Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Ψηφιακός φάκελος πολίτη. Επιτροπές της ΕΕ ψηφίζουν υπέρ της υποχρεωτικής ψηφιακής καταγραφής ασθενών για όλους.

Χωρίς αντιφάσεις: Οι επιτροπές της ΕΕ ψηφίζουν υπέρ της υποχρεωτικής ψηφιακής καταγραφής ασθενών για όλους
30 Νοέ 2023
Μέχρι τώρα, η γερμανική νομοθεσία προέβλεπε μια επιλογή εξαίρεσης [αντιρρήσεων] για τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς "ePA". Τον Δεκέμβριο η ΕΕ θα αποφασίσει για έναν ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας. Αυτό θα έθετε τέλος στην προστασία των δεδομένων των ασθενών στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού απορρήτου.

φωτο: Τηλεϊατρική και ψηφιακά δεδομένα ασθενών, 22 Ιανουαρίου 2019

Μέχρι τώρα, η προγραμματισμένη εισαγωγή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς (ePA) στη Γερμανία υπόκειτο στο δικαίωμα εναντίωσης [αντίρρησης]. Σύμφωνα με το γερμανικό νομοσχέδιο ePA, κάποιος είχε τη δυνατότητα να αντιταχθεί στην ψηφιακή συλλογή των δικών του δεδομένων υγείας και ως εκ τούτου δεν θα λάμβανε ηλεκτρονικό αρχείο. Από την άποψη αυτή, το γερμανικό νομοσχέδιο (ePA) ανέφερε:
«Στο πλαίσιο της κυριαρχίας των ασθενών τους και ως έκφραση του δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεση, οι ασφαλισμένοι είναι ελεύθεροι να αρνηθούν την παροχή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς».
Αυτό το δικαίωμα πρόκειται τώρα να καταργηθεί από την ανώτερη νομοθεσία της ΕΕ, ανέφερε ο ιστότοπος Corodok την Τρίτη. Στις 28 Νοεμβρίου, δύο επιτροπές της ΕΕ σχεδίαζαν να ανατρέψουν την εθνική νομοθεσία [ να παρακάμψουν το εθνικό δίκαιο].
Ο Δρ Patrick Breyer, ευρωβουλευτής του Κόμματος Πειρατών, αναφέρθηκε στην απόφαση της «Δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας» από τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων της ΕΕ LIBE (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ) και ENVI ( Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ).

[σχετικό δημοσίευμα--Ο Lauterbach ασκεί πίεση στην ψηφιοποίηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης]

«Οι επικεφαλής επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, LIBE και ENVI, ψήφισαν σήμερα υπέρ της δημιουργίας ενός "Ευρωπαϊκού Χώρου για Δεδομένα Υγείας" (EHDS) , για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με όλες τις ιατρικές θεραπείες ενός πολίτη. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα σχέδια ψηφιοποίησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το δικαίωμα των ασθενών να αντιταχθούν στον φάκελο των ασθενών πρόκειται να εξαλειφθεί», συνόψισε ο Breyer την απόφαση.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα προστασίας δεδομένων, ενώ οι πολίτες που επικρίνουν το σύστημα υγείας ανησυχούν επί του παρόντος κυρίως για την υποτιθέμενη «επικείμενη υγειονομική δικτατορία του ΠΟΥ», κάτω από το ραντάρ του κοινού, η αποκάλυψη των πιο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας στα χταπόδια δεδομένων του κλάδου της υγείας αποφασίζεται εκ των πραγμάτων. Αυτό θα συνοδευόταν [σήμαινε] επίσης από το τέλος του ιατρικού απορρήτου.
Αντιθέτως, το άρθρο 7 του σχεδιαζόμενου νόμου της ΕΕ θα υποχρέωνε ακόμη και τους γιατρούς να τοποθετούν κάθε θεραπεία των ασθενών τους στον πανευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας. Κατά συνέπεια, ένας ασθενής δεν μπορεί να αντιταχθεί στην καταχώριση της ασθένειάς του στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, ακόμη και στην περίπτωση διάγνωσης και θεραπείας ιδιαίτερα ευαίσθητων ασθενειών. Είτε πρόκειται για διαγνώσεις ψυχικής υγείας, εθισμούς, εθισμούς στα ναρκωτικά ή σεξουαλικές διαταραχές, όλα αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι χρήσιμα για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Κατά συνέπεια, ο γιατρός πρέπει να εισαγάγει όλες αυτές τις πληροφορίες.

[σχετικό δημοσίευμα--Νέος ηλεκτρονικός φάκελος: Δεδομένα ασθενών συνδεδεμένα με βάσεις δεδομένων γονιδίων – η εφαρμογή υπενθυμίζει αυτόματα ραντεβού εμβολιασμού]

Συγκεκριμένα, ο Δρ Breyer προειδοποιεί για την κατάχρηση χακαρισμένων ή κλεμμένων δεδομένων υγείας:
«Ο σχεδιαζόμενος [προγραμματισμένος] υποχρεωτικός ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς της ΕΕ με πανευρωπαϊκή πρόσβαση συνεπάγεται ανεύθυνους κινδύνους κλοπής, πειρατείας ή απώλειας των πιο προσωπικών δεδομένων θεραπείας και απειλεί να στερήσει από τους ασθενείς κάθε έλεγχο στη συλλογή των ασθενειών και διαταραχών τους», εξηγεί ο ευρωβουλευτής και καθιστά σαφές:«Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το τέλος του ιατρικού απορρήτου».

Η Anja Hirschel, η οποία είναι υποψήφια με το Κόμμα Πειρατών στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, επισημαίνει τη λεγόμενη δευτερεύουσα χρήση δεδομένων υγείας. Για τους λεγόμενους ερευνητικούς σκοπούς, τα δεδομένα θα πρέπει να κοινοποιούνται εξ ολοκλήρου σε ιδιωτικές εταιρείες.
Σύμφωνα με την Hirschel, η εγκατάλειψη της προγραμματισμένης δυνατότητας αντίρρησης «σημαίνει τελικά την κατάργηση της εμπιστευτικότητας [του απορρήτου] όλων των ιατρικών πληροφοριών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι γιατροί στη Γερμανία δικαίως υπόκεινται στο επαγγελματικό απόρρητο σύμφωνα με το άρθρο 203 του γερμανικού ποινικού κώδικα, όπως και οι δικηγόροι, μεταξύ άλλων. Αυτή η προστασία των πιο ιδιωτικών πληροφοριών μας και το δικαίωμα σε εμπιστευτική φροντίδα και συμβουλές διακυβεύονται τώρα».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να λάβει τελική απόφαση επ' αυτού τον Δεκέμβριο. Εάν η υποχρεωτική ePA σε επίπεδο ΕΕ γινόταν νόμος, το δικαίωμα εναντίωσης [αντίρρησης] θα έπαυε αυτομάτως να υφίσταται στη Γερμανία. Πολλοί πολίτες ανησυχούν ήδη για τον χειρισμό των δεδομένων υγείας τους. Η Hirschel ανέφερε από μια έρευνα των κέντρων παροχής συμβουλών στους καταναλωτές:
«Μια έρευνα των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή (BEUC) έδειξε ότι το 44% των πολιτών ανησυχούν για την κλοπή των δεδομένων υγείας τους. Το 40% φοβάται τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα».

Περισσότερα για το θέμα - Όλα "εθελοντικά" ξανά - Η εκστρατεία του Lauterbach για τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς

=================
στις 28-11-23, οι κορυφαίες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν τη δημιουργία ενός « Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας » (EHDS), ο οποίος θα συγκεντρώνει πληροφορίες για όλες τις ιατρικές θεραπείες ενός πολίτη. Δεν υπάρχει επιλογή απεγγραφής από αυτό.

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα που ζητά την αποδυνάμωση των εθνικών κρατών υπέρ ενός συγκεντρωτικού υπερκράτους .
Όλες οι σημαντικές αρμοδιότητες, ακόμη και εκείνες που προηγουμένως βρίσκονταν σε επίπεδο ομοσπονδιακού κράτους, θα μεταφερθούν σε ένα « Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Στέλεχος ». Συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών με την υγειονομική περίθαλψη.
Ηλεκτρονικοί φάκελοι ασθενών είναι πλέον διαθέσιμοι σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία. Ωστόσο, είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε οι πολίτες να μπορούν να διαγραφούν και στη συνέχεια να μην συλλέγονται άλλα δεδομένα. Ωστόσο, αυτό δεν περιλαμβάνει δεδομένα για τους εμβολιασμούς, καθώς είναι υποχρεωτικό.

Εκτός από την άσκηση πίεσης για τον εμβολιασμό, την « καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια στο Διαδίκτυο και την ανάπτυξη εργαλείων πληροφόρησης που βασίζονται σε στοιχεία», η δημιουργία του « Ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων υγείας (εφεξής «EHDS»)» αποτελεί επίσης κεντρικό μέλημα.

Οι λόγοι και οι στόχοι της πρότασης είναι οι εξής:

« Το EHDS δημιουργεί έναν κοινό χώρο στον οποίο τα φυσικά πρόσωπα μπορούν εύκολα να ελέγχουν τα ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας τους. Θα επιτρέψει επίσης στους ενδιαφερόμενους φορείς έρευνας και καινοτομίας και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να χρησιμοποιούν αυτά τα ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας με αξιόπιστο και ασφαλή τρόπο που σέβεται το απόρρητο».

Ο Patrick Breyer, μέλος του Κόμματος των Πειρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχολιάζει στο blog του :
« Οι προγραμματισμένοι υποχρεωτικοί ηλεκτρονικοί φάκελοι ασθενών της ΕΕ με πανευρωπαϊκή πρόσβαση συνεπάγονται ανεύθυνους κινδύνους κλοπής, παραβίασης ή απώλειας των πιο προσωπικών δεδομένων θεραπείας και απειλούν να στερήσουν από τους ασθενείς κάθε έλεγχο σχετικά με τη συλλογή των ασθενειών και των διαταραχών τους», επικρίνει ο Δρ. Patrick Breyer, ευρωβουλευτής από το Κόμμα των Πειρατών και συνδιαπραγματευτής της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας στην Επιτροπή Εσωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το τέλος του ιατρικού απορρήτου. Δεν μάθαμε τίποτα από τις διεθνείς επιθέσεις χάκερ σε νοσοκομεία και άλλα δεδομένα υγείας; Εάν κάθε ψυχική ασθένεια, θεραπεία εθισμού, κάθε στυτική δυσλειτουργία και κάθε έκτρωση δικτυώνονται βίαια, οι ανήσυχοι ασθενείς κινδυνεύουν να αποτραπούν από την επείγουσα ιατρική περίθαλψη - αυτό μπορεί να αρρωστήσει τους ανθρώπους και να επιβαρύνει τις οικογένειές τους! Η Γερμανία πρέπει επιτέλους να μπει στα οδοφράγματα ενάντια σε αυτήν την απειλητική ανικανότητα των πολιτών και την υπονόμευση του σχεδιαζόμενου δικαιώματος αντίρρησης! Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αγωνιστώ ώστε η Ομάδα μου να επιτρέψει σε ολόκληρο το Κοινοβούλιο να αποφασίσει για αυτήν την απειλούμενη ψηφιακή ανικανότητα μέσω μιας τροπολογίας τον Δεκέμβριο».

Ωστόσο, ανησυχώ περισσότερο για το τι κάνουν οι υπεύθυνοι με τα πιο ιδιωτικά μου δεδομένα, δηλαδή τα δεδομένα υγείας μου.

Το σχέδιο νόμου της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης τονίζει: « Ως μέρος της κυριαρχίας των ασθενών τους και ως έκφραση του δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεση, οι ασφαλισμένοι είναι ελεύθεροι να αρνούνται την παροχή ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών. «Στην Αυστρία μπορείτε να διαγραφείτε από τον ΕΛΓΑ, εκτός από το κομμάτι για τους εμβολιασμούς.
Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της ΕΕ υπέρ του να δοθεί στους ασθενείς το δικαίωμα αντίρρησης. Οι αρμόδιες επιτροπές θα πρέπει να καθορίσουν το κοινοβουλευτικό στίγμα στις 28 Νοεμβρίου. Η ολομέλεια έχει προγραμματιστεί να ψηφίσει τον Δεκέμβριο και μπορεί να κάνει τελικές αλλαγές. Εάν η υποχρεωτική ePA γίνει αργότερα δίκαιο της ΕΕ, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να αφαιρέσουν το δικαίωμα αντίρρησης. Μια έρευνα από τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτή (BEUC) διαπίστωσε ότι το 44% των πολιτών ανησυχεί για την κλοπή των δεδομένων υγείας τους. Το 40% φοβάται μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα δεδομένα.
Σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση των διαπραγματεύσεων, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν επίσης να εισαγάγουν μια υποχρεωτική ePA για όλους χωρίς κανένα δικαίωμα αντίρρησης. Αυτό θα μπορούσε να αποφασιστεί ήδη από τις 6 Δεκεμβρίου στη λεγόμενη επιτροπή COREPER. Εάν η υποχρεωτική ePA γίνει νομοθεσία της ΕΕ, όλες οι χώρες θα πρέπει να την εφαρμόσουν. Ωστόσο, υπάρχει η υποψία ότι οι κυβερνήσεις της Αυστρίας και της Γερμανίας θα το κάνουν αυτό με μεγάλη χαρά.

Με το « ψηφιακό πορτοφόλι » της ΕΕ , την ψηφιακή ταυτότητα της ΕΕ και το ψηφιακό χρήμα της κεντρικής τράπεζας, αυτή η συλλογή όλων των δεδομένων υγείας των πολιτών επιτρέπει την πλήρη επιτήρηση και έλεγχο. Η ΕΕ διοικείται ήδη πρακτικά από τις αμέτρητες ομάδες λόμπι που δρουν στις Βρυξέλλες και υπάρχει συστημική διαφθορά.

29 Νοεμβρίου 2023 από τον Dr. Peter F Mayer

Η ΕΕ καθ' οδόν για να γίνει ολοκληρωτικό υπερκράτος: Το Κοινοβούλιο αποφασίζει να επιβάλει τους ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών για όλους
https://tkp.at/2023/11/29/eu-am-weg-zum-totalitaeren-superstaat-parlament-beschliesst-zwang-zur-elektronischen-patientenakte-fuer-alle/

Δεν υπάρχουν σχόλια: