Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Το ορεινό φρούριο Cheyenne Mountain της NORAD σχεδιάστηκε για να εξουδετερώσει μια πυρηνική επίθεση

Το Cheyenne Mountain Complex είναι μια εγκατάσταση και αμυντικό καταφύγιο της Διαστημικής Δύναμης που βρίσκεται στην ανώνυμη κομητεία El Paso του Κολοράντο, δίπλα στην πόλη του Colorado Springs, στο Cheyenne Mountain Space Force Station, που φιλοξενεί τις δραστηριότητες πολλών μονάδων
============
Το ορεινό φρούριο Cheyenne της NORAD είναι ξανά σε λειτουργία
Το Πεντάγωνο επανενεργοποίησε την υπόγεια αμφισβήτησή του ως εφεδρικό αρχηγείο άμυνας της πατρίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
ΤΟΥ ΚΑΪΛ ΜΙΖΟΚΑΜΙΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 6 ΜΑΪΟΥ 2020


Το Πεντάγωνο επανενεργοποίησε την υπόγεια αμφισβήτησή του ως εφεδρικό αρχηγείο άμυνας της πατρίδας.
Το συγκρότημα Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής στο Κολοράντο σχεδιάστηκε για να εξουδετερώσει μια πυρηνική επίθεση . Η βάση έκλεισε τη δεκαετία του 2000 αλλά άνοιξε ξανά λόγω της πανδημίας COVID-19.
Η βάση θα αναλάβει την αεράμυνα του έθνους σε περίπτωση που η κύρια βάση κλείσει λόγω ασθένειας.
Μία από τις πιο αινιγματικές στρατιωτικές βάσεις των αμερικανικών στρατευμάτων είναι και πάλι ανοιχτή για επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας COVID-19. Το βουνό Cheyenne, μια υπόγεια εγκατάσταση λαξευμένη σε βράχο γρανίτη, σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει μια πυρηνική επίθεση στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η πρώτη της πραγματική κρίση, ωστόσο, είναι η συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημία. Η βάση λειτουργεί και λειτουργεί ως εφεδρική βάση στην κύρια βάση NORAD και το προσωπικό της ζει σε απομόνωση για να τους αποτρέψει από το να πάρουν τον ιό.
Η βάση στο όρος Cheyenne χτίστηκε τη δεκαετία του 1960 ως το αρχηγείο της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής ή NORAD. Το NORAD είναι μια κοινή αμερικανική-καναδική στρατιωτική διοίκηση με αποστολή να παρακολουθεί τον αέρα και το διάστημα, παρακολουθώντας αντικείμενα που πλησιάζουν τη Βόρεια Αμερική. Η διοίκηση δημιουργήθηκε αρχικά για την παρακολούθηση σοβιετικών βομβαρδιστικών και στη συνέχεια βαλλιστικών πυραύλων. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου της ανατέθηκε επίσης μια αποστολή άμυνας της πατρίδας, παρακολουθώντας τον εμπορικό εναέριο χώρο για σημάδια αεροπειρατείας.
Το βουνό Cheyenne σχεδιάστηκε για να επιβιώσει από μια πυρηνική επίθεση και να συνεχίσει την αποστολή έγκαιρης προειδοποίησης. Η εγκατάσταση είναι λαξευμένη από μασίφ γρανίτη και η είσοδος προστατεύεται από χαλύβδινες πόρτες 25 τόνων. Τα κτίρια που κατασκευάζονται μέσα βρίσκονται πάνω σε γιγάντια ελατήρια από χάλυβα 1.000 λιβρών για να απορροφούν το σοκ μιας πυρηνικής έκρηξης. Στο αποκορύφωμά της, 1.800 στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και του Καναδά επάνδρωναν την εγκατάσταση και οι κατοικίες, οι καφετέριες, τα τρόφιμα, το νερό και ο ηλεκτρισμός έκαναν την εγκατάσταση αυτάρκη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι ατσάλινες πόρτες που προστατεύουν την υπόγεια εγκατάσταση.RJ Sangosti 

φωτο: Τα ατσάλινα ελατήρια χιλιάδων λιβρών.Craig F. Walker
Με τα χρόνια τα θερμοπυρηνικά όπλα έγιναν πιο ισχυρά, καθιστώντας το όρος Cheyenne πιο ευάλωτο σε επιθέσεις. Η εγκατάσταση έγινε λιγότερο σημαντική μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και το 2006 οι κύριες λειτουργίες του NORAD μεταφέρθηκαν στην κοντινή αεροπορική βάση Peterson. Το βουνό Cheyenne ήταν μόνο ελαφρώς κατειλημμένο, ικανό να επανενεργοποιηθεί σε περίπτωση κρίσης.
Λοιπόν, είναι 2020 και η κρίση είναι εδώ. Στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με την Washington Post , η NORAD αποφάσισε ότι η κύρια εγκατάσταση στο Peterson χρειαζόταν ένα εφεδρικό σε περίπτωση που έκλεινε λόγω πανδημίας. Ο αμερικανικός στρατός έχει περίπου 5.000 κρούσματα κορωνοϊού και η πιθανότητα το NORAD να μην μπορεί πλέον να λειτουργήσει ήταν πραγματική.

φωτο: Κέντρο Επιχειρήσεων του Cheyenne Mountain, 1998.Craig F. Walker 
Ως υπερασπιστής της αεροδιαστημικής της Βόρειας Αμερικής, η NORAD πρέπει να διατηρεί τις βασικές της λειτουργίες σε λειτουργία 24/7. Η Post αναφέρει ότι περίπου 130 άτομα στάλθηκαν στο βουνό Cheyenne για να πραγματοποιήσουν 12ωρες βάρδιες παρακολούθησης από τις βαθιές υπόγειες εγκαταστάσεις. Το προσωπικό μένει στο Peterson και στην κοντινή Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας. Διατηρούνται εντελώς χωριστά από το άλλο στρατιωτικό προσωπικό, τα γεύματά τους που παίρνουν στο σπίτι είναι γεμάτα και τους περιμένουν. Χρησιμοποιούν ακόμη και εναλλακτικές εισόδους στην εγκατάσταση, παίρνοντας προφανώς διαφορετική είσοδο από αυτή που έγινε διάσημη από την ταινία Wargamesκαι την τηλεοπτική εκπομπή Stargate SG-1.

Έτσι, 60 χρόνια μετά την κατασκευή του, το βουνό Cheyenne χρησιμοποιείται επιτέλους σε μια κρίση εθνικής ασφάλειας - όχι ακριβώς αυτή που προέβλεπαν οι αρχικοί του σχεδιαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: