Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Αρπαγή φορτηγού πλοίου από τους Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα: Η Σαουδική Αραβία καλεί τις ΗΠΑ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

Αρπαγή φορτηγού πλοίου των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα: Η Σαουδική Αραβία καλεί τις ΗΠΑ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση
7 Δεκεμβρίου 2023 
Οι Σαουδάραβες λέγεται ότι προέτρεψαν τις ΗΠΑ να απόσχουν από αντίποινα εναντίον των Χούτι καθώς κινούνται για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιράν και την Υεμένη. Την Κυριακή, ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο και πολλά εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση από τους Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Khalid bin Salman φτάνουν για να μιλήσουν με μέλη των μέσων ενημέρωσης στην αίθουσα συνθηκών του State Department στην Ουάσιγκτον την 1η Νοεμβρίου 2023.

Η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τις ΗΠΑ αυτοσυγκράτηση ως προς τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την εξωτερική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας. Η ευθυγραμμισμένη με το Ιράν ομάδα άνοιξε ένα νέο μέτωπο κατά του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας. Μια δύναμη των Χούτι επιτέθηκε πρόσφατα σε πλοία σε βασικές ναυτιλιακές διαδρομές και εκτόξευσε drones και πυραύλους κατά του ίδιου του Ισραήλ, καταλαμβάνοντας ήδη ένα φορτηγό πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ.
Το κίνημα, το οποίο ελέγχει μεγάλο μέρος της Υεμένης, δήλωσε ότι οι επιθέσεις του ήταν ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσουν μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

[σχετικό δημοσίευμα--Αρπαγή φορτηγού πλοίου: Η G7 καλεί τους Χούτι να σταματήσουν να απειλούν τη ναυτιλία]
Οι Χούτι είναι μία από τις πολλές ομάδες στον ευθυγραμμισμένο με το Ιράν «Άξονα Αντίστασης» που επιτίθενται σε ισραηλινούς και αμερικανικούς στόχους από την έναρξη της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου, όταν η παλαιστίνια σύμμαχός τους Χαμάς πυροδότησε τον πόλεμο με μια επίθεση στο Ισραήλ.

Καθώς η Σαουδική Αραβία πιέζει για κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, η σαουδαραβική διπλωματία αντανακλά μια ευρύτερη πολιτική που προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα μετά από χρόνια αντιπαράθεσης με το Ιράν και τους συμμάχους του, σχολίασε το Reuters . Το Ριάντ, επικεντρωμένο στην επέκταση και τη διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, εξομάλυνσε τους δεσμούς του με την Τεχεράνη φέτος και προσπάθησε να τερματίσει τον πόλεμο που διεξάγει με τους Χούτι στην Υεμένη για σχεδόν εννέα χρόνια.

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί επί του παρόντος να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία στην Υεμένη, ακόμη και όταν μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να εκτροχιαστεί. Στην Υεμένη επικρατεί σχετική ηρεμία για περισσότερο από ένα χρόνο καθώς διεξάγονται απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της Σαουδικής Αραβίας και των Χούθι.
[περισσσότερα--Φόβος διακοπής των αλυσίδων εφοδιασμού: Οι Χούτι κατέλαβαν ισραηλινό πλοίο]

Ανώτερες πηγές στο στρατόπεδο που ευθυγραμμίζεται με το Ιράν ανέφεραν στο Reuters ότι οι επιθέσεις των Χούτι ήταν μέρος μιας προσπάθειας να πιέσουν την Ουάσιγκτον να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα - έναν στόχο που το Ιράν μοιράζεται με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής.
Την Κυριακή, ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ και πολλά εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Χούτι της Υεμένης. Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sabrina Singh απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση τη Δευτέρα που θα μπορούσε να υποδηλώνει επικείμενα αντίποινα των ΗΠΑ κατά των Χούτι. Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντεπιτεθούν, ο Σινγκ είπε:
«Εάν αποφασίσουμε να αναλάβουμε δράση κατά των Χούτι, θα είναι φυσικά σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας».
Ιρανός διπλωμάτης είπε ότι η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με τις επιθέσεις των Χούτι από την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Ο διπλωμάτης που συμμετείχε στην ανταλλαγή μηνυμάτων τόνισε ότι και οι δύο πλευρές κάλεσαν σε αυτοσυγκράτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: