15/03/2024
Σύμφωνα με ερευνητές, οι πύθωνες θα μπορούσαν να γίνουν μια εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά είδη ζώων.
Μια ομάδα επιστημόνων διεξήγαγε μια μελέτη καλώντας να δοθεί προσοχή στους πύθωνες ως μια πολλά υποσχόμενη πηγή τροφής. Αποδείχθηκε ότι οι πύθωνες είναι αποτελεσματικοί στην αναπαραγωγή, αναπτύσσονται γρήγορα και είναι πολύ γόνιμοι. Επιπλέον, το κρέας του πύθωνα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες αλλά χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και έχει γεύση παρόμοια με το κοτόπουλο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Οι ερευνητές μελέτησαν φάρμες πύθωνων στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου τα φίδια φυλάσσονται σε εξειδικευμένες αποθήκες με φυσικό αερισμό. Οι πύθωνες τρέφονται με τρωκτικά και υπολείμματα πρωτεΐνης, καθιστώντας τη διαδικασία εκτροφής σχετικά φιλική προς το περιβάλλον.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η εκτροφή πύθωνων παράγει λιγότερα αέρια θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα θερμόαιμα ζώα όπως οι αγελάδες και οι χοίροι. Με ελάχιστη κατανάλωση νερού και την ικανότητα να τρέφονται ακόμη και με τρωκτικά, οι πύθωνες φαίνεται να αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη πηγή τροφής για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Αν και η εκτροφή πύθωνα δεν είναι ακόμη τόσο δημοφιλής στις δυτικές χώρες, οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων της διατροφικής ασφάλειας και της έλλειψης πρωτεϊνών στον κόσμο.
=============
Πύθωνες για το κρέας: οι επιστήμονες βρήκαν ένα υποκατάστατο για το χοιρινό
15 Μαρτίου 2024
Το κρέας Python μπορεί να είναι ένα θρεπτικό και οικονομικό υποκατάστατο για πιο κοινά τρόφιμα όπως το κοτόπουλο ή το χοιρινό. Η πρώτη μελέτη που δικαιολογεί μια τέτοια γεωργία από επιστημονική και οικονομική άποψη αναφέρεται από το Πανεπιστήμιο Macquarie (Αυστραλία) .
«Η κλιματική αλλαγή, οι ασθένειες και η εξάντληση των φυσικών πόρων αυξάνουν την πίεση στην παραδοσιακή κτηνοτροφία και την παραγωγή καλλιεργειών», εξηγεί ο Δρ Dan Natusch.
Είναι γνωστό ότι το κρέας του πύθωνα είναι λευκό, δηλαδή πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και ταυτόχρονα χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Όμως επιστήμονες από την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βιετνάμ και τη Νότια Αφρική έλεγξαν πόσο κατάλληλα είναι τα φίδια για εκτροφή σε αγροκτήματα μελετώντας λεπτομερώς τη δουλειά δύο φάρμες στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη.
Παρατήρησαν την αναπαραγωγή δικτυωτών και σκοτεινών πύθωνων (Malayopython reticulatus και Python bivittatus) και πειραματίστηκαν με την αλλαγή των προτύπων διατροφής για να επιτύχουν καλύτερα εμπορικά αποτελέσματα. Για φαγητό, δεν χρησιμοποιήθηκε κάποια ακριβή ζωοτροφή, αλλά περισσεύματα κρέατος και ψαριών. Παρά το γεγονός ότι τα φίδια τρέφονταν με παραπροϊόντα με την προσθήκη φυτικής πρωτεΐνης, οι πύθωνες, οι οποίοι είναι αποκλειστικά σαρκοφάγοι στη φύση, αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα.
«Όσον αφορά τους ρυθμούς μετατροπής τροφής σε πρωτεΐνη, οι πύθωνες είναι ανώτεροι από όλα τα κύρια γεωργικά είδη που έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα. Διαπιστώσαμε ότι οι πύθωνες μεγάλωσαν γρήγορα και έφτασαν στο βάρος τους μέσα σε ένα χρόνο από την εκκόλαψη», λέει ο Natush.
Αποδείχθηκε επίσης ότι η παραγωγή κρέατος φιδιού είναι αρκετά οικονομική: τα ερπετά απαιτούν ελάχιστο νερό και σχετικά λίγη τροφή. Και ακόμα κι αν η επιχείρηση έχει μια δύσκολη περίοδο, οι πύθωνες μπορούν να μείνουν χωρίς τροφή για έως και τέσσερις μήνες χωρίς να χάσουν πολύ βάρος και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται όταν συνεχιστεί η σίτιση.
«Τα πουλιά και τα θηλαστικά ξοδεύουν περίπου το 90% της ενέργειας από τα τρόφιμα που τρώνε απλώς διατηρώντας μια σταθερή θερμοκρασία σώματος. Αλλά τα ψυχρόαιμα ζώα απλώς βρίσκουν ένα μέρος στον ήλιο για να ζεσταθούν. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στη μετατροπή της τροφής που τρώνε σε περισσότερη σάρκα και ιστό από οποιοδήποτε θερμόαιμα πλάσμα. Υπάρχουν σαφή οικονομικά οφέλη για τους αγρότες που εκτρέφουν πύθωνες και όχι χοίρους», λέει ο καθηγητής Rick Schein.
Οι επιστήμονες σημειώνουν επίσης την περιβαλλοντική συνιστώσα: οι εκμεταλλεύσεις φιδιών όχι μόνο διασφαλίζουν τη διάθεση των υπολειμμάτων από τη γεωργική παραγωγή, αλλά και οι ίδιες παράγουν πολύ λίγα απόβλητα. Το πεπτικό σύστημα των πύθωνων είναι ικανό να διασπά ακόμη και οστά και δεν παράγουν σχεδόν καθόλου υγρά απόβλητα και παράγουν πολύ λιγότερα στερεά απόβλητα από τα θηλαστικά.
Το 82% του σφαγίου του πύθωνα χρησιμοποιείται (εκτός από το κρέας, ορισμένες βιομηχανίες χρησιμοποιούν ακριβό δέρμα, λάδι φιδιού και χολή που απαιτούνται για ιατρικά παρασκευάσματα). Το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε λίβρα προς λίβρα με τα ζώα φάρμας.
Πύθωνες για το κρέας: οι επιστήμονες βρήκαν ένα υποκατάστατο για το χοιρινό
15 Μαρτίου 2024
Το κρέας Python μπορεί να είναι ένα θρεπτικό και οικονομικό υποκατάστατο για πιο κοινά τρόφιμα όπως το κοτόπουλο ή το χοιρινό. Η πρώτη μελέτη που δικαιολογεί μια τέτοια γεωργία από επιστημονική και οικονομική άποψη αναφέρεται από το Πανεπιστήμιο Macquarie (Αυστραλία) .
«Η κλιματική αλλαγή, οι ασθένειες και η εξάντληση των φυσικών πόρων αυξάνουν την πίεση στην παραδοσιακή κτηνοτροφία και την παραγωγή καλλιεργειών», εξηγεί ο Δρ Dan Natusch.
Είναι γνωστό ότι το κρέας του πύθωνα είναι λευκό, δηλαδή πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και ταυτόχρονα χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Όμως επιστήμονες από την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βιετνάμ και τη Νότια Αφρική έλεγξαν πόσο κατάλληλα είναι τα φίδια για εκτροφή σε αγροκτήματα μελετώντας λεπτομερώς τη δουλειά δύο φάρμες στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη.
Παρατήρησαν την αναπαραγωγή δικτυωτών και σκοτεινών πύθωνων (Malayopython reticulatus και Python bivittatus) και πειραματίστηκαν με την αλλαγή των προτύπων διατροφής για να επιτύχουν καλύτερα εμπορικά αποτελέσματα. Για φαγητό, δεν χρησιμοποιήθηκε κάποια ακριβή ζωοτροφή, αλλά περισσεύματα κρέατος και ψαριών. Παρά το γεγονός ότι τα φίδια τρέφονταν με παραπροϊόντα με την προσθήκη φυτικής πρωτεΐνης, οι πύθωνες, οι οποίοι είναι αποκλειστικά σαρκοφάγοι στη φύση, αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα.
«Όσον αφορά τους ρυθμούς μετατροπής τροφής σε πρωτεΐνη, οι πύθωνες είναι ανώτεροι από όλα τα κύρια γεωργικά είδη που έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα. Διαπιστώσαμε ότι οι πύθωνες μεγάλωσαν γρήγορα και έφτασαν στο βάρος τους μέσα σε ένα χρόνο από την εκκόλαψη», λέει ο Natush.
Αποδείχθηκε επίσης ότι η παραγωγή κρέατος φιδιού είναι αρκετά οικονομική: τα ερπετά απαιτούν ελάχιστο νερό και σχετικά λίγη τροφή. Και ακόμα κι αν η επιχείρηση έχει μια δύσκολη περίοδο, οι πύθωνες μπορούν να μείνουν χωρίς τροφή για έως και τέσσερις μήνες χωρίς να χάσουν πολύ βάρος και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται όταν συνεχιστεί η σίτιση.
«Τα πουλιά και τα θηλαστικά ξοδεύουν περίπου το 90% της ενέργειας από τα τρόφιμα που τρώνε απλώς διατηρώντας μια σταθερή θερμοκρασία σώματος. Αλλά τα ψυχρόαιμα ζώα απλώς βρίσκουν ένα μέρος στον ήλιο για να ζεσταθούν. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στη μετατροπή της τροφής που τρώνε σε περισσότερη σάρκα και ιστό από οποιοδήποτε θερμόαιμα πλάσμα. Υπάρχουν σαφή οικονομικά οφέλη για τους αγρότες που εκτρέφουν πύθωνες και όχι χοίρους», λέει ο καθηγητής Rick Schein.
Οι επιστήμονες σημειώνουν επίσης την περιβαλλοντική συνιστώσα: οι εκμεταλλεύσεις φιδιών όχι μόνο διασφαλίζουν τη διάθεση των υπολειμμάτων από τη γεωργική παραγωγή, αλλά και οι ίδιες παράγουν πολύ λίγα απόβλητα. Το πεπτικό σύστημα των πύθωνων είναι ικανό να διασπά ακόμη και οστά και δεν παράγουν σχεδόν καθόλου υγρά απόβλητα και παράγουν πολύ λιγότερα στερεά απόβλητα από τα θηλαστικά.
Το 82% του σφαγίου του πύθωνα χρησιμοποιείται (εκτός από το κρέας, ορισμένες βιομηχανίες χρησιμοποιούν ακριβό δέρμα, λάδι φιδιού και χολή που απαιτούνται για ιατρικά παρασκευάσματα). Το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε λίβρα προς λίβρα με τα ζώα φάρμας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου