Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Η μελέτη για το ασφαλές σεξ προσφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα

Η μελέτη για το ασφαλές σεξ προσφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα
Οι νέοι που έλαβαν μηνύματα για το ασφαλές σεξ κατέληξαν να κολλήσουν ασθένειες μέσω του σεξ περισσότερο από εκείνους που δεν το έκαναν, δείχνει έρευνα
φωτο: Ένας άνδρας ποζάρει κρατώντας μια επιλογή από προφυλακτικά. 
Η αποστολή μηνυμάτων κειμένου που ενθαρρύνουν την ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά σε νέους που έχουν πρόσφατα βιώσει μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ) δεν είναι σε θέση να τους αποτρέψει από την εκ νέου μόλυνση, ανακάλυψε μια βρετανική μελέτη.
Η αποτελεσματικότητα του έργου Safetxt, το οποίο στοχεύει στη μείωση των επαναμολύνσεων από χλαμύδια και γονόρροια, έχει δοκιμαστεί από ερευνητές από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 3.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών, στο ιατρικό περιοδικό BMJ την Τετάρτη.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με τη μία να λαμβάνει συχνά μηνύματα από το Safetxt και την άλλη να μην λαμβάνει καθόλου μηνύματα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 22,2% όσων είχαν λάβει τα κείμενα μολύνθηκαν εκ νέου με χλαμύδια ή γονόρροια, σε σύγκριση με μόλις 20,3% μεταξύ αυτών που δεν είχαν λάβει.

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα «εκτός ελέγχου» στις ΗΠΑ – αξιωματούχοι

«Η παρέμβαση Safetxt δεν μείωσε τις επαναλοιμώξεις από χλαμύδια και γονόρροια σε ένα έτος σε άτομα ηλικίας 16-24 ετών. Περισσότερες επαναμολύνσεις σημειώθηκαν στην ομάδα Safetxt», αναγνώρισε η εφημερίδα.
Οι συγγραφείς είπαν ότι τα ευρήματά τους «τονίζουν την ανάγκη για αυστηρή αξιολόγηση των παρεμβάσεων επικοινωνίας για την υγεία».
Ενημέρωσαν επίσης τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που συνιστά τη χρήση τέτοιων μηνυμάτων για να «αναθεωρήσει την υποστήριξή του για την ψηφιακή επικοινωνία αλλαγής συμπεριφοράς για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, για να προσδιορίσει ποια θέματα και περιεχόμενο υποστηρίζει ο ΠΟΥ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: