Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2019

Βελγική απαγόρευση στις μεθόδους σφαγής halal και kosher από την Πρωτοχρονιά. Πολλές χώρες, όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία, έχουν ήδη απαγορεύσει τη σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση.

 Το Βέλγιο απαγορεύει τις μεθόδους σφαγής halal και kosher όπου τα ζώα θανατώνονται χωρίς αναισθητοποίηση.
η βόρεια βελγική περιφέρεια  της Φλάνδρας είναι η πρώτη στο Βέλγιο που εφάρμοσε την απαγόρευση και ακολούθησε η νότια περιοχή της Βαλονίας το Σεπτέμβριο.
Όταν προτάθηκε, ο νόμος χτυπήθηκε ως «η μεγαλύτερη επίθεση στα εβραϊκά θρησκευτικά δικαιώματα από την εποχή του ναζισμού» από το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο.
Τόσο η μουσουλμανική halal όσο και οι εβραϊκές τελετές kosher απαιτούν οι κρεοπώλες να σφάζουν το ζώο, κόβοντας το λαιμό του και στραγγίζοντας το αίμα.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, τα ζώα θα πρέπει να αναισθητοποιούνται με ηλεκτροπληξία πριν σκοτωθούν, κάτι που οι περισσότεροι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων λένε ότι είναι πιο ανθρώπινο, από τις τελετές χαλάλ και kosher
Οι μουσουλμανικές και εβραϊκές κοινότητες του Βελγίου εξέφρασαν την αντίθεση τους προς το νόμο, λέγοντας ότι το halal και το kosher απαιτούν το ζώο να είναι σε "τέλεια υγεία" όταν κόβεται ο λαιμός του - πράγμα που αποκλείει την αναισθητοποίηση του ζώου, πριν τη σφαγή.
Κάποιοι λένε ότι η απαγόρευση είναι λιγότερο για τα δικαιώματα των ζώων, και περισσότερο για τον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία.
«Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τις αληθινές προθέσεις των ανθρώπων», δήλωσε στους New York Times, ο Rabbi Yaakov David Schmahl, ραβίνος στην Αμβέρσα, στην πρωτεύουσα της Φλάνδρας  .
«Αν οι άνθρωποι δεν δηλώσουν σαφώς τι έχουν κατά νου, αλλά οι περισσότεροι αντισημίτες δεν το κάνουν αυτό.
«Σίγουρα φέρνει στο νου παρόμοιες καταστάσεις πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι νόμοι αυτοί εισήχθησαν στη Γερμανία», είπε.
Τον Ιανουάριο του 2018, αρκετές θρησκευτικές οργανώσεις κατέθεσαν αγωγές για να σταματήσουν τη νέα νομοθεσία, μεταξύ των οποίων και μία που κατέθεσαν από κοινού η βελγική ομοσπονδία εβραϊκών οργανώσεων, το ευρωπαϊκό εβραϊκό συνέδριο και το παγκόσμιο εβραϊκό συνέδριο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει περιγράψει προηγουμένως τη σφαγή kosher ως «ουσιαστική πτυχή της πρακτικής της εβραϊκής θρησκείας»,
Ελπίζουν ότι οι αγωγές θα εξετάσουν την απαγόρευση, την οποία υποστηρίζουν ότι παραβιάζει την ελευθερία της θρησκείας σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ (που ανακοινώθηκε αργότερα, φέτος).
Πολλές χώρες, όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία, απαγορεύουν ήδη τη σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση.
πηγή  7-1-19
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6564631/Belgium-bans-halal-kosher-slaughter-methods-animals-killed-without-stunned-first.html

Η βελγική απαγόρευση των μουσουλμανικών και εβραϊκών τρόπων τελετουργικής σφαγής ζώων τέθηκε σε ισχύ την Πρωτοχρονιά, αποτελεί μέρος μιας σύγκρουσης σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ισορροπία ανάμεσα στην ευζωία των ζώων και τη θρησκευτική ελευθερία.
Οι νόμοι σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν τα ζώα να μην είναι ευαίσθητα στον πόνο πριν από τη σφαγή, για να καταστήσουν τη διαδικασία πιο ανθρώπινη.
Οι περισσότερες χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπουν θρησκευτικές εξαιρέσεις από την απαίτηση αναισθητοποίησης, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις - όπως οι Κάτω Χώρες , όπου τέθηκε σε ισχύ ένας νέος νόμος πέρυσι και η Γερμανία - οι εξαιρέσεις είναι πολύ λίγες. Το Βέλγιο μαζί με τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, τη Δανία και τη Σλοβενία είναι ​​μεταξύ των χωρών που δεν προβλέπουν εξαιρέσεις.
Ο Ann De Greef, διευθυντής της ομάδας δράσης Global Action in the Interest of Animals, μιας βελγικής ομάδας για τα δικαιώματα των ζώων, επέμεινε ότι η αναισθητοποίηση δεν έρχεται σε αντίθεση με το δόγμα του kosher και του halal και ότι «θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη τελετουργική σφαγή», αλλά οι θρησκευτικές αρχές αρνούνται να το δεχθούν.
«Θέλουν να ζήσουν στον Μεσαίωνα και να συνεχίσουν να σφαγιάζουν χωρίς να χρειάζεται να απαντήσουν στο νόμο», είπε. "Λυπάμαι, στο Βέλγιο ο νόμος είναι πάνω από τη θρησκεία και αυτό θα μείνει έτσι."
Το Βέλγιο, με πληθυσμό περίπου 11 εκατομμύρια, φιλοξενεί περίπου 500.000 μουσουλμάνους και πάνω από 30.000 Εβραίους. Εκείνοι που τηρούν τους θρησκευτικούς τους κανόνες σύντομα θα αναγκαστούν να παραγγείλουν το κρέας τους από το εξωτερικό, αυτό όπως λένε τα μέλη της κοινότητας θα σημαίνει ότι θα πληρώνουν περισσότερα και θα μπορούσε ακόμη να οδηγήσει σε έλλειψη τροφίμων.

Οι ηγέτες και των δύο ομάδων ελπίζουν ότι οι αγωγές που έχουν καταθέσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο του Βελγίου θα μπορούσαν ακόμα να άρουν την απαγόρευση της σφαγής χωρίς αναισθητοποίηση, αργότερα φέτος.
"Η κυβέρνηση ζήτησε τη συμβουλή μας για την απαγόρευση, απάντησα αρνητικά, αλλά οι συμβουλές δεν ελήφθησαν υπόψη", δήλωσε ο Saatci Bayram, ηγέτης της μουσουλμανικής κοινότητας.
πηγή 5-1-19
https://www.nytimes.com/2019/01/05/world/europe/belgium-ban-jewish-muslim-animal-slaughter.html?

Δεν υπάρχουν σχόλια: