Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

το ΜΠΟΥΣΟΥΛΗΜΑ είναι ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΑ πρόσφατη ΕΠΙΝΟΗΣΗ

Το μπουσούλημα -ο πρώτος τρόπος του μωρού να μετακινείται μόνο του ενώ κρατάει την ισορροπία του με τα χέρια και τα γόνατά του- είναι πρόσφατη εξελικτικά επινόηση.

Ο Ανθρωπολόγος David Tracer στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, λέει, ότι στο μεγαλύτερο μέρος της εξελικτικής ιστορίας, τα μωρά δεν  μπουσουλούσαν, προκειμένου να προστατευτούν από παθογόνα παράσιτα του εδάφους.

Τα μωρά στην Παπούα της Νέας Γουινέας εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μη μπουσουλούν για αυτή την αιτία.   Αυτή την ανακάλυψη έκανε τυχαία ο Tracer, ενώ μελετούσε τη φυλή Au των Παπούα από το 1988, σχετικά με την υγεία των παιδιών, τη μητρότητα και τη διατροφή.
Σχετική η αναφορά του ανθρωπολόγου Tracer στο
PopularScience.com .
Τα μωρά της φυλής Au, μεταφέρονται από τις μητέρες τους ή τα αδέλφια τους στο 86% του χρόνου των 12 πρώτων μηνών της ζωής τους και εάν τα βάλουν κάτω, τα μικρά μένουν μάλλον σε καθιστή θέση, παρά να  σέρνονται κάτω με την κοιλιά τους.
Τα μωρά αυτά δεν τα συναντούμε να σέρνονται στα τέσσερα, μαθαίνουν σταδιακά να σηκώνονται όρθια, αφού πρώτα κάθονται στο ποπό τους και σπρώχνουν με τα χέρια και τα πόδια τους για να μετακινηθούν.

 Το μπουσούλημα είναι εξελικτικό φαινόμενο που ίσως ξεκίνησε πριν από 200-300 χρόνια, όταν κατασκευάστηκαν ξύλινα πατώματα στα σπίτια.


Στην Αφρική, αλλά και σε άλλες παρόμοιες περιοχές τα μωρά δεν μπουσουλούν για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης από αρπακτικό,αλλά,   μεταφέρονται στην αγκαλιά καθ 'όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους της ηλικίας τους και έπειτα περπατούν αμέσως.

Οι πλησιέστεροι συγγενείς μας, οι πίθηκοι, σπάνια αφήνουν τα μωρά τους κάτω στο έδαφος, αντίθετα τα μωρά πιθηκάκια μπορούν να γλιστρούν μόνο πάνω στην κοιλιά της μαμάς τους.

3-11-13 No need to crawl before you can walk? How crawling is a recent evolutionary invention
πηγή 
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2485712/No-need-crawl-walk-How-crawling-recent-evolutionary-invention.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: