Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Η Κίνα κατασκευάζει τον πρώτο προσομοιωτή διαστημικού περιβάλλοντος στον κόσμο

Η Κίνα κατασκευάζει τον πρώτο προσομοιωτή διαστημικού περιβάλλοντος στον κόσμο
02.03.2024
το σχετικό μας βίντεο στο Rumble

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο προσομοιωτή διαστημικού περιβάλλοντος στον κόσμο. Αυτό το φουτουριστικό αντικείμενο επιτρέπει στους εξερευνητές να προσομοιώνουν τις σκληρές συνθήκες του διαστήματος χωρίς να εγκαταλείπουν τη Γη.

Αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Harbin και την China Aerospace Science and Technology Corporation, ο προσομοιωτής αποτελεί μέρος ενός μεγάλου επιστημονικού κέντρου γνωστού ως SESRI. Καλύπτει έκταση ίση με 50 γήπεδα ποδοσφαίρου και περιλαμβάνει τέσσερα κύρια εργαστήρια.

Ο προσομοιωτής είναι ικανός να αναπαράγει εννέα βασικούς παράγοντες του διαστημικού περιβάλλοντος: κενό, ακραίες θερμοκρασίες, φορτισμένα σωματίδια, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, κοσμική σκόνη, πλάσμα, ασθενές μαγνητικό πεδίο, ουδέτερα αέρια και μικροβαρύτητα. Αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να δοκιμάσουν διαστημόπλοια και μορφές ζωής σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που θα συναντούσαν στο διάστημα.
«Είναι σαν να φέρνεις έναν διαστημικό σταθμό πίσω στη Γη», δήλωσε ο Lee Liyi, αναπληρωτής διοικητής του έργου. «Αυτό θα μας επιτρέψει να διεξάγουμε πειράματα που προηγουμένως απαιτούσαν χρόνο στο διάστημα σε ένα πολύ πιο ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον».
Μία από τις κάμερες του προσομοιωτή έχει σχεδιαστεί για να μελετήσει τις επιπτώσεις της σεληνιακής σκόνης στα διαστημόπλοια και τους αστροναύτες. Μια άλλη κάμερα προσομοιώνει ακραίες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και αυξημένα επίπεδα φορτισμένων σωματιδίων.
Το SESRI θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη διεξαγωγή γεωργικών και βιολογικών πειραμάτων για τη μελέτη των ανθρώπινων αντιδράσεων [αποκρίσεων] και αλληλεπιδράσεων σε μακροπρόθεσμες αποικίες σε άλλους πλανήτες.
Χρειάστηκαν 18 χρόνια για να δημιουργηθεί ο προσομοιωτής. Έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή 110 πανεπιστημίων και ινστιτούτων από περισσότερες από 30 χώρες.

------------------
Ο πρώτος προσομοιωτής διαστημικού σταθμού κατασκευάστηκε στην Κίνα
2-3-24

φωτο--Ο πρώτος προσομοιωτής διαστημικού σταθμού κατασκευάστηκε στην Κίνα
Οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Harbin, σε συνεργασία με την China Aerospace Science and Technology Corporation, παρουσίασαν τον πρώτο προσομοιωτή επίγειου διαστημικού σταθμού στον κόσμο. Το έργο ονομάζεται SESRI και έχει σχεδιαστεί για να αναδημιουργήσει διαστημικά πειράματα χωρίς να εγκαταλείψει τον πλανήτη.

Ο σταθμός είναι μια μεγάλη επίγεια πλατφόρμα ικανή να προσομοιώνει κοσμικά [διαστημικά] φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας σωματιδίων, της ηλιακής ακτινοβολίας και της κίνησης των ροών πλάσματος. Σύμφωνα με τους συντάκτες του έργου, το SESRI μπορεί να κατασκευάσει έως και εννέα παράγοντες του διαστημικού περιβάλλοντος.

Με τη βοήθειά του, οι ερευνητές θα είναι σε θέση να διεξάγουν πειράματα και να μελετούν θεμελιώδη ερωτήματα που δεν μπορούν να διερευνηθούν με παραδοσιακές μεθόδους σε χερσαίες συνθήκες. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για μια πλατφόρμα που είναι ένας προσομοιωτής διαστημικών συνθηκών.

Οι συντάκτες του έργου είναι πεπεισμένοι ότι τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της SESRI θα συμβάλουν σε σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας. Ο προσομοιωτής διαστημικού σταθμού θα βοηθήσει επίσης στην ανάπτυξη της κινεζικής εξερεύνησης του διαστήματος. Επιπλέον, η πλατφόρμα θα είναι σε θέση να διευκολύνει τον εκσυγχρονισμό ορισμένων βιομηχανικών τομέων.
--------------------
China’s Indigenous Ground-Based Space Station Simulator Clears Acceptance Check

Δεν υπάρχουν σχόλια: