Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

ΚΑNOΝΕΣ της ΕΕ για την πραγματική ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ του ΚΡΕΑΤΟΣ που ΤΡΩΜΕ

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την υποχρεωτική σήμανση καταλληλότητας, με αναγραφή της χώρας προέλευσης πάνω στο σφάγιο, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους –θα εφαρμοστούν από το Δεκέμβριο του 2014-
Η σχετική πρόταση των Βρυξελλών στο τελευταίο σχέδιο του κανονισμού της ΕΕ 1169/2011, επικρίνεται από τις ενώσεις καταναλωτών, αφού μετά το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν την προέλευση του κρέατος που αγοράζουν.
σύμφωνα με την πρόταση πάνω στο σχέδιο κανονισμού της ΕΕ 1169/2011, τα κοτόπουλα, για παράδειγμα Πολωνίας, μπορούν να πουληθούν ως κοτόπουλα Βρετανίας εάν παραμείνουν 28 μέρες στη Βρετανία.
Ένα πρόβατο πρέπει να μείνει μόνο «τα τρία τέταρτα της ζωής του» που μπορεί να έχει διάρκεια μόλις τεσσάρων μηνών, ενώ ένα γουρούνι θα πρέπει να μείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για μόλις έξι μήνες πριν εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες. 
Λιγότερο από ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο με κρέας αλόγου που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και μείωσε την εμπιστοσύνη του κόσμου στις βιομηχανίες κρεάτων, οι νέοι κανόνες θα δημιουργήσουν σύγχυση στους καταναλωτές που πλέον δεν θα έχουν ιδέα για την προέλευση του κρέατος που αγοράζουν.
 Οι αγρότες στη Βρετανία, φοβούνται ότι οι νέοι κανόνες της ΕΕ μπορεί να προκαλέσουν εισαγωγές φθηνών νεοσσών από την Πολωνία και άλλες χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ που θα μείνουν ένα μήνα στο UK –πριν τη σφαγή- και θα βαπτισθούν Βρετανικοί.


 Επί του παρόντος, το βόειο κρέας πρέπει να φέρει ετικέτα με πληροφορίες σχετικά με το πού γεννήθηκε μια αγελάδα, τη χώρα εκτροφής και σφαγής, και την ημερομηνία σφαγής του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας, η σχετική νομική απαίτηση υπάρχει μετά την κρίση της BSE (Bovine spongiform encephalopathy) Το ίδιο ισχύει –με προαιρετική σήμανση- και για τα υπόλοιπα κρέατα και πουλερικά.

 Η πρόταση στο τελευταίο σχέδιο του κανονισμού της ΕΕ 1169/2011, αφορά την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εμπορίου ζώων και τα κοτόπουλα που γεννήθηκαν σε ένα αγρόκτημα και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν για πάχυνση και σφαγή σε ένα άλλο, που βρίσκεται σε διαφορετική χώρα.
Οι ενώσεις των καταναλωτών και των οργανώσεων για την προστασία των ζώων, αγωνίζονται για το δικαίωμα των καταναλωτών να γνωρίζουν την πραγματική προέλευση του κρέατος που αγοράζουν.
 Ο Peter Stevenson, chief policy adviser για την οργάνωση Compassion in World Farming, δήλωσε: « το κρέας ενός χοίρου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Βρετανία όπου έζησε ένα σύντομο χρονικό διάστημα πριν από τη σφαγή του, δεν είναι σωστό να επισημανθεί ως Βρετανικό. Αυτό δεν είναι ειλικρινές, τίμιο και δεν υπάρχει διαφάνεια και όφελος για τον καταναλωτή»

Η Thomasina Miers, πρώην νικήτρια του BBC MasterChef και ιδρύτρια της αλυσίδας εστιατορίων Wahaca, δήλωσε πως ο κόσμος βαρέθηκε τα ψέματα για τα τρόφιμα που τρώμε.

Ο Peter Kendall, πρόεδρος της National Farmers 'Union, πρόσθεσε: «το μήνυμα από το σκάνδαλο με κρέας αλόγου είναι ότι οι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν πού προέρχονται τα τρόφιμά τους. Είναι κρίσιμο για τις αλυσίδες προμήθειας τροφίμων (κρεάτων) να έχουν καλό επίπεδο διαφάνειας και ιχνηλασιμότητας. Κρέας που πωλείται ως Βρετανικό, πρέπει να προέρχεται από ζώο που έχει γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στη Βρετανία»

Εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών υποθέσεων, δήλωσε: «Εργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίζεται το δικαίωμα των καταναλωτών να έχουν σαφείς και ουσιαστικές πληροφορίες για την προέλευση των τροφίμων τους. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να είναι λειτουργικοί και να μην επιβάλλουν περιττές επιβαρύνσεις στις βιομηχανίες ».  Οι νέοι κανόνες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

 2-11-13 How this Polish chicken could be sold as British... after one month in the UK πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2485553/How-Polish-chicken-sold-British--month-UK.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια: