildlife Conservation Society), δήλωσε ότι ενώ η επιχείρηση της Interpol  ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, οι τοπικές αρχές πρέπει επίσης να επιδιώξουν την πάταξη αυτού του λαθρεμπορίου.
οι κατασχέσεις και οι συλλήψεις είναι μόνο το πρώτο βήμα - οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να ακολουθήσουν με ισχυρές και ουσιαστικές διώξεις."
πηγή 10-7-19
https://www.nytimes.com/2019/07/10/world/asia/interpol-wildlife-trafficking.html
------------------
Χάνουμε είδη με ρυθμό που δεν έχει δει ποτέ πριν.
Οι πληθυσμοί θηλαστικών, ερπετών, αμφιβίων, πτηνών και ψαριών μειώθηκαν κατά 60% μεταξύ του 1970 και του 2014.
Η πρόσφατη έκθεση IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) αποκαλύπτει ότι θα χάσουμε, μέσα στον αιώνα, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο από τα σχεδόν οκτώ εκατομμύρια είδη στη γη, εκτός εάν αναλάβουμε δράση.

Η πρόσφατη συνεργασία 109 χωρών στο πλαίσιο της επιχείρησης Thunderball, η οποία συντονίστηκε από την Ιντερπόλ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων, ήταν μια τεράστια επιτυχία, με αποτέλεσμα σχεδόν 600 συλλήψεις και κατάσχεση χιλιάδων προστατευόμενων ζώων, φυτών και προϊόντων άγριων ζώων.

τέσσερις χώρες της Νοτίου Αφρικής (Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Ναμίμπια και Νότια Αφρική) υπέβαλαν το αίτημα (για να συζητηθεί στη διάσκεψη (CITES)) για την άρση των περιορισμών και την έγκριση του διεθνούς εμπορίου του καταγεγραμμένου ακατέργαστου ελεφαντόδοντου που προέρχεται από τους ελέφαντες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: