Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

'αστεγοι Αφγανοί ταΐζουν ηρωίνη στους αδέσποτους σκύλους για να σωριάζονται δίπλα τους και να προσφέρουν ζεστασιά με το σώμα τους, στο κρύο

Σκύλοι ηρωίνης της Καμπούλ: Συγκλονιστικές φωτογραφίες δείχνουν άστεγους Αφγανούς άνδρες να δίνουν ναρκωτικά κατηγορίας Α σε αδέσποτα μούτρα ώστε να κολλήσουν μαζί τους για να τους κρατήσουν ζεστούς κατά τη διάρκεια του τσουχτερού χειμώνα

Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις άνδρες να καπνίζουν ηρωίνη ανάμεσα στους τοίχους της έκρηξης κοντά στην αίθουσα γάμου Shahr-e Naw στη νοτιοδυτική Καμπούλ.

 Η χρήση οπιοειδών είναι παραγωγική στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν δεσμεύονται να απαγορεύσουν την παραγωγή ναρκωτικών και να αντιμετωπίσουν τον εθισμό στα ναρκωτικά υπό την κυριαρχία τους.

Αυτό όμως που μπορεί να εκπλήσσει περισσότερο όσους περνούν από την περιοχή είναι το ανησυχητικό θέαμα  να ταΐζουν ηρωίνη τα αδέσποτα σκυλιά που περιφέρονται στην περιοχή.

Ο Ahmad (όχι το πραγματικό του όνομα) καπνίζει ηρωίνη εδώ και αρκετά χρόνια, τροφοδοτώντας τον εθισμό του μέσω ενός μείγματος κλοπής, επαιτείας και συλλογής πλαστικών μπουκαλιών για ανακύκλωση. Ένας ημίαιμος αδέσποτος σκύλος, πιθανότατα γεννημένος στους δρόμους της Καμπούλ, βρίσκεται κοντά. Ο Ahmad τοποθετεί ένα πλαστικό μπουκάλι σφιχτά πάνω από τη μύτη του σκύλου και φυσά καπνό ηρωίνης μέσα από την ανοιχτή κορυφή. Μετά από μερικά «χτυπήματα» ο υποτονικός σκύλος στέκεται και κοιτάζει.

φωτο: Μια σειρά από ανησυχητικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στη νοτιοδυτική Καμπούλ δείχνουν άστεγους εξαρτημένους να ταΐζουν με ηρωίνη τα αδέσποτα σκυλιά που τριγυρνούν στην περιοχή για να ενθαρρύνουν τα ζώα να μείνουν κοντά στους άνδρες και να τους προσφέρουν ζεστασιά και συντροφιά 

Ένας από τους άστεγους εξηγεί ότι η χορήγηση ηρωίνης στα αδέσποτα σκυλιά – τα οποία φαίνεται να υφίστανται τις ίδιες συνέπειες εθισμού όπως θα βλέπατε στους ανθρώπους – σημαίνει ότι επιστρέφουν κάθε βράδυ και παρέχουν θερμότητα και άνεση στους εθισμένους.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας τον Αύγουστο, οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι δεσμεύτηκαν να εξαλείψουν τον εθισμό στα ναρκωτικά και να εξαλείψουν όλη την παραγωγή και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν. Στην Καμπούλ έχουν αναφερθεί αστυνομικοί των Ταλιμπάν που συλλαμβάνουν και ξυλοκοπούν άστεγους τοξικομανείς ή τους μετέφεραν με τη βία σε κέντρα αποκατάστασης.

Οι άστεγοι στο Shahr-e Naw φοβούνται μήπως ξυλοκοπηθούν ή χειρότερα αν τους ανακαλύψουν να καπνίζουν ηρωίνη, καθώς έχουν ακούσει για εξαρτημένους να σκοτώνονται από τους Ταλιμπάν. 

Ένας φίλος του Ahmad, που είναι εθισμένος στα ναρκωτικά εδώ και οκτώ μήνες, κλαίει κρατώντας την ηρωίνη πίσω από την πλάτη του. «Δεν ήξερα αν έκανα ναρκωτικά η ζωή μου θα ήταν έτσι και θα έχανα την οικογένειά μου», λέει. «Έχω απομνημονεύσει το Κοράνι. Δεν είμαι κακός άνθρωπος, βρίσκομαι σε ένα βαθύ πηγάδι από το οποίο δεν μπορώ να βγω ».  

φωτο: Ένας από τους άστεγους τοποθετεί ένα πλαστικό μπουκάλι σφιχτά πάνω από τη μύτη του σκύλου και φυσά καπνό ηρωίνης στην ανοιχτή κορυφή, αφήνοντας τον σκύλο υποτονικό και υποφέροντας από παρόμοια συμπτώματα που θα έκανε ένας άνθρωπος μετά την κατάποση του ναρκωτικού

φωτο: Αν και πολλοί από τους τοξικομανείς πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να βγάλουν χρήματα για να πληρώσουν για ναρκωτικά, φαίνεται ότι είναι πρόθυμοι να δώσουν λίγη από αυτή την ηρωίνη στα αδέσποτα σκυλιά για τη θερμότητα του σώματος που παρέχουν, ειδικά κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες του Αφγανιστάν.

Η συντριπτική πλειονότητα του οπίου στον κόσμο που χρησιμοποιείται για την ηρωίνη καλλιεργείται στα χωράφια με παπαρούνες του Αφγανιστάν και μέρος του δεν φεύγει ποτέ από τα σύνορα της χώρας, αλλά καπνίζεται στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Ο Αχμάντ και οι άλλοι τοξικομανείς σε αυτή την κατεστραμμένη από τα ναρκωτικά κοινότητα αστέγων θρυμματίζουν το ναρκωτικό πάνω από αλουμινόχαρτο, το θερμαίνουν με έναν αναπτήρα και χρησιμοποιούν ένα λεπτό καλαμάκι για να εισπνεύσουν τον καπνό.

Η ηρωίνη είναι φαινομενικά φθηνή στην Καμπούλ, με τους τοξικομανείς να ξοδεύουν περίπου 200 Afs (2,20 $)  την ημέρα για τη συνήθεια, αλλά πολλοί θα εργάζονται όλη την ημέρα και όλη τη νύχτα για μια λύση.

Η συλλογή αντικειμένων για ανακύκλωση κάνει 5 Afs (6 σεντ) ανά κιλό, με τα τενεκεδάκια να είναι τα πολυτιμότερα είδη καθώς κάνουν το βάρος πιο γρήγορο, ενώ η μεταφορά πέντε πελατών σε έναν ταξιτζή θα δώσει σε ένα άτομο 10 Afs (12 σεντ) .

Αυτό προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εθισμένοι θα σπαταλήσουν το πολύτιμο ναρκωτικό σε αδέσποτα σκυλιά, αλλά για τον Ahmad και τους άλλους άντρες αξίζει τον κόπο για τη συντροφιά και τη ζεστασιά που προσφέρουν τα ζώα, ειδικά κατά τους πολύ κρύους χειμερινούς μήνες του Αφγανιστάν.

Οι θερμοκρασίες στην Καμπούλ πέφτουν τακτικά κάτω από το μηδέν κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Καμπούλ και οι χιονοπτώσεις είναι συχνές - κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι εθισμένοι είναι πρόθυμοι να δώσουν μερικά από τα πολύτιμα ναρκωτικά τους στα αδέσποτα ζώα για να τα κρατήσουν κοντά

Αν και υπάρχει ελάχιστη πρόσφατη έρευνα για την επίδραση της ηρωίνης στα σκυλιά, με βάση όσα γνωρίζουμε για τα οπιοειδή, ο κτηνίατρος Dr Guy Sandelowsky υποθέτει ότι οι σκύλοι βιώνουν μια παροδική αίσθηση ευφορίας στην απορρόφηση του φαρμάκου.

Οι επιπτώσεις της ηρωίνης σε έναν σκύλο είναι ανησυχητικές, ο Δρ Sandelowsky λέει ότι όχι μόνο θέτει τα σκυλιά σε θανατηφόρο κίνδυνο  υπερβολικής δόσης, αλλά είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει μακροχρόνια τοξικότητα στο συκώτι και να έχει βαθιές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους

Η θερμοκρασία στην Καμπούλ αυτή την εποχή του χρόνου κυμαίνεται μεταξύ  -4 έως 13 βαθμούς Κελσίου, αλλά μέχρι τον Ιανουάριο η πόλη θα είναι πιο κρύα και οι χιονοπτώσεις είναι συχνές. Το 2012, οι θερμοκρασίες στην Καμπούλ έπεσαν έως και 3 Φαρενάιτ (-16 Κελσίου).

Μετά από ένα βίντεο που εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το καλοκαίρι του 2016 ενός νεαρού σκύλου που έδειχνε ανησυχητικά σημάδια εθισμού στην ηρωίνη, υπήρξαν αναφορές ότι άστεγοι άνδρες στην Καμπούλ τάιζαν το ναρκωτικό στα αδέσποτα ζώα.

Το Dodo μοιράστηκε την ιστορία της Nesha, του σκύλου που είχε δει να τρίβει το κεφάλι της στους τοίχους μιας γέφυρας με εμφανή ενόχληση, εμφανίζοντας οδυνηρά σημάδια εθισμού. 

Η Νέσα ζούσε ανάμεσα σε άστεγους εξαρτημένους κάτω από τη γέφυρα Pul-e-Sokhta στην Καμπούλ και το βίντεο την έδειχνε να τρέφεται με ναρκωτικά και να υποφέρει σε κατάσταση μέθης.

φωτο: Οι άστεγοι τοξικομανείς σε αυτή την κατεστραμμένη από τα ναρκωτικά κοινότητα αστέγων κοντά στο Shahr-e Naw Wedding Hall στη νοτιοδυτική Καμπούλ θρυμματίζουν το ναρκωτικό πάνω από αλουμινόχαρτο, το θερμαίνουν με έναν αναπτήρα και χρησιμοποιούν ένα λεπτό καλαμάκι για να εισπνεύσουν τον καπνό

φωτο; Οι άστεγοι στο Shahr-e Naw φοβούνται ότι θα ξυλοκοπηθούν ή χειρότερα αν τους ανακαλύψουν να καπνίζουν ηρωίνη, καθώς έχουν ακούσει για τοξικομανείς που σκοτώνονται από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να απαλλάξουν τους δρόμους από τα ναρκωτικά

Αφού είδε το βίντεο, ο κτηνίατρος Dr. Mujtaba Rezaei, ο οποίος εκείνη την περίοδο εργαζόταν στο καταφύγιο ζώων Nowzad στην Καμπούλ, κατέβασε μια ομάδα στη γέφυρα Pul-e-Sokhta για να σώσει τη Nesha. 

Αρχικά του είπε ο εξαρτημένος που «κατέχει» τη Νέσα ότι χωρίς τις τρεις δόσεις φαρμάκων της την ημέρα, ο σκύλος θα αρρώσταινε, αλλά η ομάδα κατάφερε να την απομακρύνει από τους δρόμους και έκτοτε έχει επιστρέψει στο σπίτι με μια οικογένεια στο Κάνσας.

Μετά την επαναφορά της στο καταφύγιο Nowzad (το οποίο έχει σταματήσει τη λειτουργία του στο Αφγανιστάν από τα μέσα Αυγούστου), έγινε σαφές ότι η Nesha παρουσίαζε σημάδια εθισμού και υπέφερε από απόσυρση.

«Ήταν πολύ αδύναμη και δεν μπορούσε να περπατήσει σωστά», είπε η Δρ Ρεζάι στο The Dodo. «Ήταν τόσο εξαρτημένη από τα ναρκωτικά που θα χτυπούσε το κεφάλι της στον τοίχο αν δεν  έκανε  «corrected» (διόρθωση...)

Οι κτηνίατροι έβαλαν τη Nesha σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλάμβανε χαμηλές δόσεις παυσίπονων που χορηγούνταν τρεις φορές την ημέρα για να διευκολυνθεί η απόσυρσή της από την ηρωίνη και της δόθηκε ένα αναπηρικό καροτσάκι για να τη βοηθήσει να περπατήσει καθώς οι μύες στα πόδια της είχαν καταστραφεί.

Το 2016, το The Dodo μοιράστηκε την ιστορία της Nesha του σκύλου που είχε δει να τρίβει το κεφάλι της στους τοίχους μιας γέφυρας σε εμφανή ταλαιπωρία αφού προφανώς την τάισε ηρωίνη  ένας εθισμένος  που ζούσε εκεί.

φωτο:Αφού επέστρεψε στο καταφύγιο ζώων Nowzad, έγινε σαφές ότι η Nesha παρουσίαζε σημάδια εθισμού και υπέφερε από στέρηση - δυσκολευόταν να περπατήσει λόγω απώλειας μυών και χτυπώντας το κεφάλι της σε έναν τοίχο

Η Hannah Surowinski, συνιδρύτρια του Nowzad, είπε τότε ότι η περίπτωση της Nesha's ήταν η πρώτη περίπτωση σκύλου εθισμένου στα οπιοειδή που είχε συναντήσει η φιλανθρωπική οργάνωση, αλλά έκτοτε είχαν ακούσει για άλλα σκυλιά στην ίδια περιοχή των οποίων οι ιδιοκτήτες τους είχαν κάνει να εξαρτώνται. στην ηρωίνη.

Ο κτηνίατρος του Λονδίνου, Dr Guy Sandelowsky, εξηγεί ότι αν και υπάρχει ελάχιστη πρόσφατη έρευνα για την επίδραση της ηρωίνης στους σκύλους, με βάση όσα γνωρίζουμε για τα οπιοειδή, καθώς και πώς η ηρωίνη επηρεάζει τον άνθρωπο και η μορφίνη μεταβολίζεται από τους σκύλους, θα υπέθετε ότι οι σκύλοι βιώνουν μια παροδική αίσθηση ευφορίας κατά την απορρόφηση του φαρμάκου.

Επισημαίνει ένα έγγραφο του 1971 που τεκμηριώνει τις καρδιαγγειακές επιδράσεις της ενδοφλέβιας ηρωίνης σε σκύλους.

 Ο Δρ Sandelowsky λέει: «Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, η ηρωίνη βρέθηκε να έχει βαθιές φυσιολογικές επιδράσεις σε σκύλους, όπως σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης, ενώ  μειώνει επίσης τον καρδιακό ρυθμό και τον ρυθμό της αναπνοής.

Ως αποτέλεσμα, η ηρωίνη προκαλεί σημαντικά μειωμένη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα - μια κατάσταση που ονομάζεται υποξία, η οποία γνωρίζουμε ότι μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο, εγκεφαλική βλάβη και ανεπάρκεια οργάνων.

Ο κτηνίατρος Dr. Mujtaba Rezaei και η ομάδα του έβαλαν τη Nesha σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλάμβανε παυσίπονα που χορηγούνταν τρεις φορές την ημέρα για να διευκολυνθεί η απόσυρσή της από την ηρωίνη και της δόθηκε ένα αναπηρικό καροτσάκι για να τη βοηθήσει να περπατήσει

Από την ανάκτησή της το 2016, η Νέσα έχει αναρρώσει πλήρως από τον εθισμό της στην ηρωίνη και έχει επιστρέψει σε μια οικογένεια στο Κάνσας

«Ως κτηνίατρος, βρίσκω εξαιρετικά ανησυχητική την ιδέα ότι ένας σκύλος εθίζεται σε ένα ναρκωτικό όπως η ηρωίνη. Όχι μόνο θέτει τα σκυλιά σε κίνδυνο θανατηφόρου υπερβολικής δόσης που προκαλείται από καρδιοαναπνευστική καταστολή και ανακοπή, αλλά είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει μακροχρόνια τοξικότητα στο συκώτι και να έχει βαθιές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους».

Ο ιμάμης στο κοντινό τζαμί Haji Yaqub, Hamid Ullah, μας λέει ότι τα ναρκωτικά είναι χαράμ (απαγορευμένα) καθώς το Hadith (ρητά του προφήτη Muhammed) καθοδηγεί έναν μουσουλμάνο να μην βλάπτει τα ζώα, όχι ένα δέντρο και όχι τον εαυτό τους.

Η έλλειψη στέγης, ο εθισμός και η φτώχεια που παρατηρούνται στην πόλη φαίνεται ότι θα επιδεινωθούν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις να προειδοποιούν για μια επικείμενη ανθρωπιστική κρίση καθώς η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η ανεργία εκτοξεύεται καθώς οι ξένες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τη χώρα και οι απελπισμένοι Αφγανοί καταφεύγουν να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους απλώς για να αγοράσουν τρόφιμα για τις οικογένειές τους. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ο λιμός φαίνεται σαν μια πολύ πραγματική πιθανότητα με εκατομμύρια να αντιμετωπίζουν την πείνα και την έλλειψη πρόσβασης σε νερό, καταφύγιο και βασική υγειονομική περίθαλψη. 

5-12-21

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10273065/Heroin-dogs-Kabul-Photos-homeless-addicts-feeding-local-strays-drugs.html?ito=push-notification&ci=LWZCSsHufR&cri=Zb9XB4E3SH&si=451208&xi=b2a5da86-b693-40c1-833d-32b8b6a65f9a&ai=10273065

συγκλονιστικές φωτογραφίες...
https://www.aljazeera.com/gallery/2021/10/11/photos-kabul-afghanistan-taliban-drugs-underworld-heroin

Δεν υπάρχουν σχόλια: