Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019

Καθολικοί ιερείς βιάζουν για δεκαετίες καλόγριες στην Ινδία. Το Βατικανό γνωρίζει για τη σεξουαλική κακοποίηση μοναχών από ιερείς και επισκόπους στην Ασία, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και την Αφρική

 Ινδία, σε εκκλησίες Καθολικοί ιερείς βιάζουν για δεκαετίες καλόγριες, όπως αποκάλυψε η έρευνα.
Καλόγριες αναφέρουν στους δημοσιογράφους ότι βίωσαν για χρόνια σεξουαλική πίεση και βιασμούς από ιερείς.
Οι επιθέσεις σπάνια έχουν καταγγελθεί, καθώς υπάρχει ο φόβος για αντίποινα από το σπάσιμο του όρκου της αγνότητας.
Οι βιασμοί είναι ευρέως διαδεδομένοι μέσα στην εκκλησία και συμβαίνουν σε μεγαλύτερη κλίμακα, από όσο γνωρίζουμε. Οι περισσότερες επιθέσεις δεν έχουν καν αναφερθεί.
Οι ιστορίες διαδραματίζονται στα καθιστικά των καθολικών μοναστηριών, που είναι γεμάτα από εικόνες του Χριστού.
Στην Ινδία οι καλόγριες μιλούν για ιερείς που διέπραξαν επαναλαμβανόμενους βιασμούς εις βάρος τους, ενώ συχνά ήταν μεθυσμένοι. Λένε ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τους άνδρες,  που εκείνες πίστευαν για χρόνια ότι ήταν εκπρόσωποι του Χριστού.
Οι επιθέσεις γινόταν συχνά εναντίον αφελών και νεότερων μοναχών που αγωνιζόταν να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή.
Το Βατικανό έχει από καιρό συνειδητοποιήσει ότι μοναχές έχουν κακοποιηθεί από ιερείς και επισκόπους στην Ασία, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και την Αφρική, αλλά έχει κάνει πολύ λίγα πράγματα για να το σταματήσει, ανέφερε το Associated Press πέρυσι.
το AP διερεύνησε την κατάσταση σε μια μόνο χώρα - την Ινδία - και αποκάλυψε μια δεκαετή ιστορία για τις μοναχές που υποφέρουν από σεξουαλική κακοποίηση μέσα στην εκκλησία.
Οι καλόγριες περιέγραψαν λεπτομερώς τη σεξουαλική πίεση που υπέστησαν από τους ιερείς, και σχεδόν δύο δεκάδες άλλοι άνθρωποι - πρώην μοναχές, ιερείς και άλλοι - δήλωσαν ότι είχαν άμεση γνώση τέτοιων περιστατικών.
Ωστόσο, η κλίμακα του προβλήματος στην Ινδία παραμένει ασαφής, καθώς καλύπτεται από μια ισχυρή κουλτούρα σιωπής.
Σχεδόν κανένας δεν μιλάει για αυτό εύκολα, και οι περισσότεροι μιλούν μόνο με την προϋπόθεση ότι δεν θα ταυτοποιηθούν.
Πέρυσι 44χρονη μοναχή υπέβαλε αστυνομική καταγγελία εναντίον του επισκόπου Franco Mulakkal κατηγορώντας τον ότι την βίασε 13 φορές σε διάστημα δύο ετών (στη μικρή πόλη του Kuravilangad, στο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου)
έστειλε επίσης λεπτομερή επιστολή στον Ποντίφικα και ζήτησε να ληφθούν μέτρα εις βάρος του.
οι επανειλημμένες καταγγελίες της στους αξιωματούχους της εκκλησίας δεν έφεραν καμία απάντηση.
Ομάδα από καλόγριες ξεκίνησε δημόσια διαμαρτυρία και ζητώντας τη σύλληψη του επισκόπου.
ο επίσκοπος Franco Mulakkal από την μικρή πόλη της Κεράλα έγινε επίσκοπος στη βόρεια Ινδία, επιβλέποντας μια καθολική κοινότητα. Ήταν επίσης επίσημος προστάτης αυτής της κοινότητας των 81 αδελφών, των Ιεραποστολών του Ιησού (the Missionaries of Jesus), που ασκούσε τεράστια επιρροή στους προϋπολογισμούς και τις εργασίες.

ο Ινδός Καθολικός επίσκοπος που κατηγορείται για τον βιασμό της μοναχής ζήτησε από το Βατικανό να του επιτρέψει να παραιτηθεί καθώς εντείνονται οι διαμαρτυρίες στο κρατίδιο Κεράλα της Ινδίας και οι προτροπές για τη σύλληψή του.

Η αστυνομία της Κεράλα κάλεσε τον επίσκοπο να καταθέσει για την υπόθεση. Ο επίσκοπος αρνείται ότι έχει διαπράξει αξιόποινες πράξεις.
Ο Mulakkal αρνείται θυμωμένα τις κατηγορίες και είπε στους δημοσιογράφους ότι οι κατηγορίες είναι «αβάσιμες και παρασκευασμένες» ενώ κατηγόρησε την αδελφή ότι προσπαθεί να τον εκβιάσει για να της δώσει μια καλύτερη δουλειά.
«Εγώ περνάω από επίπονη αγωνία», είπε ο Mulakkal, ο οποίος φυλακίστηκε για τρεις εβδομάδες και απελευθερώθηκε με εγγύηση τον Οκτώβριο του 2018. «Λέω σε όλους να προσευχηθούν στον Θεό: Ας επικρατήσει η αλήθεια».
πολλοί βλέπουν τον Mulakkal ως μάρτυρα.
Μια σειρά από υποστηρικτές τον επισκέφτηκαν στη φυλακή και τα πλήθη τον χαιρέτησαν όταν επέστρεψε στην πατρίδα του.
Κανείς δεν προσπάθησε να συναντήσει την μοναχή, αλλά πολλοί άνθρωποι περίμεναν στην σειρά, για να συναντήσουν τον επίσκοπο Franco στη φυλακή.
οι καταγγελίες για αυτά τα περιστατικά δεν γίνονται επίσημα αφού η καταγγελία εναντίον ενός ιερέα σημαίνει κατηγορία εναντίον κάποιου που βρίσκεται ιεραρχικά υψηλότερα στην εκκλησία, αυτό μπορεί να σημαίνει μια δυσφήμηση για την εκκλησιαστική πολιτική.
Ο Αρχιεπίσκοπος Kuriakose Bharanikulangara, ηγέτης της εκκλησίας με έδρα το Νέο Δελχί, ανέφερε ότι τα περιστατικά κακοποίησης συμβαίνουν σποραδικά.
Η καταγγελία μπορεί επίσης να επιφέρει οικονομικά προβλήματα καθώς σε πολλές εκκλησίες οι μοναχές εξαρτώνται οικονομικά από τους ιερείς και τους επισκόπους.
Η σιωπή μεγεθύνεται στην Ινδία με τα δημογραφικά στοιχεία, τη θρησκευτική πολιτική και μια βαθιά πεποίθηση ότι οι γυναίκες έχουν μικρή αξία.
Υπάρχουν περίπου 18 εκατομμύρια Καθολικοί στην Ινδία, αλλά αυτή είναι μια μικρή μειονότητα σε αυτό το μεγάλο Ινδουιστικό έθνος των 1,3 δισεκατομμυρίων.
Η καταγγελία θα μπορούσε να αμαυρώσει την εικόνα της εκκλησίας τους και πολλές μοναχές ανησυχούν ότι θα τροφοδοτήσουν την κριτική των ινδουιστών σκληροπυρηνικών.
«Μια γυναίκα που περνά αυτή την εμπειρία, την κρύβει και προσποιείται ότι όλα είναι εντάξει».
οι μοναχές που εγκαταλείπουν το μοναστήρι απορρίπτονται από οικογένειες και φίλους και αναζητούν νέες ταυτότητες.
Το αποτέλεσμα είναι η σιωπή. Χρησιμεύει στις αδελφές σαν πανοπλία για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις ζωές που έχουν δημιουργήσει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει επίσης ότι έχουν να αγωνίζονται με τις αναμνήσεις τους.
Στο τέλος, οι περισσότερες δεν λένε τίποτα και αυτά τα πράγματα συγκαλύπτονται.
*************************
Πολλές μοναχές μέσω του Κινήματος Me Too κατήγγειλαν δημόσια περιστατικά κακοποίησης από ιερείς και επισκόπους.
Καθολικοί ιερείς κακοποιούν σεξουαλικά μοναχές, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος και δεσμεύτηκε να πάρει μέτρα για να σταματήσει κάθε είδους κακοποίηση.
Ο ποντίφικας έκανε τις δηλώσεις αυτές στο αεροπλάνο της επιστροφής του από το Αμπού Ντάμπι, φέτος τον Φεβρουάριο όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με το άρθρο στο περιοδικό του Βατικανού, που αναφερόταν στην σεξουαλική κακοποίηση  μοναχών της καθολικής εκκλησίας.
πηγή 2-1-2019
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6546193/AP-finds-long-history-nuns-abused-priests-India.html?ito=social-twitter_mailonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: