Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019

Παπαγάλοι εθισμένοι στο όπιο, καταστρέφουν φυτείες οπιούχου παπαρούνας στην Ινδία, για να κλέψουν το πολύτιμο ναρκωτικό τους

Ινδία, στην πολιτεία Madhya Pradesh, Πανέμορφοι ευφυείς παπαγάλοι με σμαραγδένια φτερά, κάνουν επιδρομή  στις καλλιέργειες της οπιούχου παπαρούνας (papaver somniferum)
Σύμφωνα με τον ειδικό Δρ. R.S. Chundawat (an Opium Specialist at a Horticulture College in Mandsaur),  τα αποτελέσματα της κατανάλωσης οπίου από τους παπαγάλους είναι σχεδόν ίδια με αυτά που παρουσιάζουν και οι άνθρωποι. Το πτηνό παίρνει την ίδια ενέργεια με αυτή που παίρνει ο άνθρωπος όταν πίνει καφέ ή τσάι.
Μόλις οι παπαγάλοι βιώσουν για πρώτη φορά αυτή την υπερδιέγερση, εθίζονται. όπως και οι επιρρεπείς στα ναρκωτικά άνθρωποι, γίνονται άφοβοι και έτοιμοι να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους, για χάρη μιας ακόμη δόσης οπίου.
Κανένας τρόπος δεν υπάρχει για να τρομάζουν και να μην καταστρέφουν τις φυτείες της οπιούχου παπαρούνας.
Οι αγρότες προσπαθούν μάταια να τους απομακρύνουν με σκιάχτρα, μεγάφωνα, ακόμη και με κροτίδες ή πυροτεχνήματα...
Αυτοί οι Monk Parakeet παπαγάλοι, ανήκουν στο είδος rose-ringed, ή ring-necked parakeet.έχουν ροζ-κόκκινο ράμφος και μαύρο δαχτυλίδι στο λαιμό, είναι θορυβώδεις, κοινωνικοί (ζουν σε ομάδες 300-500 ατόμων) με προσδόκιμο ζωής τα 20-30 χρόνια. Μια φορά το χρόνο, την άνοιξη, το θηλυκό γεννάει 3-4 αυγά.
τα πτηνά αυτά ήταν εγγενή στην Αφρική, την Ινδική υποήπειρο και τη Νότια Αμερική.
Χάρη στο διεθνές εμπόριο κατοικίδιων ζώων, πληθυσμοί του εξωτικού παπαγάλου  αναδύθηκαν σε απροσδόκητα σημεία σε όλο τον κόσμο. Τώρα πετάει ελεύθερα σε πόλεις της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και αλλού σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη φυσική βιοποικιλότητα μιας χώρας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει το είδος του στον κατάλογο με τα χωροκατακτητικά είδη (Invasive Alien Species)
έχει ήδη μπει (τον Δεκέμβριο του 2017) στη λίστα των 100 κυριότερων επεμβατικών ειδών του επιστημονικού περιοδικού "scientific journal Biological Invasions"
Στο Ισραήλ, οι παπαγάλοι που προτιμούν τους ηλιανθόσπορους κατηγορήθηκαν επίσης για ζημιές στις καλλιέργειες.
στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό το είδος παπαγάλου ζει εδώ και 40 χρόνια, χωρίς να επηρεάζει τον αριθμό των γηγενών πουλιών (όπως τα μαυροπούλια και τους δρυοκολάπτες) που μοιράζονται μαζί του τους ίδιους βιότοπους. Αλλά αν η αύξηση του αριθμού του είδους του συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, εκφράζεται η ανησυχία, ότι θα βλάψει αγροτικές καλλιέργειες και θα γίνει απειλή για την άγρια φύση.

στην Ινδία από το 2015, τα πουλιά άρχισαν να εισβάλλουν και στις φυτείες παπαρούνας, όλο και πιο μαζικά και ατρόμητα. Τίποτα δεν τα τρομάζει και καμιά μέθοδος απομάκρυνσης δεν έχει αποτέλεσμα.
Πλάνα από κάμερες ασφαλείας δείχνουν τους παπαγάλους να ανοίγουν την πολύσπερμη κάψα (καρπό) της παπαρούνας και να κλέβουν το όπιο (γαλακτώδες υγρό)
Το Asian News International (ANI) tweeted ένα βίντεο με τα πουλιά που πετούν μακριά με ένα ολόκληρο λουλούδι παπαρούνας.
Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του εκδοτικού οίκου Jerusalem Post, οι αγρότες στο ινδικό κράτος Madhya Pradesh, υφίστανται τεράστιες απώλειες λόγω των επιθέσεων των παπαγάλων που εξαρτώνται από τα ναρκωτικά.
κάθε λουλούδι παπαρούνας δίνει περίπου 20-25 gr όπιο.
Σμήνη παπαγάλων φαίνεται να ανοίγουν τις κάψες (καρπούς) της οπιούχου  παπαρούνας 30-40 φορές την ημέρα
Οι παπαγάλοι με εθισμό στο όπιο κλέβουν την πιο κερδοφόρα καλλιέργεια των αγροτών

Η νόμιμη καλλιέργεια του οπίου για ιατρικούς σκοπούς διεξάγεται σε διάφορες περιοχές της Ινδίας με ειδικές άδειες

Αυτή η ρυθμιζόμενη βιομηχανία καθιστά την Ινδία τον μεγαλύτερο παραγωγό νόμιμου οπίου στον κόσμο, σύμφωνα με το CIA World Factbook.CIA World Factbook.
Πηγές
14-3-19
https://esoreiter.ru/index.php?id=0319/14-03-2019-075921.html&dat=news&list=03.2019

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6743175/Polly-wants-crack-Parrots-addicted-OPIUM-wreak-havoc-Indian-farms-ravage-crops.html


σχετική μας ανάρτηση
9 Μαΐου 2010
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ απειλεί το οικοσύστημα στη ΒΡΕΤΑΝΊΑ
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2010/05/blog-post_5491.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: