Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΚΑΘΟΡΙΣΑΝ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ


Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2007

Καθόρισαν κόκκινες γραμμές
Ενόψει νέας κινητικότητας στο Κυπριακό

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Σε μια περίοδο κατά την οποία αρχίζει να δημιουργείται το νέο σκηνικό κινητικότητας στο Κυπριακό, Αθήνα και Λευκωσία σπεύδουν από κοινού να επαναλάβουν τις κόκκινες γραμμές που θέτουν στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο μιας νέας πρωτοβουλίας τους επόμενους μήνες.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, εξετάστηκαν όλα τα σημερινά δεδομένα και αξιολογήθηκαν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις για πιθανές κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών μετά τις προεδρικές εκλογές.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού αλλά και στις Βρυξέλλες οι παρασκηνιακές συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί, με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο να ασκούν πιέσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων.

Αθήνα και Λευκωσία αποφάσισαν με τον πιο έντονο τρόπο και σε όλα τα επίπεδα να διαμηνύσουν προς τους μεσολαβητές πως η μόνη αποδεκτή διαδικασία είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, προβάλλοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μια συμφωνία η οποία στηρίζεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, καλούνται οι μεσολαβητές να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την Άγκυρα, η οποία, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, κάθε άλλο παρά επιθυμεί την εφαρμογή της διαδικασίας Γκαπάρι, ενώ επιμένει ότι οποιαδήποτε νέα προσπάθεια θα πρέπει να περιστραφεί γύρω από το σχέδιο Ανάν.

Συντονισμός

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά το πέρας των συνομιλιών, επανέλαβε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου του 2006, αλλά και της εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που προτείνει η κυπριακή κυβέρνηση με τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ενώ κάλεσε την τουρκική πλευρά να επιδείξει ανάλογο πνεύμα συνεργασίας για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Πρόσθεσε ότι έγινε μια διεξοδική και σε βάθος συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση, κατά την οποία εξέτασαν το συντονισμό των ενεργειών των δύο κυβερνήσεων και τις προοπτικές εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι συζήτησαν επίσης «τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και ειδικότερα την προσαρμογή της γείτονος στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα προαπαιτούμενα, στο σημείο αυτό οι υποχρεώσεις είναι σαφείς, συγκεκριμένες, η ικανοποίηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας απαιτεί την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ».

Χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη

Λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας των δημοσιογράφων στα αθηναϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν απάντησαν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ερωτήσεις απάντησε λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνάντηση που είχε με Κύπριους δημοσιογράφους, οι οποίοι καλύπτουν την επίσκεψή του στην Αθήνα.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ευχαριστίες για τη συμπαράσταση

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κώστας Καραμανλής εξέφρασε τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αμέριστη συμπαράσταση της Κύπρου, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

«Η συνδρομή σας αυτή, κύριε Πρόεδρε, καθώς και η πολύτιμη ενίσχυση για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν, υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη, τους άρρηκτους δεσμούς που μας συνδέουν», είπε ο κ. Καραμανλής, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Σήμερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί την Αρτέμιδα, στο Δήμο Ζαχάρως. Πρόκειται για την περιοχή την οποία ανέλαβε να ανοικοδομήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην περιοχή με ελικόπτερο, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλο.

ΤΑΣΣΟΣ

Τα Η.Ε. προσβλέπουν σε παράθυρο ευκαιρίας το 2008


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για το κατά πόσο θα εκδηλωθεί πρωτοβουλία για το Κυπριακό μετά τις εκλογές στην Κύπρο, είπε πως «δεν έχουμε ούτε εμείς ούτε η Ελλάδα τίποτα το επίσημο».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ωστόσο δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και άλλων αξιωματούχων, οι οποίοι, όπως είπε, προσβλέπουν ότι «το 2008 θα παρουσιαστεί ένα παράθυρο ευκαιρίας».

«Εμείς ούτε μεγαλοποιούμε ούτε δημιουργούμε ούτε εμείς το ανακαλύπτουμε, είναι διάφορες δηλώσεις τους» είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε «εμείς έχουμε ως πολιτική την ανάληψη πρωτοβουλίας από τα ΗΕ το συντομότερο δυνατό. Ακούμε δηλώσεις της τουρκικής πλευράς (Τουρκία και Τ/κ) ότι προ των εκλογών δεν διαβλέπουν περιθώρια για οποιαδήποτε επανάληψη των συνομιλιών ή προσπαθειών».

Ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στο περιθώριο των εγκαινίων του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, μίλησαν για την ανάγκη να προωθηθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Στο σημείο αυτό παρατήρησε πως «η τουρκική πλευρά αντιλαμβάνεται μια νέα προσπάθεια που να βασίζεται στο σχέδιο Ανάν και είναι η μόνη που μιλά για επαναφορά του σχεδίου Ανάν, ενώ εμείς λέμε ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια με βάση τη διαδικασία Γκαμπάρι, η οποία παρέχει την ευκαιρία, αλλά και το περιεχόμενο ως προς το θέμα ουσίας, για να προετοιμαστούν καλά οι συνομιλίες, ώστε να μπορέσουν να γίνουν εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «παρά τις επικείμενες εκλογές στην Κύπρο, αυτός ο χρόνος που παρέχεται, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την έναρξη των ομάδων εργασίας».

Σε ερώτηση, αν αναμένεται να συναντηθεί πριν από το τέλος του έτους με τον κ. Ταλάτ, απάντησε αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδιο, είπε πως το θέμα πρέπει να λυθεί με συμφωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: