Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2007

Υπό βροχή η πορεία για το Πολυτεχνείο

Υπό βροχή η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου


Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χιλιάδες πολίτες τίμησαν την 34η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται με την ειρηνική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, στην πορεία συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα, ενώ κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας η συμμετοχή ήταν πολύ μικρότερη, καθώς η βροχή κράτησε πολλούς πολίτες στα σπίτια τους.

Η μαζική πορεία, με παλμό και συνθήματα, έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Στη συνέχεια, φοιτητικές παρατάξεις συνέχισαν την πορεία τους προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και επέστρεψαν στο Πολυτεχνείο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας Α.Δημοσχάκη, η πορεία ήταν απόλυτα ειρηνική, απτέλεσμα της συνεργασίας διοργανωτών και ΕΛ.ΑΣ.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στη διασταύρωση των οδών Βασ.Σοφίας και Κερασούντος όταν άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ ενώ και κατά την επιστροφή της πορείας στο Πολυτεχνείο άγνωστοι εξαπέλυσαν πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ απέναντι από την ΓΑΔΑ.

Στην Αθήνα, οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Πέμπτη ολοκληρώθηκαν στο κτίριο Γκίνη του ΕΜΠ λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι.

Νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος μετά τις 15:30 και κατευθύνθηκαν με αργό ρυθμό στην αμερικανική πρεσβεία. Στη πορεία συμμετείχαν και ένστολοι στρατευμένοι.

Στη Θεσσαλονίκη, επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, όταν ομάδα 200 περίπου ατόμων πέταξαν πέτρες κατά του τμήματος. Οι αστυνομικοί έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και οι διαδηλωτές διαλύθηκαν.

Με εξαίρεση αυτό το επεισόδιο, η πορεία μνήμης για τους εξεγερθέντες ενάντια στην χούντα έγινε με ειρηνικό και ομαλό τρόπο. Μέλη του ΚΚΕ κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι και διαμαρτυρήθηκαν για την ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη.
Νωρίτερα το Σάββατο, προκλήθηκε ένταση μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων στο ΑΠΘ, χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στην Αθήνα, περισσότεροι από 8.000 αστυνομικοί είχαν «ακροβολιστεί», προκειμένου να διαφυλάξουν την ηρεμία κατά την πορεία προς την πρεσβεία.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν και την περιφρούρηση, εσωτερικά, κάνουν πανεπιστημιακοί, φοιτητές και συνδικαλιστές εκπαιδευτικών οργανώσεων, ενώ το ίδιο ισχύει και με τα άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας. Έξω από το ΕΜΠ τοποθετήθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων απαγορεύθηκε γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ σημειώθηκαν διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας έως την Πλατεία Κάνιγγος. Οι ρυθμίσεις αυτές επεκτάθηκαν σταδιακά σε όλο το κέντρο της Αθήνας, στις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ.Σοφίας καθώς και στους παράλληλους και κάθετους δρόμους.

Όλες οι ρυθμίσεις έγιναν σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Μετά τις 19:00 επετράπη και πάλι η κυκλοφορία στους περισσότερους οδικούς άξονες στο κέντρο της Αθήνας.

Τροποποιήσεις έχουν γίνει στα δρομολόγια και στις στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Περισσότερες πληροφορίες στον Δικτυακό Τόπο www.oasa.gr και στο τηλέφωνο 185.

Στη Θεσσαλονίκη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Β.Φλωρίδης έδωσε εντολή ώστε η Αστυνομία να εισέλθει σε πανεπιστημιακό χώρο στην περίπτωση τέλεσης αυτόφωρων κακουργηματικών πράξεων.


Πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: