Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Η μόνη Ολική Έκλειψη Ηλίου της Χρονιάς θα καλύψει την Ανταρκτική, στις 4-12-21

Η μόνη Ολική Έκλειψη Ηλίου της Χρονιάς θα καλύψει την Ανταρκτική νωρίς το Σάββατο. 
Η ολική έκλειψη Ηλίου της 4ης Δεκεμβρίου 2021 περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην Ανταρκτική και τον Νότιο Ατλαντικό.
Η μερική φάση της έκλειψης μπορεί να παρατηρηθεί μόνο στη νότια Νότια Αφρική καθώς και στη νοτιότερη Αυστραλία και την Τασμανία, αλλά μόνο με πολύ μέτριο βαθμό κάλυψης.

Αυτό θα είναι το τελευταίο, από αυτό το ουράνιο θέαμα μέχρι το 2023.

Αύριο  Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί μια ολική έκλειψη ηλίου, η πρώτη από τις 14 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, όταν η σκοτεινή σκιά του φεγγαριού σκοτείνιασε τμήματα του Νότιου Ειρηνικού, της Παταγονίας (νότια Χιλή και Αργεντινή) και του Νότιου Ατλαντικού.
Αλλά πολλοί ένθερμοι κυνηγοί έκλειψης δεν κατάφεραν να δουν την περσινή έκλειψη λόγω της πανδημίας του COVID-19, έτσι πολύ λίγοι άνθρωποι την είδαν. 
Αλλά και αυτή την επερχόμενη ολική έκλειψη ηλίου είναι πολύ πιθανόν να τη δει μόνο ένα μικρό σύνολο ανθρώπων.

Έχουμε δει διαφορετικές εκλείψεις ήδη φέτος, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους σεληνιακής έκλειψης που έλαβε χώρα τον Μάιο και της έκλειψης ηλίου "Ring of Fire" που εμφανίστηκε τον Ιούνιο. Φέτος  θα υπάρξει ολική έκλειψη Ηλίου και θα είναι η μοναδική του 2021.
Αυτή η έκλειψη θα είναι η τελευταία που μπορείτε να δείτε μέχρι το 2023.
Επειδή είναι μια πλήρη έκλειψη, θα σκοτεινιάσει ολόκληρο τον ουρανό, συγκεκριμένα στην Ανταρκτική

Η διαφορά μεταξύ της ολικής έκλειψης του ηλίου και των μερικών εκλείψεων ηλίου που έχουν εμφανιστεί προηγουμένως, είναι ότι το φεγγάρι θα καλύψει πλήρως τον ήλιο καθώς θα περνούν το ένα δίπλα στο άλλο. Αυτό θα δημιουργήσει μια σκιά πάνω από τον πλανήτη και θα εκθέσει το στέμμα του ήλιου, το οποίο είναι το πιο εξωτερικό μέρος της ατμόσφαιρας του ήλιου.

Η ολική έκλειψη Ηλίου στις 4 Δεκεμβρίου 2021 ξεκινά νωρίς το πρωί (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) και διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες από την αρχή μέχρι το τέλος.
η ώρα για να δούμε την έκλειψη (μαύρο ήλιο)  στο αποκορύφωμά της (ολότητα) θα είναι στις 7:33 UTC (συντονισμένη παγκόσμια ώρα) και αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα λεπτό και 54 δευτερόλεπτα 
Το θεαματικό ουράνιο γεγονός μπορούμε να το δούμε από τη γη, ωστόσο είναι απαραίτητο να φοράμε προστατευτικό εξοπλισμό για τα μάτια όταν βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα. 

Ο μόνος τρόπος για να δούμε την ολική έκλειψη ηλίου είναι να φτάσουμε στην ακτή της Ανταρκτικής.
 υπάρχουν τοποθεσίες που προορίζονται για τουρίστες σε αυτήν την περιοχή, όπως η χερσόνησος της Ανταρκτικής, ο παγετώνας Union και η Θάλασσα Γουέντελ (Weddell Sea).

τη μερική έκλειψη ηλίου  μπορούμε να την δούμε σε ορισμένα μέρη του κόσμου, κυρίως στα νότια μέρη της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

Μια ηλιακή έκλειψη, ειδικά μια ολική, μπορεί να φανεί μόνο από ένα περιορισμένο μέρος της Γης, ενώ η έκλειψη Σελήνης μπορεί να φανεί τη στιγμή της έκλειψης οπουδήποτε η Σελήνη βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα.

Ο μέσος αριθμός ολικών εκλείψεων ηλίου σε έναν αιώνα είναι 66 για τη Γη συνολικά.

αστρολογικά: Όπως και με τα μηνιαία νέα φεγγάρια, αυτός είναι πάντα ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε κάτι νέο και να φανερώσετε στόχους. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ μιας κανονικής νέας σελήνης και μιας έκλειψης ηλίου νέας σελήνης είναι ότι οποιαδήποτε κατάσταση συμβεί κατά τη διάρκεια ή γύρω από αυτό το γεγονός θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή σας. 

Στην αρχαιότητα, οι εκλείψεις ηλίου (ο μαύρος ήλιος) θεωρούνταν προμήνυμα δύσκολων εποχών για τους ηγεμόνες, κυρίως στις χώρες όπου μπορούσε να δει κανείς την έκλειψη.
Δεν ήταν ασυνήθιστο να γίνονταν εκ των προτέρων ανθρωποθυσίες για να εξευμενιστούν οι θεοί.

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι  το φεγγάρι θα βρεθεί στο λεγόμενο περίγειο, δηλαδή στην ελάχιστη απόσταση από τον μητρικό του πλανήτη, που είναι περίπου 357.000 χιλιόμετρα. 

τόσο ο ήλιος όσο και η σελήνη θα βρίσκονται στην ίδια πλευρά της Γης, με το φεγγάρι πρακτικά στο πλησιέστερο δυνατό σημείο από τη Γη. 

όταν η Σελήνη και ο Ηλιος βρίσκονται περίπου στην ίδια ευθεία έχουμε πρόσθεση των παλιρροιογόνων δυνάμεων και άρα μεγαλύτερες παλίρροιες. 

Το ιδιαίτερο κοσμικό φαινόμενο (της ηλιακής έκλειψης και ταυτόχρονα του περίγειου)  μπορεί να παράγει τις υψηλότερες παλίρροιες του έτους και πράγματι, οι παλίρροιες των ωκεανών θα έχουν πολύ μεγαλύτερο εύρος από το κανονικό κατά τη διάρκεια των λίγων ημερών αμέσως μετά τη νέα σελήνη.

Οι χαμηλές παλίρροιες, (περίοδο της άμπωτης (χαμηλή στάθμη)), θα είναι πολύ χαμηλότερες και οι υψηλές παλίρροιες  (περίοδο της πλημμυρίδας (υψηλή στάθμη) ανύψωση του νερού των ωκεανών)  πολύ υψηλότερες από το συνηθισμένο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: