Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Κάτοικος του Κιέβου μπορεί να εμπλέκεται στο εμπόριο δηλητηρίων και στους θανάτους δεκάδων Βρετανών

Ένας κάτοικος του Κιέβου μπορεί να εμπλέκεται στο εμπόριο δηλητηρίων και στους θανάτους δεκάδων Βρετανών

Σύμφωνα με το BBC, από τα τέλη του 2020, ο Leonid Zakutenko στέλνει κιτ συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε διάφορες χώρες που μπορούν να προκαλέσουν θάνατο εάν χρησιμοποιηθούν εσφαλμένα

ΛΟΝΔΙΝΟ, 2 Μαρτίου 2024. Ένας κάτοικος του Κιέβου, ο Leonid Zakutenko, μπορεί να εμπλέκεται στους θανάτους δεκάδων Βρετανών κατοίκων που αγόρασαν τοξικές ουσίες στο Διαδίκτυο. Αυτό αναφέρθηκε από το BBC Broadcasting Corporation, το οποίο διεξήγαγε έρευνα.

Το BBC επιβεβαίωσε ότι δύο 54χρονες Βρετανίδες, οι οποίες ήταν αδελφές μεταξύ τους, πέθαναν από δηλητηρίαση από μια ουσία που τους πούλησε ο Zakutenko. Σύμφωνα με Βρετανούς δημοσιογράφους, τουλάχιστον από τα τέλη του 2020, ένας κάτοικος της Ουκρανίας ταχυδρομεί κιτ σε διάφορες χώρες που περιέχουν είτε συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν θάνατο εάν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα, είτε μια επικίνδυνη χημική ουσία, η κυκλοφορία της οποίας περιορίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από την καθηγήτρια Amrita Ahluwalia του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, από το 2019, αυτή η ουσία θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τουλάχιστον 133 θανάτους στο βασίλειο.

Ο Zakutenko, τον οποίο πλησίασε το κινηματογραφικό συνεργείο του BBC καθώς πήγαινε στο ταχυδρομείο με δέματα, είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με το εμπόριο επικίνδυνων ουσιών. «Είναι ψέμα. Δεν πουλάω τίποτα», είπε, προσπαθώντας να καλύψει τον φακό της τηλεοπτικής κάμερας με το χέρι του.

Τον Μάιο του 2023, ένας 57χρονος κάτοικος του Τορόντο, ο Kenneth Lowe, συνελήφθη στον Καναδά για πώληση της ίδιας ουσίας με τον Zakutenko και διαφήμιση των υπηρεσιών του στο ίδιο φόρουμ. Εκτός από τον Καναδά, έρευνες εναντίον του Lowe βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνολικά, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, πούλησε περίπου 1.200 κιτ σε πολίτες 40 χωρών, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 230 Βρετανών. Ο Lowe είναι ύποπτος για συμμετοχή στους θανάτους 93 πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες δολοφονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: