Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019

Κομμένο κεφάλι γιγαντιαίου λύκου της εποχής των Παγετώνων, ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία. Είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το κεφάλι του σύγχρονου Γκρίζου λύκου

Σιβηρία, στην περιοχή Yakutia, βρέθηκε κομμένο κεφάλι, 16 ιντσών, ενός γιγαντιαίου λύκου της Εποχής των Παγετώνων -
είναι διπλάσιο σε μέγεθος -από το μέγεθος του κεφαλιού των σύγχρονων απογόνων του (Γκρίζου λύκου)- και βρέθηκε εκπληκτικά συντηρημένο (στις θερμοκρασίες κατάψυξης της Σιβηρίας) με άθικτο τον εγκέφαλο του, μετά από 40.000 χρόνια.

Ανακαλύφθηκε πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο από τον ντόπιο κάτοικο  Pavel Efimov το καλοκαίρι του 2018 κοντά στον απομεμακρυσμένο ποταμό Tirekhtyakh, αλλά το εύρημα μόλις αποκαλύφθηκε.
Ο Ρώσος επιστήμονας Δρ Albert Protopopov δήλωσε: «Πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη απολιθώματος μιας πλήρους και άθικτης κεφαλής ενός Πλειστοκένιου (Pleistocene) λύκου με εξαιρετικά διατηρημένο τον ιστό του.

«Θα το συγκρίνουμε με τους σύγχρονους λύκους για να κατανοήσουμε πώς εξελίχθηκε το είδος».
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για τρόπαιο ενός αρχαίου κυνηγού, αφού τότε εμφανίστηκε άνθρωπος σε αυτό το τμήμα της βόρειας Ρωσίας πριν από 32.500 χρόνια.
Ο λύκος με τους εντυπωσιακούς κυνόδοντες φαίνεται να ήταν μεγαλύτερος, από τους σημερινούς λύκους της Σιβηρίας.
Οι επιστήμονες του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα εξετάσουν το DNA του θηρευτή  της πλειστοκαίνου εποχής (Pleistocene predator's DNA), αναφέρεται στους "The Siberian Times".

Η ανακάλυψη του λύκου ανακοινώθηκε στο Τόκιο σε έκθεση με υπολείμματα κατεψυγμένων θηραμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μαμούθ "woolly mammoths".
Ο λύκος βρέθηκε την ίδια εποχή με ένα νεαρό λιοντάρι σπηλαίων, που ονομάστηκε Spartak (η ανακάλυψη αυτή ανακοινώθηκε προηγουμένως) και τα κατάλοιπα της Εποχής των Παγετώνων που εκτίθενται μαζί.
«Οι μύες, τα όργανα και ο εγκέφαλός τους είναι σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο Naoki Suzuki, καθηγητής παλαιοντολογίας και ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Jikei στο Τόκιο, ο οποίος έκανε "CT scans" στα αρχαία κατάλοιπα.
όπως δήλωσε:
«Θέλουμε να αξιολογήσουμε τις φυσικές δυνατότητές τους και την οικολογία τους, συγκρίνοντάς τους με τα λιοντάρια και τους λύκους του σήμερα».
πηγή 11-6-19
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7128105/Giant-head-wolf-severed-body-40-000-years-ago-unearthed.html?ico=pushly-notifcation-small
Δεν υπάρχουν σχόλια: