Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020

Η L’Oréal θα αφαιρέσει λέξεις όπως «λεύκανση» ("whitening", "lightening" και "fair") από τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, καθώς οι παγκόσμιες αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες (Black Lives Matter protests) συνεχίζονται

Η L’Oréal  ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει λέξεις όπως «λεύκανση» ("whitening",  "lightening" και  "fair")  από τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, καθώς οι παγκόσμιες αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες (Black Lives Matter protests) συνεχίζονται.

Ο γαλλικός γίγαντας καλλυντικών L’Oréal  - μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών στον κόσμο - αποφάσισε να αφαιρέσει τις λέξεις λευκό / λεύκανση και ανοιχτόχρωμο ('white/whitening, fair/fairness, light/lightening') από όλα τα προϊόντα περιποίησης δέρματος», δήλωσε η εταιρεία, στις 27 Ιουνίου.
Η κίνηση ακολουθεί κατακραυγή για αμφιλεγόμενες κρέμες και ορούς που τονώνουν το δέρμα και οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι διαιωνίζουν το λευκό δέρμα ως ιδανικό πρότυπο ομορφιάς.
Τέτοια είδη πωλούνται συχνά με την υπόσχεση ότι οι χρήστες θα επιτύχουν  'fair' or 'flawless'  «άψογο» δέρμα με μειωμένα σκούρα σημάδια ή κηλίδες.
Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε η πολυεθνική Unilever, πως το προϊόν που παράγει για την αγορά της Ινδίας, «Fair and Lovely», και αφορά την λεύκανση του σκουρόχρωμου δέρματος θα αλλάξει όνομα καθώς η εταιρεία «σέβεται όλα τα χρώματα του δέρματος».

Αρκετές εταιρείες - συμπεριλαμβανομένης της L’Oréal - έχουν πρόσφατα επικριθεί για προϊόντα λεύκανσης του δέρματος μετά τις διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο υπέρ του κινήματος Black Lives Matter και την δολοφονία του αφροαμερικανού George Floyd από αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

Αντίστοιχες αλλαγές στις ονομασίες των προϊόντων τους ετοιμάζουν η Mars για το ρύζι «Uncle Ben’s», η Quaker Foods για το το μείγμα των πάνκεϊκ «Aunt Jemima» αλλά και η Pinnacle Foods για το σιρόπι σφενδάμου, «Mrs. Butter-worth’s».
Δύο σειρές προϊόντων Johnson & Johnson σταμάτησαν την παραγωγή τους επειδή η συσκευασία περιελάμβανε τη λέξη «δικαιοσύνη».
Ο Floyd  πέθανε όταν ο λευκός αστυνομικός Derek Chauvin  έβαλε το γόνατό του στο λαιμό του για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα παρά τους απελπισμένους ισχυρισμούς του ότι «δεν μπορεί να αναπνεύσει».
Αργότερα πέθανε στη Μινεάπολη στις 25 Μαΐου. Ο θάνατός του θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως σύμβολο του συστημικού ρατσισμού ενάντια στους μαύρους.
πηγή
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8466229/LOreal-remove-words-like-whitening-skin-products.html?ito=social-twitter_mailonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: