Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018

Δέρμα από ανανά δίνει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη βιομηχανία της μόδας

 Η βιομηχανία της μόδας είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς τομείς στον κόσμο, αλλά είναι επίσης μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες, υπεύθυνη για το 10% της παγκόσμιας εκπομπής CO2
H βιομηχανία υφασμάτων με ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και τα σημερινά μοντέλα παραγωγής ρούχων είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το περιβάλλον.
Είναι καιρός να ξανασκεφτούμε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και την κλωστοϋφαντουργική καινοτομία
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με διαφημιστικές καμπάνιες δισεκατομμυρίων, παρουσιάζουν τη χρήση δέρματος και γούνας ζώων ως σύμβολο πλούτου, ποιότητας, σεξουαλικότητας, μόδας και πολυτέλειας.
Ενώ η πραγματικότητα της βάναυσης κακομεταχείρισης των παραγωγικών ζώων, κρύβεται από τη δημοσιότητα.
Τα ζώα που εκτρέφονται για κρέας και γδέρνονται για το δέρμα τους, αντιμετωπίζονται ως οικονομικές μονάδες και όχι ως νοήμονα και συναισθανόμενα πλάσματα.
Το δέρμα δεν αποτελεί υπο-προϊόν της βιομηχανίας κρέατος
 Τα δέρματα των ζώων που γίνονται δέρμα για το εμπόριο είναι μια βιομηχανία 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που άμεσα στηρίζει τη βιομηχανική εκτροφή και τα σφαγεία και αποτελεί το 25% των κερδών τους.
Το δέρμα για να μην αποσυντίθεται και σαπίζει  (αφού υφίσταται αμέσως τη φυσική διαδικασία αποσύνθεσης) επεξεργάζεται με τοξικά χημικά.Υπάρχουν 225 χημικά που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία βυρσοδεψίας,
(φορμαλδεΰδη, άλατα χρωμίου, μόλυβδος, κυάνιο, αρσενικό, αζωχρώματα, ανιλίνη και χλωροφαινόλες)
με αυτά τα χημικά το δέρμα δεν αποτελεί πια οργανική ύλη και έτσι δεν αποσυντίθεται.
Στα βυρσοδεψεία τα δέρματα υφίστανται διεργασίες που παράγουν τόνους αποβλήτων που μολύνουν το έδαφος, τον αέρα και το νερό.
Το περισσότερο δέρμα προέρχεται από την Κίνα και την Ινδία, όπου οι νόμοι για τα ζώα αφήνουν περιθώρια για την κακομεταχείριση τους.
ένα κλωστοϋφαντουργικό προϊόν από ανανά δίνει μια βιώσιμη λύση. Πρόκειται για το Piñatex που δημιούργησε η Ισπανίδα σχεδιάστρια ρούχων Carmen Hijosa. Υφαίνεται από τις μακρές ίνες που βρίσκονται στα απορριμμένα φύλλα των φρούτων.
Οι ανανάδες είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση για το δέρμα.  Δίνουν στη βιομηχανία της μόδας μια βιώσιμη εναλλακτική λύση.
Η σχεδιάστρια ρούχων Carmen Hijosa εγκατέλειψε το δέρμα για περιβαλλοντικούς λόγους και ήδη πέρασε οκτώ χρόνια αναπτύσσοντας την εναλλακτική κλωστοϋφαντουργία της.
Η Hijosa, ίδρυσε την εταιρεία Ananas Anam για την παραγωγή του νέου υλικού Piñatex (είναι ωραίο, ανθεκτικό και ευέλικτο)
συνεργάζεται με αγρότες ανανά στις Φιλιππίνες, που κάνουν τη συγκομιδή, απογυμνώνουν τις ίνες και τις αποστέλλουν στην Piñatex στην Ισπανία.
Για να δημιουργηθεί ένα τετραγωνικό μέτρο του Piñatex χρειάζονται 460 φύλλα - αλλά δεν υπάρχει έλλειψη πρώτης ύλης. Η παγκόσμια παραγωγή ανανά ανήλθε σε 25 εκατομμύρια τόνους το 2016, σύμφωνα με την πύλη Statistica.
Η Ananas αναφέρει ότι τα απόβλητα από τις 10 πρώτες χώρες παραγωγής θα μπορούσαν θεωρητικά να αντικαταστήσουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής δερμάτων.
Η Ananas Anam και η πρωτοποριακή λύση Pinatex εισβάλλουν ήδη στην αγορά. Το Reuters ανέφερε ότι το υλικό έχει χρησιμοποιηθεί από περίπου 500 κατασκευαστές παγκοσμίως.

Η γερμανική fashion house Hugo Boss κυκλοφόρησε το τελευταίο παπούτσι Boss για τα ανδρικά υποδήματα, (vegan sneakers)  το οποίο είναι κατασκευασμένο από φυτικές ίνες από ανανά Piñatex.
«Οι άνθρωποι έρχονται, το αγγίζουν και τους προσελκύει. Αρχικά, τις περισσότερες φορές, σκέφτονται ότι είναι δέρμα, στη συνέχεια καταλαβαίνουν και αισθάνονται ότι δεν είναι δέρμα », δήλωσε ο δημιουργικός της διευθυντής Timothy Turner-Sutton.
"... Είναι μοναδικό υλικό. Όταν βρέχεται, στεγνώνει σαν δέρμα και συμπεριφέρεται σαν δέρμα με κάθε τρόπο εκτός από το ότι είναι τελείως βιώσιμο ».
 Εκτός από τους πόρους που απαιτούνται για την αύξηση των βοοειδών στη σφαγή, οι επικριτές της βιομηχανίας δερμάτινων ειδών επισημαίνουν τη χρήση χημικών προϊόντων με απόβλητα βυρσοδεψείων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ρύπων.
Οι αντιπρόσωποι υψηλού προφίλ για τη χρήση ζωικών προϊόντων περιλαμβάνουν τη βρετανίδα σχεδιάστρια Stella McCartney, η οποία δήλωσε ότι η βιομηχανία της μόδας πρέπει να μειώσει ριζικά τις ζημιές που προκαλεί στο περιβάλλον.

Ωστόσο, τουλάχιστον προς το παρόν, το vegan προϊόν δεν είναι φθηνό. Τα μπουφάν της Altiir κοστίζουν περίπου $ 860.
πηγή 19-12-18
https://www.reuters.com/article/us-indonesia-environment-zero-waste/in-indonesia-splits-emerge-over-efforts-to-stem-plastic-tide-idUSKCN1OK0H3Δεν υπάρχουν σχόλια: