Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Ο Μασκ αμφιβάλλει για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον κίνδυνο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Μασκ αμφιβάλλει για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον κίνδυνο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου
7 Φεβ, 2023 
Οι περισσότεροι άνθρωποι «αγνοούν» το γεγονός ότι μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να είναι επικείμενη, είπε ο επιχειρηματίας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ. Έλον Μασκ. 

Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει καν ότι ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει σύντομα, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ. Τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας καταστροφής τόνισε αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα ότι φοβάται ότι η ανθρωπότητα βαδίζει προς έναν «ευρύτερο πόλεμο» με τα «μάτια ορθάνοιχτα» και προέτρεψε τη διατήρηση της ειρήνης.
«Θα μπορούσαμε να μην κάνουμε τον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», παρακάλεσε ο συντηρητικός πολιτικός σχολιαστής Luke Rudkowski, αντιδρώντας στην ομιλία. Ο Μασκ απάντησε: «Οι περισσότεροι αγνοούν τον κίνδυνο».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter και της SpaceX είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ενάντια στην «αδυσώπητη κλιμάκωση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι είναι επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα και τον κόσμο.
Ο Μασκ κέρδισε επαίνους για την παροχή συστημάτων δορυφορικού διαδικτύου SpaceX Starlink στην ουκρανική κυβέρνηση, με ορισμένους ειδικούς να εκτιμούν ότι άλλαξαν το παιχνίδι στη μάχη κατά της Ρωσίας.
Ωστόσο, πρότεινε επίσης ότι το Κίεβο θα έπρεπε να κάνει παραχωρήσεις στη Μόσχα για να επιτευχθεί ειρήνη, μια ιδέα που ώθησε ορισμένους Ουκρανούς αξιωματούχους να ασκήσουν σκληρή κριτική, ακόμη και να προσβάλουν τον επιχειρηματία.
Ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, βοηθός του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι, ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Μασκ χρησιμοποιούσε τον έλεγχο του Twitter για να μειώσει την εμβέλεια των ουκρανικών επίσημων λογαριασμών και να βοηθήσει τη «ρωσική προπαγάνδα».
«Ίσως χρειάζεται μια ρυθμιστική αρχή για να εξηγήσει τους κανόνες ανταγωνισμού στον ιδιοκτήτη;» σκέφτηκε ο Ποδόλιακ. Ο Ουκρανός αξιωματούχος δεν προσέφερε στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του ή εξήγηση για το πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η ρυθμιστική απειλή του.
===========
6 Φεβ, 2023 
Ο κόσμος οδεύει σε «ευρύτερο πόλεμο» – Αρχηγός του ΟΗΕ
Τα έθνη πρέπει να «ξυπνήσουν» εάν ελπίζουν να διατηρήσουν την ειρήνη, είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες

ΦΩΤΟ: Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Ο κόσμος είναι πιο κοντά από ποτέ σε μια παγκόσμια σύγκρουση, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η παγκόσμια κοινότητα δεν «υπνοβατεί» σε «έναν ευρύτερο πόλεμο» , αλλά βαδίζει προς αυτόν «με τα μάτια ορθάνοιχτα» , τόνισε σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση.
«Οι προοπτικές για ειρήνη συνεχίζουν να μειώνονται. Οι πιθανότητες περαιτέρω κλιμάκωσης και αιματοχυσίας συνεχίζουν να αυξάνονται», είπε ο Γκουτέρες, καταγγέλλοντας την έλλειψη «στρατηγικού οράματος» και «προκατάληψης» που εμποδίζουν τους λήπτες πολιτικών αποφάσεων να κάνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Αυτή η βραχυπρόθεσμη σκέψη δεν είναι μόνο βαθιά ανεύθυνη – είναι ανήθικη» , υποστήριξε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες απορροφήθηκαν υπερβολικά από την προσκόλληση στην εξουσία και τους επιχειρηματικούς τους κύκλους.
Ο γενικός γραμματέας κατήγγειλε επίσης τη διάβρωση του διεθνούς δικαίου και της τάξης που βασίζεται στις αρχές του ΟΗΕ, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, οδήγησε στην παρούσα θλιβερή κατάσταση πραγμάτων.
«Εάν κάθε χώρα εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της βάσει του Χάρτη [ΟΗΕ], το δικαίωμα στην ειρήνη θα ήταν εγγυημένο» , σημείωσε, καλώντας τα μέλη του ΟΗΕ να «μεταμορφώσουν την προσέγγισή μας για την ειρήνη, δεσμεύοντας εκ νέου στον Χάρτη – θέτοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια πρώτα. , με την πρόληψη στην καρδιά».
«Πρέπει να ξυπνήσουμε – και να πιάσουμε δουλειά», είπε ο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι το 2023 έβαλε την ανθρωπότητα μπροστά σε μια «συρροή προκλήσεων που δεν μοιάζει με καμία στη ζωή μας».
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι οι επιστήμονες μετέφεραν το συμβολικό «ρολόι της Κρίσης», το οποίο αντανακλά την πιθανή εξόντωση της ανθρωπότητας, στα 90 δευτερόλεπτα μέχρι τα μεσάνυχτα - όσο πιο κοντά ήταν ποτέ σε έναν πιθανό Αρμαγεδδώνα.
Τα λόγια του αρχηγού του ΟΗΕ ήρθαν μετά την υπόσχεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να στείλουν δεκάδες σύγχρονα άρματα μάχης σχεδιασμένα από τη Δύση στην Ουκρανία εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης ότι προμήθευσε τις ουκρανικές δυνάμεις με πυρομαχικά που έχουν βεληνεκές 150 χιλιομέτρων, προσθέτοντας ότι θα επιτρέψει στο Κίεβο να τα χρησιμοποιήσει όπως κρίνει σκόπιμο.
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι συνεχιζόμενες προμήθειες όπλων στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους κινδυνεύουν με περαιτέρω κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: