Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Παραδόθηκαν πολύ λίγα όπλα στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ χάνουν την υπομονή τους με τη Γερμανία

Παραδόθηκαν πολύ λίγα όπλα στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ χάνουν την υπομονή τους με τη Γερμανία
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Welt», οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από το πλουσιότερο κράτος της Ευρώπης να παράσχει στην Ουκρανία περισσότερη στρατιωτική βοήθεια. Το Βερολίνο, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να είναι απρόθυμο να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία, κάτι που του χάρισε επίσης μια επίπληξη από το Κίεβο.


φωτο:Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Ουάσιγκτον, 13 Σεπτεμβρίου 2022)

Το Βερολίνο, μαζί με τον σύμμαχό του πέρα ​​από τον Ατλαντικό, φαίνεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση όσον αφορά τον οπλισμό της Ουκρανίας. Η Die Welt ανέφερε αυτό την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι το θέμα εν τω μεταξύ επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαιτήσουν από τη Γερμανία να υιοθετήσει μια πιο αποφασιστική προσέγγιση για τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ανέφερε.
(σχετικό δημοσίευμα: Γερμανικές πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία: κανένας περιορισμός, κανένας έλεγχος)

Την περασμένη Κυριακή, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Έιμι Γκάτμαν, είπε στο ZDF ότι αναμένει από τη Γερμανία «να αναλάβει μεγαλύτερο ηγετικό ρόλο». Αν και αναγνώρισε την προηγούμενη στρατιωτική βοήθεια του Βερολίνου προς το Κίεβο, τόνισε ότι οι προσδοκίες της ήταν «υψηλότερες».

«Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει κάνει αυτό που της ζητήσαμε», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στη Welt, αλλά πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να μεταφέρει τη βοήθεια «πιο γρήγορα». Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι η Ουάσιγκτον είχε «αμφιβολίες» για τη θεμελιώδη πίστη της Γερμανίας στο Κίεβο και αναρωτήθηκε αν το Βερολίνο ήθελε η Ουκρανία να «νικήσει» ή απλώς «να μην χάσει».

Την Τρίτη, η εφημερίδα Bild ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν διπλωματική νότα στο Βερολίνο στην οποία ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον θα «καλωσόριζε» τη γερμανική απόφαση να στείλει κύρια άρματα μάχης στην Ουκρανία, χωρίς να το έχει ζητήσει άμεσα. Μια εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, ωστόσο, αρνήθηκε αυτόν τον ισχυρισμό και είπε στην εικόνα ότι μια τέτοια διπλωματική κίνηση δεν είχε πραγματοποιηθεί.

"Δεν είναι αλήθεια ότι ζητήσαμε από τη Γερμανία να προμηθεύσει τανκ στην Ουκρανία", διαβεβαίωσε την Πέμπτη την Die Welt ένας Αμερικανός αξιωματούχος , αλλά υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν η Γερμανία να αναλάβει μεγαλύτερο ηγετικό ρόλο, κάτι που σήμερα σημαίνει "να βοηθήσει Ουκρανία".
Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ κατέστησε σαφές στους δημοσιογράφους ότι η Γερμανία δεν θέλει να είναι η πρώτη χώρα που θα στείλει τανκς δυτικής κατασκευής στην Ουκρανία, εφόσον κανένα άλλο έθνος δεν το έχει κάνει.

Αυτό προκάλεσε μια επίπληξη από τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα προς τη Γερμανία, επειδή κατά την άποψή του το Βερολίνο δεν είχε προβάλει "ένα μόνο ορθολογικό επιχείρημα" για το γιατί δεν μπορούσε να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης και κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι είχε "μόνο αφηρημένους φόβους". και να προσφέρει «δικαιολογίες».

Οι αναφορές για τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για τη θέση της Γερμανίας έρχονται την ώρα που η Λάμπρεχτ είχε ανακοινώσει νέο πακέτο όπλων για το Κίεβο. Η νέα παρτίδα θα περιλαμβάνει δύο εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων MARS II με 200 πυραύλους και 50 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς πλήρως προστασίας Dingo.

Δεν υπάρχουν σχόλια: