Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019

Κολύμβηση στο...Δάσος, για 2 ώρες τη βδομάδα, για καλύτερη υγεία. Η μεγαλύτερη μελέτη στο είδος της, διεξάγεται στην Αγγλία και αναδεικνύει την ανάγκη μας, για διαβίωση σε «πράσινες» περιοχές


Αγγλία, Devon, στο Πανεπιστήμιο του Exeter, ξεκίνησε η μεγαλύτερη μελέτη για την επίδραση της φύσης και το αποκαλούμενο 'Forest bathing' στην ανθρώπινη υγεία.
η έρευνα με επικεφαλής τον Δρ Mathew White, περιβαλλοντικό ψυχολόγο και ανώτερο λέκτορα στο κολέγιο ιατρικής και υγείας, αναδεικνύει την ανάγκη μας για διαβίωση σε «πράσινες» περιοχές
Αναλύθηκαν στοιχεία δυο χρόνων, από περισσότερους  από 20.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στο "the Natural England's Monitor of Engagement with the Natural Environment Survey"
Τα αποτελέσματα - που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports - αποκάλυψαν ότι, όσοι πέρασαν τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα στη φύση, ανέφεραν ότι ήταν σε καλή υγεία και είχαν υψηλότερη ψυχολογική ευεξία.
Δεν έχει σημασία αν οι δυο ώρες καλύπτονται με μια επίσκεψη στο δάσος ή πραγματοποιούνται με αρκετές σύντομες επισκέψεις.
Ωστόσο όσοι επισκέπτονταν πάρκα, δάση ή παραλίες για λιγότερο από 120 λεπτά την εβδομάδα δεν αποκόμισαν οφέλη, σύμφωνα με την έρευνα.
Τα αποτελέσματα βρίσκουν εφαρμογή, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, καθώς και σε ενήλικες όλων των ηλικιών, επαγγελμάτων και εθνικοτήτων.
Το αποκαλούμενο 'Forest bathing' περιγράφει την ιαπωνική πρακτική  shinrin-yoku, σύμφωνα με την οποία, περπατάμε αργά και προσεκτικά μέσα σε δασικές εκτάσεις.
έτσι προσλαμβάνουμε τις μυρωδιές του δάσους, τους ήχους και τις εικόνες του.
Οι μελέτες δείχνουν ότι η αρτηριακή μας πίεση, ο καρδιακός ρυθμός, η διάθεση και ακόμη  η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να βελτιωθούν με την ήσυχη διαμονή μας για λίγες ώρες, μέσα στις δασικές εκτάσεις.

Στην Ιαπωνία, όπου τα ποσοστά καρδιακών παθήσεων είναι μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο, το 'Forest bathing' ή το shinrin-yoku αποτελεί ζωτικό μέρος του εθνικού τους προγράμματος υγείας.
Μια θεωρία υποδεικνύει ότι οι οργανικές ενώσεις phytoncides, που τα δέντρα εκπέμπουν για να προστατευθούν από παράσιτα και ασθένειες, θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον άνθρωπο.

το 'Forest bathing' μπορεί επίσης να ηρεμήσει τους ανθρώπους δίνοντας τους την εστίαση στην όμορφη θέα του δάσους, και την απομάκρυνση τους από τις πιέσεις της σύγχρονης ζωής.

Ωφελούνται ακόμα και αυτοί που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες ή αναπηρίες.
«Δεν χρειάζεται καν να υποβάλλονται σε σωματική άσκηση», είπε ο κ. White. «Θα μπορούσαν απλά να κάθονται σε έναν πάγκο».
Οι επιστήμονες για την σημαντική διετή μελέτη, εργάζονται παράλληλα με την Trust Me του BBC. Είναι μια ομάδα γιατρών που συντονίζει ένα πείραμα, στο οποίο οι άνθρωποι περνούν διαφορετικές χρονικές περιόδους στη φύση, κάθε εβδομάδα.
Πώς αυτό επηρεάζει την υγεία και την ευημερία τους θα απαντηθεί και θα δημοσιευτεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους, πρόσθεσε ο Δρ White.
πηγή 13-6-19
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7137047/Trendy-forest-bathing-supported-Duchess-Cambridge-really-good-health.html?ito=social-twitter_mailonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: