Η κατανάλωση του μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση του ωκεανού, λέει το World Economic Forum
εξαιρετικό το βίντεο στις 19-5-21
Sushi made from sea urchins could help save the ocean
https://www.weforum.org/videos/15874-sushi-made-from-sea-urchins-could-help-save-the-ocean-yt
Ιαπωνία αγρόκτημα αχινών, "Urchinomics"
πάχυνση αχινού για κατανάλωση
τα μικρά αγκαθωτά ζώα χρειάζονται απεγνωσμένα έλεγχο του πληθυσμού τους.'Eat more seafood to save the oceans' είναι το νέο μήνυμα που ακούμε σήμερα
Οι αχινοί είναι άκρως πεινασμένα πλάσματα που καταστρέφουν τα υποθαλάσσια δάση με φύκια όταν εξαφανίζονται οι φυσικοί θηρευτές τους, λόγω υπεραλίευσης, θέρμανσης νερών, ρύπανσης ή τσουνάμι.
Αφού καταναλωθούν όλα τα φύκια, οι αχινοί λιμοκτονούν αλλά παραμένουν ζωντανοί στο ίδιο σημείο για χρόνια, τα κελύφη τους αδειάζουν και δεν είναι ελκυστικοί για τους θηρευτές τους. Ωστόσο εξακολουθούν να αποτρέπουν την αναγέννηση των υποθαλάσσιων δασών με φύκια. Προκύπτουν υποβρύχιες έρημοι 'urchin barrens' όπου τίποτα δεν αναπτύσσεται και κανένα άλλο είδος ψαριού δεν μπορεί να ζήσει.
Μια καινοτόμος εταιρεία που ονομάζεται "Urchinomics" συλλέγει αυτούς τους άδειους αχινούς και τους μετεγκαθιστά σε ένα χερσαίο «αγρόκτημα», όπου τρέφονται με μια ειδικά διαμορφωμένη τροφή από ιαπωνικό kombu (επίσης φύκι, που λαμβάνεται από μέρη με υπερβολικά άφθονη ή αειφόρο εκτροφή).Η τροφή είναι 100% φυσική και φυτική, χωρίς καλαμπόκι, σόγια, αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες ή ιχθυάλευρα. Οι αχινοί παχύνονται σε 4-10 εβδομάδες, ανάλογα με τις συνθήκες και στη συνέχεια συλλέγονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πόσο λίγη τροφή χρειάζεται για την καλλιέργεια αχινών - μόλις 0,4 κιλά για την παραγωγή 1 κιλού αυγοτάραχου. Συγκρίνετε με τα 28 κιλά ζωοτροφών που απαιτούνται για την παραγωγή 1 κιλού τόνου εκτροφής, ή 6 κιλών βοείου κρέατος.Το Urchin roe, γνωστό ως «uni» στα Ιαπωνικά, είναι δημοφιλές στους λάτρεις του σούσι.
Η Urchinomics το περιγράφει ως "βουτυρώδες, με γλυκιά και λαμπερή γεύση και πλούσια κρεμώδη χρυσή συνοχή. Οι γνώστες των ηπιότερων χαβιαριών θα βρουν μια ισχυρή ομοιότητα."
Το Bon Appétit το ονόμασε κορυφαία τάση για φαγητό το 2018. λέει ότι από το παίρνουμε μια γεύση του εδέσματος, τώρα πλέον είναι παντού.
Η γεύση επηρεάζεται από αυτό που τρώει ο αχινός, γι 'αυτό η Urchinomics επέλεξε το ιαπωνικό kombu στη ζωοτροφή, για να μεγιστοποιήσει την επιθυμητή γεύση "umami".
Χρειάζονται μόνο δύο αχινοί ανά τετραγωνικό μέτρο του πυθμένα του ωκεανού για να προκληθεί ερημοποίηση
(πολλά μέρη στην Καλιφόρνια, την Ιαπωνία και τη Νορβηγία έχουν 20+ αχινούς ανά τετραγωνικό μέτρο). αλλά μόλις αφαιρεθεί, ένα δάσος από φύκια μπορεί να αναγεννηθεί γρήγορα.
Εντός τριών μηνών, ένα δάσος θα ξαναδημιουργηθεί με όλα τα οφέλη της απόσβεσης άνθρακα, "ουσιαστικά δεσμεύοντας τον ατμοσφαιρικό άνθρακα που διαλύεται στους ωκεανούς και μετατρέποντάς τον σε blades, stems και το holdfast που κρατά το φύκι σταθερά ριζωμένο στον πυθμένα του ωκεανού."
Τα αρπακτικά είδη, όπως τα καβούρια, τα ψάρια και οι βίδρες της θάλασσας, θα επιστρέψουν και θα φάνε τους αχινούς και τις προνύμφες τους (urchin larvae), βοηθώντας να διατηρηθεί ο πληθυσμός υπό έλεγχο.Η παρουσία τους εμποδίζει τη μετακίνηση των αχινών από τα βαθύτερα νερά στα υποθαλάσσια δάση φυκιών.
Η Urchinomics λέει ότι μπορεί να προσφέρει συνέπεια σε μια αγορά που, παραδοσιακά, δεν μπορεί να εγγυηθεί για αυτό το προϊόν, εφόσον μπορεί οι αχινοί να είναι άδειοι ή πικροί, δηλαδή να διαφέρει η ποιότητα και η ποσότητα στο αυγοτάραχο τους.
" Οι αχινοί εκτροφής έχουν, αντίθετα, αξιόπιστα χρώματα, γεύση, συνέπεια και ποσότητα συγκομιδής.Τα υποθαλάσσια δάση από φύκια είναι μερικά από τα πιο γόνιμα σημεία διατροφής και αναπαραγωγής ψαριών και ασπόνδυλων παγκοσμίως, αλλά εξαφανίζονται τέσσερις φορές ταχύτερα από τα τροπικά δάση . Η μείωση του πληθυσμού του αχινού, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανάπτυξης των φυκιών.
Ο αχινός θεωρείται προστατευόμενο είδος και για την αλίευση του απαιτείται σχετική άδεια.
Θεωρείται ως το ελληνικό χαβιάρι και πουλιέται ακριβά στα κοσμοπολίτικα νησιά.
Οι μαύροι αχινοί είναι υποδεέστερης διατροφικής αξίας σε σχέση με τους κόκκινους αχινούς.
οι αχινοί είναι πλάσματα με θαυμαστή αναγεννητική ικανότητα
ορισμένα είδη τους δεν γερνούν ποτέ
στην Ελλάδα
έχει γίνει «μόδα» για κάποιες "ομάδες" να αφαιρούν μέσα από τη θάλασσα τεράστιες ποσότητες των εχινοδέρμων μέσα από τα οποία αφαιρούν το φαγώσιμο μέρος τους, το οποίο μετά πωλούν σε υψηλές τιμές .
στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης οικολογικό έγκλημα από 4 Γεωργιανούς, που ωστόσο αφού καταγράφηκε, αφέθηκαν ελεύθεροι...
παράνομη αλίευση τεράστιας ποσότητας αχινών με μαύρο κέρδος
απίστευτο βίντεο!!!!
ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΛΑΘΡΑΛΙΕΥΤΩΝ ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ!!!
ο γνωστός yοutuber μάγειρας Antonis Cooken ανάρτησε στο κανάλι του στο YouTube και στα προσωπικά του social media
https://www.youtube.com/watch?v=Sm9YwRRvMrs&t=1449s
στις 9-3-21 εν μέσω κινδύνου διασποράς του COVID-19 !
στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Στεφάνου, στο Βόλο
ένας "άνδρας" προέβη στην αλιεία 925 αχινών με τη χρήση αυτόνομου καταδυτικού εξοπλισμού (μπουκάλες).
https://www.zougla.gr/greece/article/volos-silipsi-gia-paranomo-psarema-ston-agio-stefano
όσοι σπάνια συλλαμβάνονται πληρώνουν ένα διοικητικό πρόστιμο έως 600 ευρώ και βέβαια επανέρχονται δριμύτεροι και επαναλαμβάνουν αυτή την παράνομη δραστηριότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου