Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Η Apple αποκαλύπτει ποιους διπλωμάτες χακάρισε ο Pegasus

Η Apple αποκαλύπτει ποιους διπλωμάτες χακάρισε ο Pegasus

φωτο: Ένα γραφείο της εταιρείας κυβερνοχώρου NSO Group στην έρημο Arava, νότιο Ισραήλ,

τα iPhones δώδεκα Αμερικανών διπλωματών που εργάζονται στην Ουγκάντα, ​​φέρεται να παραβιάστηκαν από το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, στην πρώτη περίπτωση του κακόβουλου λογισμικού που δημιουργήθηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO που χρησιμοποιήθηκε εναντίον στόχων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Apple έχει ειδοποιήσει έντεκα Αμερικανούς διπλωμάτες είτε που εργάζονται στην Ουγκάντα ​​είτε για θέματα που αφορούν τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής ότι τα τηλέφωνά τους είχαν διεισδύσει από την Pegasus, ανέφεραν το Reuters και η Washington Post την Παρασκευή, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η εισβολή έλαβε χώρα τους «τελευταίους μήνες», ανέφερε το Reuters, προσθέτοντας ότι τα τηλέφωνα που στοχεύτηκαν είχαν ξένους αριθμούς. Η NSO, η εταιρεία πίσω από την Pegasus, υποστηρίζει ότι το κακόβουλο λογισμικό της δεν μπορεί να λειτουργήσει σε iPhone με αριθμούς ΗΠΑ.

Ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Apple δεν σχολίασαν επίσημα την αναφορά, η NSO εξέδωσε δήλωση αντιδρώντας στους ισχυρισμούς.

«Μόλις ελήφθη η έρευνα και πριν από οποιαδήποτε έρευνα βάσει της πολιτικής συμμόρφωσής μας, αποφασίσαμε να τερματίσουμε αμέσως την πρόσβαση των σχετικών πελατών στο σύστημα, λόγω της σοβαρότητας των ισχυρισμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της NSO, Oded Hershkovitz. 

Ενώ η εταιρεία δεν έχει λάβει «καμία πληροφορία, ούτε τους αριθμούς τηλεφώνου, ούτε καμία ένδειξη ότι τα εργαλεία της NSO χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την περίπτωση», σε αυτό το σημείο, είναι έτοιμη να «συνεργαστεί με οποιαδήποτε αρμόδια κρατική αρχή και να παρουσιάσει τις πλήρεις πληροφορίες που θα έχουμε », πρόσθεσε ο Χέρσκοβιτς.

Η NSO έχει στενούς δεσμούς με τις κοινότητες άμυνας και πληροφοριών του Ισραήλ και το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας πρέπει να εγκρίνει άδειες εξαγωγής για τα προϊόντα τους. Ιστορικά, οι πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μεξικό.

Η στόχευση αξιωματούχων των ΗΠΑ θα ήταν σοβαρή παραβίαση των κανόνων, ανέφερε η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον σε δήλωση την Παρασκευή.

"Κυβερνοπροϊόντα όπως αυτό που αναφέρθηκε εποπτεύονται και έχουν άδεια εξαγωγής σε κυβερνήσεις μόνο για σκοπούς που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα σοβαρά εγκλήματα", δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας. «Οι διατάξεις περί αδειοδότησης είναι πολύ σαφείς και εάν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί, αποτελεί σοβαρή παραβίαση αυτών των διατάξεων».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών δεν σχολίασε άμεσα τις κατηγορίες, αλλά εξέδωσε δήλωση την Παρασκευή λέγοντας ότι «ανησυχούν έντονα ότι εμπορικό λογισμικό κατασκοπείας, όπως το λογισμικό του Ομίλου NSO, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο αντικατασκοπίας και ασφάλειας για το αμερικανικό προσωπικό».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «η διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις έχει τοποθετήσει αρκετές εταιρείες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και τη διάδοση αυτών των εργαλείων στη λίστα οντοτήτων του Υπουργείου Εμπορίου», πρόσθεσε το NSC.

Οι ΗΠΑ έθεσαν τη NSO στη μαύρη λίστα τον Οκτώβριο, επικαλούμενες τις αποκαλύψεις του Pegasus. Η Apple έκτοτε μήνυσε για να εμποδίσει την πρόσβαση της NSO στις συσκευές, το λογισμικό ή την υπηρεσία της.
πηγή 3-12-21
https://www.rt.com/usa/542165-american-diplomats-hacked-pegasus/

σχετικές αναρτήσεις

23-11-21

Η Apple μηνύει ισραηλινή εταιρεία πίσω από το spyware Pegasus

Η Apple μηνύει τον Όμιλο NSO για το λογισμικό υποκλοπής Pegasus που στόχευε συγκεκριμένα iPhone και επιδιώκει να εμποδίσει οριστικά την εταιρεία με έδρα το Ισραήλ από τη χρήση οποιασδήποτε συσκευής, λογισμικού ή υπηρεσίας της Apple

https://www.rt.com/news/541115-apple-sues-pegasus-israel-spyware/

Η Apple ανακοίνωσε επίσης συνεισφορά 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη ερευνητών και υποστηρικτών της κυβερνοεπιτήρησης

https://www.apple.com/newsroom/2021/11/apple-sues-nso-group-to-curb-the-abuse-of-state-sponsored-spyware/

Αποκαλύφθηκε η «μυστική» συμφωνία της Apple με την Κίνα ύψους 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple,  φέρεται να υπέγραψε μια «μυστική» συμφωνία 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις κινεζικές αρχές για να παρακάμψει τους περιορισμούς στις δραστηριότητες της εταιρείας του.

 Η Κίνα αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών πωλήσεων της Apple, σύμφωνα με την έκθεση.

8-12-21

https://www.rt.com/news/542509-apple-cook-china-deal/

Δεν υπάρχουν σχόλια: