Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Επιδρομές στον Γράμμο από Αλβανούς ξυλοκόπους

Αρχισαν οι πρώτες συλλήψεις υλοτόμων, οι οποίοι μπαίνουν ανενόχλητοι μέσα στο ελληνικό έδαφος και αποψιλώνουν πανέμορφα δάση δρυός και μαύρης πεύκης της περιοχής

Επιδρομές στον Γράμμο από Αλβανούς ξυλοκόπους

Κάτι άρχισε να κινείται τελευταία στα διάτρητα ελληνοαλβανικά σύνορα στον Γράμμο Καστοριάς, όπου Αλβανοί ξυλοκόποι μπαίνουν ανενόχλητοι στο ελληνικό έδαφος και καταστρέφουν ό,τι άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού, αποψιλώνοντας πανέμορφα δάση δρυός και μαύρης πεύκης.

Μεικτές περιπολίες στρατού και αστυνομίας άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και τις τελευταίες μέρες προχώρησαν στις πρώτες συλλήψεις, ακόμα και σε βάθος ενάμισι χιλιομέτρου μέσα στο ελληνικό έδαφος, ενώ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Β. Τσιατούρας, που βρέθηκε πρόσφατα στην Καστοριά, έδωσε κατευθύνσεις για εντατικοποίηση των ελέγχων.

Ωστόσο, κάτοικοι και φορείς, που καταγγέλλουν και μαζικές ληστρικές επιδρομές στα ερημωμένα ακριτικά χωριά, ζητούν την επάνδρωση εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών φυλακίων και την ενίσχυση των περιπολιών, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Στην τελευταία από τις πέντε συλλήψεις των τελευταίων ημερών, εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης στη δασική περιοχή Κομνηνάδων του δήμου Ακριτών, άνδρες στρατιωτικής περιπόλου εντόπισαν και συνέλαβαν δύο Αλβανούς που είχαν προχωρήσει σε παράνομη υλοτόμηση και είχαν φορτώσει την ξυλεία σε δύο μουλάρια με σκοπό να τη μεταφέρουν στην πατρίδα τους για καυσόξυλα. «Οι δύο ημίονοι (μουλάρια) κατά τη διάρκεια της επέμβασης τράπηκαν σε φυγή προς το αλβανικό έδαφος», διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς...

Επιδρομές στον Γράμμο από Αλβανούς ξυλοκόπους

Απέλαση
Οι δύο Αλβανοί μεταφέρθηκαν στο Αυτόφωρο, καταδικάστηκαν με αναστολή και απελάθηκαν από τη χώρα, όπως έγινε και με τους άλλους ξυλοκόπους που συνελήφθησαν το τελευταίο διάστημα. «Οι τελευταίες συλλήψεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά το να αθωώνονται ουσιαστικά και να επιστρέφουν στα σπίτια τους δεν μας προσφέρει κάποια ασφάλεια ότι δεν θα επανέλθουν», είπε στο «Εθνος» η δήμαρχος Ακριτών, Καλλιόπη Πουρσανίδου. Η τελευταία είχε ανακινήσει το πρόβλημα με επιστολή της στις αρμόδιες αρχές τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η ίδια έφτασε στην περιοχή έπειτα από πολύωρη πεζοπορία και βρέθηκε αντιμέτωπη με τους Αλβανούς υλοτόμους.

Η ελληνοαλβανική μεθόριος στα όρια των δήμων Ακριτών και Νεστορίου έχει την ιδιομορφία ότι είναι ιδιαίτερα δύσβατη και ουσιαστικά μη προσβάσιμη από το ελληνικό έδαφος, σε αντίθεση με την άλλη πλευρά. Εκμεταλλευόμενοι το ανάγλυφο, αλλά και τη χαλάρωση των μέτρων φύλαξης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οι Αλβανοί υλοτόμοι εισέρχονται ανεμπόδιστα στο ελληνικό έδαφος, εξοπλισμένοι με αλυσοπρίονα και μουλάρια, και αποψιλώνουν τα παρθένα δάση της περιοχής. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, έχουν «ξεγυμνώσει» ως σήμερα μια μεγάλη έκταση μήκους ενάμισι χιλιομέτρου και πλάτους 400 μέτρων, και έπεται συνέχεια, ενώ έχουν διανοίξει ακόμα και δρόμο για να έχουν ευκολότερη πρόσβαση.

Σημειώνεται πως η ευρύτερη αυτή περιοχή είναι ήδη βαριά «πληγωμένη» από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού που έκαιγε επί δύο εβδομάδες στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Γράμμου.

Κάτοικοι και φορείς απαίτησαν την άμεση λήψη μέτρων κάνοντας λόγο για εθνική υπόθεση, με δεδομένο ότι αφενός παραβιάζονται τα σύνορα και αφετέρου συντελείται περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ σχετική αναφορά κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Καστοριάς του ΠΑΣΟΚ Φ. Πετσάλνικος.

Συσκέψεις
Ακολούθησε σειρά συσκέψεων με τη συμμετοχή στρατού, αστυνομίας, συνοριοφυλακής, δασικής υπηρεσίας, πυροσβεστικής και των τοπικών φορέων, ενώ επιδιώχθηκε συνεργασία και με τις αλβανικές αρχές για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσουμε συντονισμένη δράση, με κοινές περιπολίες στρατού και αστυνομίας, που άρχισαν να αποδίδουν, ενώ άρχισε να δραστηριοποιείται και το νεοσύστατο σώμα συνοριοφυλακής της Αλβανίας», είπε στο «Εθνος» ο αστυνομικός διευθυντής Καστοριάς Γρ. Πατσιαρίκας και προσέθεσε πως ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Β. Τσιατούρας έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για εντατικοποίηση των περιπολιών.ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ληστείες στα ερημωμένα χωριά
Βορά σε ληστρικές επιδρομές γίνονται την ίδια ώρα τα ερημωμένα χωριά Γιαννοχώρι, Λειβαδοτόπι, Μονόπυλο και Τρίλοφο του δήμου Νεστορίου, που απέχουν σε ευθεία γραμμή λιγότερο από 500 μέτρα από τα αλβανικά σύνορα. Τα χωριά αυτά, που κατοικούνται μόνο κατά τους θερινούς μήνες, έγιναν στόχος επιδρομών δύο φορές μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, και ο δήμος Νεστορίου έστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή-καταγγελία προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Αμυνας, ζητώντας τη λήψη μέτρων. «Στις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν άνοιξαν τα σύνορα, μας είχαν ρημάξει στην κυριολεξία. Ούτε τα κεραμίδια δεν άφηναν στα σπίτια. Με την παρουσία του στρατού σταμάτησαν, και τελευταία, που οι έλεγχοι χαλάρωσαν, ξεκίνησε πάλι το ίδιο φαινόμενο», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιαννοχωριτών Ν. Χαλκιάς και προσέθεσε: «Το δικό μου το σπίτι το χτύπησαν δύο φορές τελευταία. Μου πήραν τηλεόραση, DVD, δορυφορική κεραία, ηλεκτρικές συσκευές. Μόνο τα ρούχα μού άφησαν. Παλιά μού τα έπαιρναν κι αυτά».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

το είδαμε εδώ

Δειτε το προηγούμενο αρθρο και ΠΟΣΟ ΓΡΑΨΙΜΟ έχουν φάει από το κράτος οι ακρίτες μας στα σύνορα με την Αλβανία.

Φυσικά με τέτοιες ποινες-χάδια, σε λίγο δεν θα αφήσουν ούτε κολυμπηθρόξυλο στον Γράμμο.

Μιλάμε για οικολογική καταστροφή.

Οι οικολόγοι-πράσινοι και ο Αρκτούρος του Μπουτάρη φυσικά δεν έχουν ακούσει κάτι για το φαινόμενο να υποθέσουμε;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: