Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Οι μετοχές της Pfizer πέφτουν μαζί με τη ζήτηση για φάρμακα Covid. Η Pfizer παραδέχεται ότι «κατασκεύασε» νέες μεταλλάξεις Covid

Οι μετοχές της Pfizer πέφτουν μαζί με τη ζήτηση για φάρμακα Covid
RT  1 Φεβρουαρίου 2023 
Η μετοχή της εταιρείας έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2020, καθώς η ζήτηση για προϊόντα κορωνοϊού μειώνεται

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer δημοσίευσε μια απογοητευτική έκθεση κερδών την Τρίτη, με ασθενέστερη από την εκτιμώμενη προοπτική πωλήσεων για τα φάρμακα της για τον Covid-19.
Η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας σημείωσε βουτιά 14% αυτόν τον μήνα, διαγράφοντας 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Η Pfizer είπε στους επενδυτές να αναμένουν τα έσοδα να μειωθούν κατά ένα τρίτο το 2023, καθώς ο κόσμος βγαίνει από την πανδημία και η ζήτηση για φάρμακα για τον κορονοϊό επιβραδύνεται.
Οι συνδυασμένες πωλήσεις της εταιρείας από το εμβόλιο Covid και την αντιική αγωγή της φέρεται να απέφεραν περισσότερα έσοδα πέρυσι από τις συνολικές πωλήσεις της Pfizer το 2019. Το εμβόλιο Comirnaty και το χάπι για τον ιό Paxlovid συνεισέφεραν πάνω από το ήμισυ των πωλήσεων 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας το 2022.
Πέρυσι «ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την Pfizer», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Άλμπερτ Μπούρλα στην έκθεση κερδών, προσθέτοντας: «όσο περήφανοι κι αν είμαστε για όσα έχουμε καταφέρει, η εστίασή μας είναι πάντα στο τι θα ακολουθήσει».
Η φαρμακοβιομηχανία σηματοδοτεί εδώ και μήνες ότι δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τον ρυθμό, αλλά η ύφεση στις δραστηριότητές της στον Covid ήταν χειρότερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.
Για το 2023, η Pfizer δήλωσε ότι αναμένει πωλήσεις περίπου 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Comirnaty, μειωμένες κατά 64% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κάτω από τις προβλέψεις των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους αναλυτές. Οι πωλήσεις του Paxlovid αναμένεται να μειωθούν κατά 58% στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 από 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η εταιρεία αναμένει συνολικά έσοδα μεταξύ 67 και 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, από 100,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
============
RT  29 Ιαν, 2023 
Η Pfizer παραδέχεται ότι «κατασκεύασε» νέες μεταλλάξεις Covid
Ένα στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας είπε προηγουμένως ότι η εταιρεία δημιουργούσε πιο ισχυρά στελέχη του ιού σε ένα εργαστήριο

ΦΩΤΟ: Βοηθοί ερευνητές παρακολουθούν μηχανές προσδιορισμού αλληλουχίας που αναλύουν το γενετικό υλικό των περιπτώσεων Covid-19 στο Ινστιτούτο Wellcome Sanger στο Cambridgeshire, Αγγλία, 7 Ιανουαρίου 2022 
Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι « κατασκεύασε » παραλλαγές του Covid-19 ανθεκτικές στη θεραπεία προκειμένου να δοκιμάσει το αντιικό φάρμακό της. Η παραδοχή υποστηρίζει εν μέρει τους προηγούμενους ισχυρισμούς ενός στελέχους της εταιρείας, ο οποίος είπε σε μυστικό δημοσιογράφο ότι η Pfizer σκόπιμα «μετάλλαξε» τον ιό για να «αναπτύξει προληπτικά νέα εμβόλια».

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, η Pfizer είπε ότι «δεν έχει διεξαγάγει κέρδος λειτουργίας ή κατευθύνει την εξελικτική έρευνα», αναφερόμενη στην πρακτική ενίσχυσης της ικανότητας ενός ιού να μολύνει ανθρώπους και στη διαδικασία επιλογής «επιθυμητών» χαρακτηριστικών ενός ιού. για αναπαραγωγή, αντίστοιχα.
Ωστόσο, ο φαρμακευτικός γίγαντας είπε ότι συνδύασε τις πρωτεΐνες αιχμής των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού με το αρχικό στέλεχος για να δοκιμάσει τα εμβόλια του και ότι δημιούργησε μεταλλάξεις του ιού για να δοκιμάσει το Paxlovid, το αντιικό φάρμακό του.
«Σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων… ένας τέτοιος ιός μπορεί να κατασκευαστεί για να επιτρέπει την αξιολόγηση της αντιϊκής δραστηριότητας στα κύτταρα», είπε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι αυτή η εργασία πραγματοποιήθηκε σε ένα ασφαλές εργαστήριο. Η εργασία προσπάθησε επίσης να δημιουργήσει «ανθεκτικά στελέχη του ιού» , πρόσθεσε, περιγράφοντας μια διαδικασία που συνήθως γίνεται κατανοητή ως έρευνα «κέρδους λειτουργίας».
Η δήλωση της Pfizer ήρθε δύο ημέρες αφότου ο Jordon Trishton Walker, στέλεχος που εμπλέκεται στο τμήμα mRNA της εταιρείας, είπε σε μυστικό δημοσιογράφο ότι η εταιρεία «εξερευνά» τρόπους να «μεταλλαγούμε τον Covid, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε, να αναπτύξουμε προληπτικά, νέα εμβόλια». Ο Walker είπε ότι οι επιστήμονες σκέφτονται να μολύνουν πιθήκους με τον ιό, οι οποίοι στη συνέχεια «θα συνέχιζαν να μολύνουν ο ένας τον άλλον».
«Από ό,τι έχω ακούσει, [οι επιστήμονες της Pfizer] το βελτιστοποιούν, αλλά προχωρούν αργά γιατί όλοι είναι πολύ προσεκτικοί» , εξήγησε. «Προφανώς δεν θέλουν να το επιταχύνουν πολύ. Νομίζω ότι προσπαθούν επίσης να το κάνουν ως διερευνητικό πράγμα, επειδή προφανώς δεν θέλετε να διαφημίσετε ότι ανακαλύπτετε μελλοντικές μεταλλάξεις».
Η δήλωση της Pfizer δεν κάνει καμία αναφορά στο υποτιθέμενο σχέδιο μόλυνσης πιθήκων, αλλά εξηγεί ότι οποιαδήποτε εργασία σε ζωντανούς ιούς πραγματοποιείται in vitro, δηλαδή μέσα σε δοκιμαστικούς σωλήνες ή άλλο εργαστηριακό εξοπλισμό.
Ο Walker ενημερώθηκε στην κάμερα ότι μιλούσε σε έναν δημοσιογράφο του Project Veritas, μιας συντηρητικής εκπομπής γνωστής για τις ενέργειες που κάνει με την κρυφή κάμερα. Αφού το άκουσε αυτό, ο Walker επέμεινε ότι έλεγε ψέματα για να εντυπωσιάσει το ραντεβού του, πριν επιχειρήσει να κλέψει ένα iPad από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Project Veritas, James O'Keefe.

Δεν υπάρχουν σχόλια: