Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2018

Παγωμένη λίμνη ανθίζει στη Ρωσία. Τα λουλούδια πάγου στη λίμνη Valdai έχουν μικρή διάρκεια ζωής

στη βορειοδυτική Ρωσία στις 18 Δεκεμβρίου, στην περιοχή Novgorod, στη λίμνη Valdai, που βρίσκεται στο έδαφος του ρωσικού εθνικού πάρκου Valdai παρατηρήθηκε ένα πολύ σπάνιο και όμορφο χειμερινό φαινόμενο.
Αν και η άνοιξη είναι η εποχή των ανθισμένων λουλουδιών, στο φυσικό αυτό θαύμα, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, χιλιάδες εξαιρετικά σπάνια «λουλούδια πάγου» άνθισαν και κάλυψαν σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια της λίμνης.
ο τοπικός φωτογράφος Timothy Shutoff απαθανάτισε  την ομορφιά της ανθισμένης λίμνης, που δυστυχώς είναι βραχύβια.
αυτό το είδος του λουλουδιού (crystalline blossom) έχει μια εξαιρετικά μικρή διάρκεια ζωής.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και παλαιότερα αλλά κρατάει τόσο λίγο, που ούτε οι ντόπιοι προλαβαίνουν να το δουν.
 Για μια τέτοια "ανθοφορία" χρειάζεται μια σειρά συνθηκών:
ο Nikolai Sokolov, διευθυντής του Εθνικού Πάρκου Valdai,  δήλωσε ότι το φαινόμενο "λουλούδι πάγου"  (ice flower) συμβαίνει όταν η θερμοκρασία πέφτει ξαφνικά. Ο κ. Sokolov δήλωσε: "Μόλις χθες, η θερμοκρασία στη Valdai έπεσε κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου,  σήμερα το θερμόμετρο είναι στους -20 βαθμούς Κελσίου".
ενώ τα νερά της λίμνης είναι ακόμη αρκετά ζεστά ώστε να ρέουν, μια ξαφνική κρύα ροή δημιουργεί πάγο κοντά στην επιφάνεια.
ο κορεσμένος αέρας στην κορυφή του πάγου ψύχεται απότομα και παγώνει για να σχηματίσει τα κρυσταλλικά πέταλα και η διαδικασία επαναλαμβάνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις σχηματίζει 'λουλούδια' που έχουν ύψος αρκετών εκατοστών.
Τα παγωμένα άνθη χάνονται γρήγορα από το τοπίο, σχεδόν όσο γρήγορα εμφανίστηκαν, καθώς ο αυξημένος άνεμος, η αύξηση των θερμοκρασιών και η έντονη χιονόπτωση συνωμοτούν για να τα εξαφανίσουν.
όταν το πάχος πάγου αυξάνεται, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της λίμνης προσεγγίζει τη θερμοκρασία του αέρα και τα λουλούδια χάνονται.
Χρήστες του διαδικτύου που θαυμάζουν τις φωτογραφίες, αποκαλούν το φαινόμενο "παγωμένο βαμβάκι" ή ακόμα και "απολιθωμένα τριαντάφυλλα".
  Εν τω μεταξύ, στη Γροιλανδία με μεγάλη ταχύτητα άρχισε να λιώνει ο πάγος.
πηγή 20-12-18
http://esoreiter.ru/index.php?id=1218/20-12-2018-101237.html&dat=news&list=12.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: