Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Ερευνητές προσομοίωσαν τον παγκόσμιο κατακλυσμό που προκλήθηκε από έναν αστεροειδή και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους από το πρόσωπο της Γης πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια


Ερευνητές αναδημιουργούν τσουνάμι δολοφονίας δεινοσαύρων
RT  1 Φεβρουαρίου 2023
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων προσομοίωσε τον παγκόσμιο κατακλυσμό που προκλήθηκε από έναν αστεροειδή πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια


Μια διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε ειδικό λογισμικό για να αναπαραστήσει το γιγάντιο τσουνάμι που πιστεύεται ότι εξαφάνισε δεινόσαυρους από το πρόσωπο της Γης πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Ο κατακλυσμός που προκλήθηκε από αστεροειδείς είδε κύματα ύψους χιλιομέτρων να ξεπλένουν τον πλανήτη, λένε οι επιστήμονες.
Τη Δευτέρα 30-1-23, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) δημοσίευσε ένα απόσπασμα της προσομοίωσης υπολογιστή στο Twitter.

Το καταστροφικό φυσικό γεγονός, το οποίο λέγεται ότι ήταν 30.000 φορές πιο ισχυρό από οποιοδήποτε τσουνάμι έχει καταγραφεί, ξεκίνησε όταν ένας τεράστιος αστεροειδής χτύπησε εκεί που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χερσόνησος Γιουκατάν του Μεξικού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. Το ουράνιο σώμα πιστεύεται ότι είχε διάμετρο πάνω από 10 χιλιόμετρα (6 μίλια).
Ο αστεροειδής άφησε ένα βαθύ σημάδι όπου προσγειώθηκε που είναι τώρα γνωστός ως κρατήρας Chicxulub. (Τσιξουλούμπ) Η σύγκρουση πυροδότησε κύματα ύψους έως και 4,5 χιλιομέτρων (2,5 μίλια) που κυματίστηκαν σε όλη την υδρόγειο, όπως αποδεικνύεται από το νέο μοντέλο.
το χτύπημα συμπίπτει με το γεγονός της μαζικής εξαφάνισης Κρητιδικού-Παλαιογενούς που είδε ένα τεράστιο 75% όλης της χλωρίδας και πανίδας στη Γη εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένων όλων των μη φτερωτών δεινοσαύρων, να χάνονται λόγω της τεράστιας καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής που ακολούθησε.
Η προσομοίωση υπολογιστή είναι ο καρπός κοινών εργασιών ερευνητών από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA,) του Ειρηνικού Marine Environmental Lab και του Geophysical Fluid Dynamics Lab.
Οι επιστήμονες συνδύασαν αριθμητική μοντελοποίηση και ανάλυση γεωλογικών αρχείων για να δημιουργήσουν αυτό που περιγράφουν ως «την πρώτη παγκόσμια προσομοίωση του τσουνάμι πρόσκρουσης αστεροειδών Chicxulub (Τσιξουλούμπ)”
Ένα ισχυρό πρόγραμμα υπολογιστή που μοντελοποιεί λεπτομέρειες περίπλοκων ροών ρευστού, που ονομάζεται υδροκώδικας, αναδημιουργούσε τα πρώτα 10 λεπτά της γενιάς του τσουνάμι, ενώ δύο ακόμη μοντέλα που ανέπτυξε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA)  προσομοίωσαν μοτίβα, σύμφωνα με τα οποία τα κύματα εξαπλώθηκαν σε όλη την υδρόγειο. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης γεωλογικά αρχεία από περισσότερες από 100 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο για να υποστηρίξουν τις εκτιμήσεις τους.
Σύμφωνα με την ομάδα, η μελέτη θα μπορούσε να είναι πρακτικής χρήσης καθώς μπορεί να βοηθήσει «να αξιολογήσει και να ποσοτικοποιήσει τον κίνδυνο μελλοντικών μεγάλων προσκρούσεων αστεροειδών. Επιπλέον, το μοντέλο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη των επιπτώσεων των μικρότερης κλίμακας τσουνάμι που συμβαίνουν τακτικά στις μέρες μας.
======================
RT 7 Απρ, 2022 
Οι επιστήμονες λένε ότι βρήκαν δεινόσαυρο «σκοτωμένο» από αστεροειδή
Αλλά χωρίς αξιολόγηση από ομοτίμους, δεν εντυπωσιάζονται όλοι από τον εντυπωσιακό ισχυρισμό


Οι παλαιοντολόγοι στις ΗΠΑ μπορεί να ανακάλυψαν τα λείψανα ενός Θεσελόσαυρου που σκοτώθηκε τη στιγμή της πρόσκρουσης όταν ένας αστεροειδής στο μέγεθος του Έβερεστ χτύπησε τη γη και προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία Tanis στη νοτιοδυτική Βόρεια Ντακότα, η οποία οι ερευνητές πιστεύουν ότι κατέχει ένα λεπτομερές αρχείο της καταστροφής που προκλήθηκε από την πρόσκρουση του αστεροειδούς πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.
Ο βρετανικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός BBC ανέφερε την ασυνήθιστη ανακάλυψη την Πέμπτη 7-4-22, χρόνια αφότου απέκτησε αποκλειστική πρόσβαση στον ιστότοπο Tanis ενόψει ενός επερχόμενου ντοκιμαντέρ, «Dinosaurs, the Final Day», με παρουσιαστή τον David Attenborough.
«Αυτό μοιάζει με ένα ζώο του οποίου το πόδι έχει κοπεί πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την  ασθένεια του ποδιού, δεν υπάρχουν εμφανείς παθολογίες, δεν υπάρχει κανένα ίχνος του ποδιού που έχει καθαριστεί, όπως σημάδια από δαγκώματα ή κομμάτια από αυτό που λείπουν», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Paul Barrett του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο. , καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πίστευε ότι «πέθανε λίγο πολύ ακαριαία».
Η ομάδα στο Tanis λέει ότι ο συνδυασμός θαλάσσιων και χερσαίων απολιθωμάτων που ανακαλύφθηκαν στην τοποθεσία ενισχύει την πεποίθησή τους ότι εργάζονται με αδιάσειστα στοιχεία της καταστροφής.
Ωστόσο, οι συνάδελφοι επιστήμονες που συνεργάζονται με το BBC ως εξωτερικοί σύμβουλοι είναι πιο δύσπιστοι. Ο καθηγητής Steve Brusatte του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου επέμεινε ότι απαιτούνται άρθρα με κριτές και πιο ανεξάρτητες αξιολογήσεις για να επαληθευτεί αυτό που οι ερευνητές στο Tanis λένε ότι βρήκαν.
Ωστόσο, έχει προκύψει μια σειρά από αναφορές που απηχούν τον ισχυρισμό των επιστημόνων ότι το δείγμα μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν δεινόσαυρο που σκοτώθηκε από την πρόσκρουση του Chicxulub  (Τσιξουλούμπ) του διάσημου αστεροειδούς που σκότωσε τους δεινόσαυρους, που πήρε το όνομά του από τον κρατήρα πρόσκρουσης πλάτους 93 μιλίων στο Μεξικό, οι παλαιοντολόγοι λένε ότι άφησε πίσω.
Η ομάδα Tanis λέει ότι έχει βρει επίσης υπολείμματα προϊστορικών ψαριών που εισέπνευσαν σε συντρίμμια πρόσκρουσης και υπολείμματα μικροσκοπικών θραυσμάτων του ίδιου του Chicxulub, που αναγνωρίστηκαν ως εγκλείσματα μέσα σε γυάλινες σφαίρες, στερεοποιημένα θραύσματα λάβας διασκορπισμένα σε χιλιάδες μίλια στην καταστροφή που ακολούθησε επίπτωση.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν το Chicxulub ( Τσιξουλούμπ) χτύπησε τη Γη, άλλαξε καταστροφικά το φυσικό περιβάλλον, με σεισμούς, τσουνάμι, αγριολούλουδα και έναν «πυρηνικό χειμώνα» που εξαφάνισε το 75 τοις εκατό των ειδών του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: