Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

Το πρόσωπο της μαϊμούς λέει για την κοινωνική της ζωή

Οι μαϊμούδες που ζουν σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες έχουν πιο πολύπλοκους συνδυασμούς χρωμάτων στο πρόσωπό τους.
Ενώ, οι μαϊμούδες που ζουν σε σκοτεινά υγρά τροπικά δάση, σε μικρές ομάδες έχουν σκούρα χρώματα στο πρόσωπό τους.

 Η Dr Sharlene E. Santana, εξελικτικός βιολόγος (Evolutionary Biologist ) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον μελέτησε τη σχέση ανάμεσα στο χρώμα του προσώπου ενός πιθήκου και της κοινωνικής του ζωής.
από τη μελέτη της αποδεικνύεται ότι τα χρώματα στο πρόσωπο του στενότερου γενετικά συγγενή μας, δεν διαμορφώνονται από γενετική τύχη αλλά υπηρετούν την εξελικτική αναγκαιότητα.

Οι πίθηκοι έχουν τα πιο πολύχρωμα πρόσωπα από όλα τα θηλαστικά, για κοινωνικούς λόγους.
Τα πολύχρωμα σχέδια στο πρόσωπο του πιθήκου αντικατοπτρίζουν το μέγεθος και την ποικιλομορφία της κοινότητας που ζει.

Οι πίθηκοι που ζουν σε μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες έχουν περισσότερο πολύπλοκους συνδυασμούς χρωμάτων, αυτό συμβαίνει και όταν συγγενική είδη ζουν στην ίδια περιοχή.

Είδη που ζουν κοντά στον ισημερινό έχουν πιο σκούρα πρόσωπα, από εκείνα που ζουν μακριά από τον ισημερινό σε ξηρές περιοχές με λιγότερη βλάστηση. Το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα προσώπου, τα βοηθά για να κρύβονται από τους θηρευτές τους, στα υγρά τροπικά δάση.
Η Δρ Sharlene Santana εξέτασε 139 είδη που ζουν στο St.Catharrines, μια ομάδα μαϊμούδες Παλαιού Κόσμου (Κερκοπιθηκίδες) και διάφορους πιθήκους από Αφρική και Ασία. 

Η Δρ Santana και οι συνεργάτες της, έκαναν ανάλυση σε εκατοντάδες headshots
φωτογραφίες μαϊμούδων από online βάσεις δεδομένων. 

Το πρόσωπο του πιθήκου υποδιαιρέθηκε σε 10 περιοχές για να γίνει καταγραφή των γνωρισμάτων που περιγράφουν το τρίχωμα και το χρώμα του δέρματος.

Η εξέλιξη στην ποικιλομορφία χαρακτηριστικών και συνδυασμών στο χρώμα του προσώπου του, οφείλεται, στη κοινωνική του συμπεριφορά, τη γεωγραφική θέση που βρίσκεται και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες ( περιβαλλοντικές πιέσεις) που επιδρούν στο βιότοπό του.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα είδη που ζουν σε μεγαλύτερες κοινωνικά ομάδες και εκείνα που αλληλεπιδρούν με άλλα, παρόμοια είδη, έχουν πιο περίπλοκα μοτίβα χρωμάτων στο πρόσωπό τους, από εκείνα που ζουν σε μικρότερες ομάδες. 

Μόνο μαϊμούδες νέου κόσμου που ζουν στην Αφρική σε μικρές ομάδες, έχουν επίσης

πολύπλοκους συνδυασμούς χρωμάτων στο πρόσωπό τους, ίσως γιατί εκεί παρατηρούνται ακραίες περιβαλλοντικές διαφορές.

 19-11-13 How a monkey's face tells you about its social life: Colourful facial patterns reflect the size and diversity of the creature's community

Faces were divided into 10 areas to record traits describing the hair and skin colour (1: and
2: Crown, 3: Forehead, 4: Margin dorsal, 5: Margin medial, 6: Margin ventral, 7: Nose, 8: Mouth, 9: Eye mask, 10: Cheek)
πηγή

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2509438/How-monkeys-face-tells-social-life.html#comments

  ISG postdoc Dr. Sharlene Santana, in collaboration with ISG Associate Director Dr. Jessica Lynch Alfaro and ISG Associate Dr. Michael Alfaro, has published a new paper entitled “Adaptive evolution of facial colour patterns in Neotropical primates“.
πηγή 

http://socgen.ucla.edu/2012/01/sharlene-santana-adaptive-evolution-of-facial-colour-patterns/Δεν υπάρχουν σχόλια: