Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Ο πρώην αστυνομικός Dritan Zagani, που ήταν επικεφαλής της καταπολέμησης των ναρκωτικών στον Αυλώνα, πήρε πολιτικό άσυλο στην Ελβετία. Δίνει συνέντευξη καθώς και ο Αλβανός πρωθυπουργός ΄Εντι Ράμα βρίσκεται στην Ελβετία, για επίσκεψη. Ερωτήματα προκύπτουν για το λόγο απόλυσης του υπουργού εσωτερικών Saimir Tahari


 Ο πρώην αστυνομικός Dritan Zagani, που ήταν επικεφαλής της καταπολέμησης των ναρκωτικών στον Αυλώνα, πήρε πολιτικό άσυλο στην Ελβετία, τον περασμένο μήνα.
Ο Zagani συνελήφθη στις 2 Μαΐου 2015, για υπόνοια ότι διέρρεαν από εκείνον πληροφορίες σχετικά με αστυνομικές επιχειρήσεις, σε συμμορίες που κάνουν εμπόριο  ναρκωτικών.
ο Dritan Zagani  (διευθύνων σύμβουλος στον έλεγχο των συνόρων Vlore και υπεύθυνος στο τμήμα σοβαρών εγκλημάτων στα Τίρανα)   κατέφυγε στην Ελβετία, όπου κατήγγειλε τη συμμετοχή στη διακίνηση ναρκωτικών κάποιων ανώτερων κρατικών υπαλλήλων.
Μετά από δυο χρόνια αναμονής  και παρά το αίτημα των αλβανικών αρχών (ιντερπόλ) για την έκδοσή του, η ελβετική συνομοσπονδία  του έδωσε άσυλο.
Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα "LeTemps" που δημοσίευσε τη συνέντευξη που έδωσε ο ασυνήθιστος πρόσφυγας Zagani, αυτό ήταν το τέλος ενός εφιάλτη τριών ετών για τον ίδιο και την οικογένειά του.
 όπως διηγείται,  το 2013 παρακολουθούσε έναν διαβόητο λαθρέμπορο και κράτησε την πινακίδα του μαύρου Audi  με τα φιμέ τζάμια,  που οδηγούσε.
όταν επέστρεψε στο αστυνομικό τμήμα, ανακάλυψε σοκαρισμένος το όνομα των ιδιοκτητών του αυτοκινήτου,  ήταν τα ξαδέλφια (αδέλφια Habilaj ) του Σαϊμίρ Ταχίρι, υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης, που χρησιμοποιούσαν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ως κάλυψη για τις παραβιάσεις τους στην περιοχή Fier στα νότια της χώρας.
"κάθε φορά που προετοιμάζαμε μια επιχείρηση για τη σύλληψη λαθρεμπόρων, εκείνοι μυστηριωδώς ενημερώνονταν μια μέρα νωρίτερα και φτάναμε συστηματικά με καθυστέρηση"
 "το ενδιαφέρον για το παιχνίδι είναι μεγάλο, συνδέει τους διακινητές με κάποιους σοσιαλιστές υπουργούς της κυβέρνησης ΄Εντι Ράμα" λέει ο Zagani.
 Ο Dritan Zagani κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας, παράνομη συνεργασία με την Guardia di Financas στην  Ιταλία (ότι πουλούσε πληροφορίες σε αξιωματούχους της) και την ομάδα μαφίας.
 Τρία αυτοκίνητα παρακολουθούσαν συνεχώς κάθε του κίνηση, το τηλέφωνό του τέθηκε υπό παρακολούθηση, τελικά οι αστυνομικοί εισέβαλαν σπίτι του, έκαναν ελέγχους στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές και τον έριξαν στη φυλακή 313 στα Τίρανα, εκεί που αποστέλλονται όλοι οι διακινητές ναρκωτικών και οι δολοφόνοι.
όπως διηγείται στη συνέντευξή του  "δίπλα στο κελί μου αναγνώρισα έναν Κοσοβάρο, που είχε συλληφθεί πριν από δέκα μέρες στη Fier, με 3 κιλά ηρωίνης. Αρνήθηκα να μείνω γιατί φοβόμουν για την ασφάλειά μου, μεταφέρθηκα σε φυλακή  που προορίζονταν για τροφίμους με ψυχολογικά προβλήματα, όπου έμεινα για έξι μήνες και οκτώ ημέρες."
"Τα δικαιώματά μου παραβιάστηκαν συστηματικά, προστατεύτηκα από την Italian Azienda Generale Italiana Petroli (AGIP) στα Τίρανα.   Στο τέλος οι εναντίον μου κατηγορίες αποσύρθηκαν, αλλά η δικαστίνα  Adelina Zarka διατήρησε τον κατ 'οίκον περιορισμό μου, κατά τη γνώμη του εισαγγελέα."

Σύμφωνα με τον Donald Lu" konfrmimit" πρεσβευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα Τίρανα, το Αλβανικό δικαστικό σύστημα είναι ένα από τα πιο διεφθαρμένα της Ευρώπης.
Η δικαστίνα  είναι μια από τους δέκα δικαστές, που η έκθεση των ΗΠΑ  για τη διαφθορά στη δικαιοσύνη, απαιτεί την άμεση απόλυση.
 Η ειδική αυτή  κράτηση, είναι χειρότερη από τη φυλακή, η οικογένειά μου απειλήθηκε με θάνατο. ενώ η γυναίκα μου, πήγαινε τα κορίτσια μας στο σχολείο, τους σταμάτησε ένα μαύρο αυτοκίνητο. «Πείτε στο σύζυγό σας ότι, αυτό είναι το τέλος της οικογένειάς του» της είπε ο οδηγός.
Η γυναίκα μου πανικόβλητη, αποφάσισε να φύγει από την Αλβανία και κατέφυγε με τα τρία παιδιά μας,  στην αδελφή της στο Μιλάνο.
Τον Ιούλιο του 2015, η δίκη μου τέλειωσε, αλλά αποφάσισα να φύγω.  Η οικογένειά μου, έφτασε στη Βασιλεία τον Σεπτέμβριο.
 Αλλά η αλβανική κυβέρνηση δεν μας άφησε ήσυχους, ούτε εκεί.  Στις 29-12-15 η Ιντερπόλ στην Ελβετία απέστειλε αίτημα για την έκδοσή μου, το συντομότερο δυνατόν. Ο πρωθυπουργός ΄Εντι Ράμα εμφανίστηκε πολλές φορές στις τηλεοπτικές οθόνες και έλεγε ότι ήμουν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Αλβανία.
Τα τρία τελευταία χρόνια έπαψα να ζώ, σκεφτόμουν πως θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου και πως να στείλω την υπόθεσή μου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

 Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση λέει ότι προσπαθεί να σταματήσει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, αλλά από την άλλη πλευρά, κλείνει τα μάτια της. "

Αεροπλάνα μεταφέρουν ναρκωτικά  προς την Ιταλία, δυο πιλότοι, συνελήφθησαν από την Guardia di Financa, το κύριο σώμα της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών στην Ιταλία, αλλά και στην «Κολομβία της Ευρώπης», που είναι σήμερα η Αλβανία.
Από την αρχή του έτους, στην αεροπορική γραμμή Financas Guardia di Bari κατασχέθηκαν πάνω από 10 τόνοι χασίς από την Αλβανία. Μια μεγάλη αύξηση, που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της αλβανικής σοσιαλιστικής κυβέρνηση για την επιτυχία στην πολιτική της κατά των ναρκωτικών.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία των φουσκωτών, αλλά η σημερινή κυβέρνηση έκανε άρση της απαγόρευσης. Η Ελβετία είναι πολύ ανήσυχη για τη διακίνηση σκληρών ναρκωτικών. «η Αλβανική μαφία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφορίας ηρωίνης στο έδαφος της»
«Ξεκινά από το Αφγανιστάν, γίνεται η συναλλαγή με την Τουρκία και την Αλβανία και στη συνέχεια, περνάει στη Γενεύη», λέει.
Το όνομα της οικογένειάς μου λασπώνεται για δυο χρόνια από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.
Οι φίλοι μου δεν τολμούν να πουν τι ξέρουν και μερικοί αποκλείστηκαν από το facebook, είναι ιδιαίτερα δύσκολο και για τις κόρες μου, για πολύ καιρό αναρωτιόταν αν ήμουν εγκληματίας.

"για μένα η μάχη μου, μόλις αρχίζει, δεν θα σταματήσω μέχρι την πτώση  του διεφθαρμένου συστήματος στη χώρα μου. Μέχρι την τελευταία μου πνοή".
παρά το σχετικό αίτημα, ούτε η γραμματεία μετανάστευσης αλλά ούτε και η πρεσβεία της Αλβανίας στην Ελβετία, σχολίασαν την ελβετική απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον Αλβανό αστυνομικό.

πηγή  22-4-17
http://www.droni.al/web/Zvicra_i_akordon_azilin_politik_ish_shefit_te_policise_shqiptare_anti_droge_37573_1.php


4-1-17 Η πρώτη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Ελβετία, κατά ειρωνεία της τύχης, έλαβε χώρα την ίδια στιγμή που ο Dritan Zaganin, πρώην επικεφαλής του αγώνα κατά των ναρκωτικών στη Fier και πρώην διευθυντής των συνόρων στην Αυλώνα, κέρδισε το άσυλο στη χώρα αυτή.
Ο Έντι Ράμα αρνήθηκε να μιλήσει για τον Dritan Zaganin στην Ελβετία

Την επίσκεψη του Αλβανού  πρωθυπουργού, την χαρακτήρισε «μια ιστορική επίσκεψη»  ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Doris Lotard, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

 ένας δημοσιογράφος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας να σχολιάσει τη χορήγηση ασύλου στον Dritan Zaganin.

«Οι δημοσιογράφοι είναι οι ίδιοι τόσο στην Ελβετία, όσο και στο Μπαγκλαντές, είναι φανταστικό», ήταν η απάντηση του Ράμα που αρνήθηκε να απαντήσει, γράφει η Le Temps.
ο Lotard, δήλωσε «Μπορώ να σας πω ότι μιλήσαμε για την ύπαρξη της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών στην Αλβανία,  μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η αλβανική κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά το πρόβλημα της διαφθοράς και κάνει ό, τι είναι δυνατόν για την καταπολέμηση της ", είπε.

οι δυο τους υπέγραψαν δύο συμφωνίες. Η Ελβετία είναι από τις πρώτες χώρες που συμβάλλουν με δωρεές στην Αλβανία.
=======================================================

Το 2014, η Αλβανία αποτέλεσε το επίκεντρο των διεθνών εκθέσεων που ανέφεραν ότι η μικρή χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παράνομης κάνναβης στην Ευρώπη.Εκείνη την εποχή, ειδικές αστυνομικές δυνάμεις είχαν εισέλθει στο ορεινό χωριό Lazarat για να ξεκινήσουν μια τριήμερη μάχη με τοπικούς αγρότες κάνναβης.
Οι συμμορίες με έδρα το Lazarat πιστεύεται ότι παράγουν περίπου 900 μετρικούς τόνους κάνναβης ετησίως, αξίας περίπου 4,5 δισ. Ευρώ (περίπου 4 δισ. Ευρώ) - περίπου το ήμισυ του ΑΕγχΠ της μικρής Βαλκανικής χώρας

Όταν οι αλβανικές αστυνομικές μονάδες άρχισαν να κάνουν συλλήψεις στην πόλη το πρωί της 16ης Ιουνίου 2014, ήταν οπλισμένοι με πολυβόλα, σιδερογροθιές  και χειροβομβίδες.
ο Υπουργός Εσωτερικών, Saimir Tahari υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την εξάλειψη της καλλιέργειας κάνναβης στο Λαζαράτ.
Ωστόσο, το απαγορευμένο εργοστάσιο εξακολουθεί να παραμένει ο σημαντικότερος οικονομικός παράγοντας της άλλως εξαθλιωμένης περιοχής. Η περιοχή γύρω από το ορεινό χωριό των 7.000 κατοίκων έκτοτε ελέγχεται από αστυνομικές και στρατιωτικές μονάδες.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμοι μόνο  αριθμοί εντοπισμένων φυτειών, η καλλιέργεια στην δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή κοντά στα ελληνικά σύνορα, έχει σαφώς αυξηθεί από το 2014. Πέρυσι, οι αλβανικές μονάδες καταπολέμησης των ναρκωτικών ζήτησαν την εκρίζωση 2,3 εκατομμυρίων φυτών κάνναβης σε 1.250 επιχειρήσεις και κατέγραψαν 250 ύποπτους. Η υποτιθέμενη αξία αγοράς 3,5 δις ευρώ είναι περίπου το ήμισυ του συνολικού εθνικού προϋπολογισμού της Αλβανίας.
Για χρόνια, οι Αλβανοί πολίτες κατηγορούν ο ένας τον άλλον για παράνομο πλουτισμό από το εμπόριο κάνναβης και, ως εκ τούτου, είτε το ανέχονται με μυστικότητα είτε το υποστηρίζουν δημόσια.
 στις 13-3-17  η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την άμεση απόλυση του υπουργού Tahiri.
Ο υπουργός Εσωτερικών, που ήταν υπεύθυνος για τη στρατιωτική επιχείρηση το 2014, είχε πληγεί από τα πρωτοσέλιδα. Ο Tahiri ήταν ύποπτος ότι επωφελήθηκε από την επέκταση της καλλιέργειας του Lazar σε ολόκληρη την περιοχή και από τη συνεργασία με την παράνομη βιομηχανία με τη διαγραφή του ποινικού μητρώου.
Ο πρώην αρχηγός των αστυνομικών δυνάμεων για τα ναρκωτικά, Dritan Zagani, συνελήφθη το 2015 με την κατηγορία της διαφθοράς και ισχυρίστηκε ότι ο Tahiri είναι μέλος ενός μυστικού δικτύου. Ο Zagani εν τω μεταξύ έφυγε από την Αλβανία στην Ελβετία όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο .
ο Tahiri αμφισβητεί όλους αυτούς τους ισχυρισμούς μέχρι στιγμής.

Η Ιταλία και η Ελλάδα είναι οι μεγαλύτερες αγορές

Το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας περνάει λαθραία στις γειτονικές χώρες. Όποιος αγοράζει κάνναβη στη μαύρη αγορά στην Ελλάδα ή την Ιταλία συνήθως αγοράζει αλβανικά φυτά.
Τις προηγούμενες δεκαετίες, οι Έλληνες νέοι μετέφεραν σακιά γεμάτα κάνναβη στα βουνά προς την Ελλάδα.
 Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της αλβανικής συγκομιδής μεταφέρεται με βάρκες πέρα ​​από την ακτή της Αδριατικής στις γειτονικές χώρες της Ιταλίας και της Ελλάδας. Από εκεί, μπορεί να μεταφερθεί σε οποιαδήποτε χώρα της ζώνης Σένγκεν. Για πολλά χρόνια οι Ιταλοί  "tax investigators"   υποπτεύονται ότι η μαφία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά, τον εφοδιασμό και τη μεταπώληση. Η ετήσια παραγωγή κάνναβης στο Lazarat για το 2013 εκτιμάται από την ιταλική Airforce,  σε 900 τόνους, με συνολική αξία 4,5 δις ευρώ.
"Η Λαζαράτ παράγει ετησίως 900 τόνους μαριχουάνας, κυρίως ολλανδικών ποικιλιών, που αποφέρει κέρδη 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ", δήλωσε ο Denovive Stefano Bostoni, επικεφαλής των ιταλικών μονάδων Πολεμικής Αεροπορίας στα Τίρανα, προς τα Αλβανικά ΜΜΕ. Εκτός από την Lazarat, ανέφερε τέσσερις άλλες σημαντικές περιοχές καλλιέργειας κάνναβης (Αυλώνα, Σκόδρα, Τίρανα και Δυρράχιο) που αναφέρονται σπάνια οπουδήποτε αλλού.

Το UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime)  λειτουργεί γραφείο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, αλλά ποτέ δεν δημοσίευσε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την εκτιμώμενη ποσότητα κάνναβης που παράγεται στη χώρα. Ωστόσο, οι παρατηρητές επιβεβαιώνουν ότι η καλλιέργεια έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα της μετάβασης σε δύσβατες ορεινές περιοχές . Κατ 'αρχήν, με λίγες εξαιρέσεις, ολόκληρη η χώρα είναι μια δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή με τέλειο μεσογειακό κλίμα για καλλιέργεια κάνναβης. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις επιχειρήσεις ελικοπτέρων που η αστυνομία χρησιμοποίησε για την αναζήτηση πεδίων κάνναβης σε όλο τον Νότο από το 2015.

 Η κάνναβη στην Αλβανία

Η κάνναβη είναι παράνομη στην Αλβανία, αλλά η "κατοχή ημερήσιας δόσης" παράνομων ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης, δεν τιμωρείται. Για την καλλιέργεια και το εμπόριο, ο νόμος προβλέπει φυλάκιση 5 έως 15 ετών. Πέντε γραμμάρια κόστης κάνναβης κοστίζουν τέσσερα έως οκτώ δολάρια στη μαύρη αγορά, αλλά η ποιότητα και το περιεχόμενο των δραστικών συστατικών δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Η μόνιμη κοινωνικοοικονομική αστάθεια μετά το τέλος της κομμουνιστικής εποχής οδήγησε στο γεγονός ότι το φυτό κάνναβης έχει καταστεί η σημαντικότερη πηγή εισοδήματος για την αλβανική γεωργία. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κομμουνιστές απέδιδαν τις μη αγαπημένες οικογένειες στο Λαζαράτ και το χωριό ανέπτυξε μια κρίσιμη στάση απέναντι στην κυβέρνηση στα Τίρανα, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στο Λαζαράτ, περισσότερο από το 90% του πληθυσμού έχει τουλάχιστον προσωρινά εμπλακεί στην επιχείρηση κάνναβης.

Μετά από έντονες επικρίσεις από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, οι πρώτες προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης να σταματήσει την καλλιέργεια κάνναβης στην περιοχή ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μετά από αρκετές συγκρούσεις με την αστυνομία, το μοναδικό αστυνομικό τμήμα του Λαζαράτ καταστράφηκε από τους απείθαρχους αγρότες το 2004. Η αστυνομία ανέχτηκε τις δραστηριότητές της για άλλα δέκα χρόνια.

Σήμερα, η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού θεωρείται περισσότερο ως πράξη κατοχής παρά ως προστασία των κατοίκων. Η κυβέρνηση έχει γενικά ανεχθεί την καλλιέργεια και τη συναφή οικονομική άνθηση του χωριού και της γύρω περιοχής από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Η περιοχή γύρω από το Λαζαράτ είναι η μόνη αγροτική περιοχή στην Αλβανία που δεν υποφέρει από μετατόπιση πληθυσμού στις πόλεις.

Το Μεξικό και το Μαρόκο αποδεικνύουν εδώ και δεκαετίες ότι η καλλιέργεια κάνναβης δεν μπορεί να εξαλειφθεί με ειδικές μονάδες και ελικόπτερα ή άλλα κατασταλτικά μέτρα όταν η παράνομη ουσία είναι η οικονομική βάση ολόκληρων περιοχών και χωρών. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της καλλιέργειας κάνναβης και της εγκληματικής υποδομής της, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων της Αλβανίας, του Λιβάνου, της Συρίας, του Μαρόκου, του Παναμά ή του Μεξικού, είναι ένας διεθνής κανονισμός. Μέχρι να έρθει η ώρα, η κάνναβη θα συνεχίσει να καλλιεργείται στο Μαρόκο Rif, στον Λιβανέζικο κάμπο Bekaa, Νότια της Αλβανίας, στην Oaxaca και πέρα, όπου τα κέρδη εξαφανίζονται στα σκοτεινά κανάλια αντί να δημιουργούν φόρους.πηγή www.marijuana.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: