Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Με τους λαθρομετανάστες ήρθαν και οι μεταδοτικές ασθένειες


Αφού πρώτα επέτρεψαν σε εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες από την Αφρική και την Ασία να εισέλθουν στην Ελλάδα και να εγκλωβιστούν εντός των ελληνικών συνόρων λόγω του Δουβλίνου ΙΙ που υπογράφηκε από την κυβέρνηση Σημίτη το 2003 οι αρχές ανακάλυψαν ότι το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ανοικτό παζάρι εκδιδόμενων γυναικών και ναρκομανών. Όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι η κατάσταση στο κέντρο από υγειονομικής άποψης είναι δραματική. Όπως αναφέρεται διαπιστώνεται αύξηση της πορνείας ακόμα και από ιερόδουλες μικρής ηλικίας, αύξηση της φυματίωσης επιθετικής μορφής, των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, μερική αύξηση των κρουσμάτων μετάδοσης του ιού HIV και σημαντική αύξηση της ηπατίτιδας C και Β.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται, σημαντικό εργαλείο αποτελούν για το υπουργείο Υγείας τα «Προγράμματα Δρόμου» (street work) από το προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) που με ειδικό επιστημονικό προσωπικό επισκέπτεται κεντρικά σημεία της πόλης στα οποία συχνάζουν πολλοί παράνομοι μετανάστες. Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή του υφυπουργού Υγείας, Μ. Τιμοσίδη, ενώπιον της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη και αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Όπως είπε ο υφυπουργός «Ναρκομανείς αλλά κυρίως ιερόδουλες σε μικρές ηλικίες βγαίνουν κατά εκατοντάδες στην περιοχή της Ομόνοιας μόλις αρχίζει να σουρουπώνει και το πρόβλημα αυτό αποτελεί για εμάς κεντρικό ζήτημα».

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι το υπουργείο Υγείας εντείνει τη συνεργασία του με τον Δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια με στόχο την εξεύρεση λύσεων, ενώ συνεργάζεται στενά και με τα συναρμόδια υπουργεία. «Το θέμα δεν είναι να διώξουμε από εκεί τους μετανάστες και να τους πάμε παραδίπλα», είπε ο υφυπουργός αλλά να βρούμε λύσεις που όμως δεν δίνονται από την μία μέρα στην άλλη. Και ενώ μπορεί ο συγκεκριμένος πολιτικός να μην φέρει ευθύνη για την εξέλιξη του προβλήματος, μεγάλος αριθμός πολιτικών από όλα σχεδόν τα κόμματα είτε αδιαφόρησαν είτε ενώ ήξεραν την μελλοντική εξέλιξη των πραγμάτων με τις αποφάσεις και την ανοχή τους συνέβαλαν στην δημιουργία αυτής της τραγικής κατάστασης.

Όλα αυτά τα χρόνια της ανοχής στην παράνομη μετανάστευση, η διαχρονική αδιαφορία για την αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ και η συστηματική προσπάθεια ορισμένων ΜΚΟ και κομμάτων να δικαιολογήσουν την ανοχή της υπάρχουσας κατάσταση στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι λαθρομετανάστες στις χώρες προέλευσης τους, έχουν σαν αποτέλεσμα την έκθεση του πληθυσμού της Αθήνας σε μεταδοτικές ασθένειες και την υπονόμευση της ποιότητας ζωής του. Δυστυχώς οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα διαπιστώνουν το πρόβλημα, πριν από μερικά χρόνια, λόγω ανθρωπισμού όπως έλεγαν, άφηναν τα σύνορα της χώρας ανοικτά. Σήμερα η Ελλάδα έχει γίνει η μεγαλύτερη αποθήκη ψυχών στην Ευρώπη και το ιδανικό πεδίο για διαφυλετικές και διαθρησκευτικές συγκρούσεις υπό το πρίσμα της οικονομικής ύφεσης. Το ερώτημα που τίθεται για άλλη μία φορά είναι ποιος πρέπει να λογοδοτήσει για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι Έλληνες πολίτες ;

Τμήμα ειδήσεων defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια: