Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

Μπορεί η επιλεκτική χρεοκοπία να επηρεάσει τις καταθέσεις μας;

Μπορεί η επιλεκτική χρεοκοπία να επηρεάσει  τις καταθέσεις μας;Γράφει ο Π. Δούκας

Το selective default, δηλαδή μια «επιλεκτική χρεοκοπία», είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι γνωστοί οίκοι αξιολόγησης κρίνουν ότι μια κυβέρνηση άσκησε κάποιας μορφής πίεση, ή εκβιασμό, προς κάποιες ομάδες «επιλεγμένων» ομολογιούχων, ώστε αυτοί να μην εξαργυρώσουν τα ομόλογά τους όταν λήξουν, αλλά να τα αντικαταστήσουν με άλλα- και αυτό να φαίνεται πως δήθεν έγινε σε εθελοντική βάση…


Αυτά τα νέα ομόλογα δεν θα είχαν τόσο ψηλά επιτόκια, όσο θα απαιτούσαν οι αγορές, προφανώς γιατί αυτά που θα απαιτούσαν οι αγορές θα ήταν εξαιρετικά υψηλά. Και θα ήταν εξαιρετικά υψηλά, γιατί τα οικονομικά και δημοσιονομικά χάλια του κράτους που εκδίδει αυτά τα ομόλογα, καθιστούν μια τέτοια τοποθέτηση εξαιρετικά ριψοκίνδυνη.

Ή αντίστοιχα, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόραζε τα ομόλογα ενός κράτους πολύ φθηνά στην δευτερογενή αγορά, είτε για να τα αποσύρει, είτε για να τα «επιστρέψει», με κάποιο τρόπο, στην χώρα που τα εξέδωσε…

Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα δεχόταν πλέον ως ενέχυρο για χρηματοδοτήσεις τα ομόλογα κράτους που βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Αλλά το μέγεθος της κρίσης επιβάλλει και προσαρμογές στην ευελιξία των ευρωπαϊκών κρατών και της ΕΚΤ για την αντιμετώπισή της. Ας αποφασίσουν, με όποιον τρόπο επιβάλλεται, να δέχονται τέτοια ομόλογα, έστω και αν έχει κριθεί ότι συντρέχει «επιλεκτική χρεοκοπία».

Αν δεν γίνει αυτό, οι ελληνικές τράπεζες δε θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χωρίς καμία ρευστότητα, θα καταρρεύσει άμεσα. Οι καταθέτες δε θα μπορούν να κάνουν τις αναλήψεις που επιθυμούν, θα επικρατήσει μια κατάσταση πανικού, θα πτωχεύσουν οι τράπεζες, θα απαγορευτούν οι αναλήψεις και ο Θεός βοηθός!

Να σας θυμίσω πως μόλις πριν λίγα χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση πλήρωνε τους τόκους στα ομόλογα που είχαν αγοράσει οι ελληνικές τράπεζες, όχι με ρευστό, αλλά εκδίδοντας νέα ομόλογα, τα λεγόμενα νέα τοκομερίδια! Αυτό με τα σημερινά δεδομένα συνιστούσε «επιλεκτική χρεοκοπία».

Γράφει για το Newsbeast.gr o Πέτρος Δούκας, πρώην υπουργός Οικονομικών, διδάκτωρ οικονομικών

το είδαμε εδώ

1 σχόλιο:

samiotis είπε...

Δεν χρεοκοπούν οι χώρες, αλλά το ΔΝΤ, η FED, η ΕΚΤ... και αυτοί που έχουν οργανική σχέση μαζί τους (οικονομολόγοι, πολιτικοί, τραπεζίτες, οργανισμοί κ.α.)
ο επιθανάτιος ρόγχος ενός απατηλού χρηματοπιστωτικού συστήματος που καταδυναστεύει την ανθρωπότητα τα τελευταία 200 χρόνια...

Μην πέφτετε στην παγίδα των ιεροψαλτών της δημοσιονομικής λιτότητας, των περικοπών και της αύξησης της φορολογίας (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ..Αλλα ο Δανεισμός που δημιουργεί το πρόβλημα)

Η δημιουργία του "ex nihilo" χρήματος και άϋλη ανατοκιζομενη πίστωση με κλασματικά αποθεματικά (χωρίς πλήρη αντίκρισμα) και όταν δεν μπορείς να πληρώσεις, παίρνουν ως αντάλλαγμα τις πηγές της πραγματικής οικονομίας.

Η πραγματική αιτία της κρίσης είναι ότι : τα κράτη έχουν απεμπολήσει το ΥΨΙΣΤΟ προνόμιο τους (αφού ασκούν εθνική κυριαρχία) να εκδίδουν τα ίδια, το χρήμα τους ΑΤΟΚΑ και αντί αυτού το δανείζονται ΕΝΤΟΚΑ από ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες.

http://www.scribd.com/oikonomia247