Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Δικαστική αξιολόγηση βιαστών 12χρονων παιδιών στη Σκωτία, την Αλβανία και τις ΗΠΑ, είναι δυνατόν να κάνει συναινετικό σεξ ένα 12χρονο παιδί? μπορεί να καθυστερεί 40 χρόνια η απονομή δικαιοσύνης για αυτό το αδίκημα, εάν το διαπράττει μια πλούσια διασημότητα?
 Σκωτία,   Γλασκώβη, 21χρονος φοιτητής νόμιζε ότι έκανε συνεναιτικό σεξ με μια 16χρονη κοπέλα, αλλά έκπληκτος αντιμετώπισε την κατηγορία για βιασμό  12χρονης.
ο Daniel Cieslak, από το  Leith του Εδιμβούργου, φοιτητής (στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Napier) δικάστηκε στο Ανώτατο δικαστήριο και απαλλάχτηκε.
το δικαστήριο -στο οποίο ομολόγησε την ενοχή του για το βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού- του χορήγησε απόλυτη απαλλαγή, αφού η σεξουαλική πράξη με τη 12χρονη αποτελούσε μια "εντελώς εξαιρετική" περίπτωση.

Το δικαστήριο άκουσε ότι, εκείνη την εποχή ο Cieslak  (που ήταν 19 χρόνων) συνάντησε το θύμα -που ήταν μαζί με τη φίλη του- σε μια ουρά με ταξί στο Εδιμβούργο, μετά από μια νυχτερινή έξοδο, το καλοκαίρι του 2015.
Ο φοιτητής νόμιζε ότι το θύμα ήταν 16χρόνων και η φίλη της 17 χρόνων, όταν πήγαν σε ένα διαμέρισμα για να κάνουν ένα πάρτι. Στη συνέχεια ο Cieslak και η 12χρονη έκαναν σεξ.

Η δικαστίνα κ.Maggie Scott, δήλωσε ότι ο  Cieslak είχε την αντικειμενική ευθύνη "strict liability", αφού το θύμα ήταν κάτω από 13 ετών και σύμφωνα με το νόμο θεωρείταιότι ήταν ανίκανο για συναίνεση.
(σύμφωνα με τη νομική ορολογία, στην περίπτωση της "strict liability"  προσφέρεται η δυνατότητα στον δράστη να υπερασπιστεί τον εαυτό του )
προσπαθώντας να αποδείξει στο δικαστήριο ότι π.χ. δεν είχε δόλο ή δεν έδειξε αμέλεια όταν διέπραττε την πράξη.)

Ωστόσο η δικαστίνα δήλωσε ότι, δεν υπάρχει δημόσιο συμφέρον για τιμωρία λόγω «μιας σειράς  εξαιρετικών περιστάσεων»
ο Cieslak αποχώρισε δακρυσμένος από το εδώλιο και κάποιες γυναίκες που του συμπαραστάθηκαν στο δικαστήριο, τον αγκάλιασαν.
το δικαστήριο άκουσε ότι, η αστυνομία έλαβε γνώση του βιασμού, όταν η 12χρονη είπε στην αδελφή της ότι ανησυχούσε πολύ, γιατί μπορεί να ήταν έγκυος. Ο γιατρός γενικής ιατρικής (GP)  της 12χρονης, την ενθάρρυνε στη συνέχεια να ενημερώσει την αστυνομία.
η κ.Scott είπε στην απόφασή της ότι το θύμα « συμμετείχε πρόθυμα» στο σεξ και
δεν έδειξε να ανησυχεί ή να στενοχωριέται.
Ο Cieslak, αισθάνθηκε μεγάλη ψυχολογική πίεση και αγωνία, από το βάρος αυτής της δίωξης, είπε η δικαστίνα.
η κ.Scott είπε: «Αν και η απουσία συναίνεσης δεν είναι  συστατικό του αδικήματος, ωστόσο είναι ένα χειροπιαστό στοιχείο, για τους σκοπούς της ποινής. Εδώ το θύμα, συμμετείχε πρόθυμα στη σεξουαλική επαφή και  υπήρχε στην πραγματικότητα, συγκατάθεση.
ενώ δεν υπάρχει κανένα στοιχείο υπεράσπισης σε αυτό το έγκλημα, λόγω της αντικειμενικής ευθύνης, θα υπήρχε στην πραγματικότητα κάποιο στοιχείο υπεράσπισης,  αν το θύμα ήταν λίγους μήνες μεγαλύτερο.
το εκ του νόμου αδίκημα για τα κορίτσια ηλικίας άνω των 13  έως και 16 ετών, παρέχει κάποιο στοιχείο υπεράσπισης, που στηρίζεται στη λογική βάση, ότι ο κατηγορούμενος πίστευε ότι το θύμα ήταν αρκετά μεγάλο σε ηλικία, για να συναινέσει στη σεξουαλική πράξη.

 Ο Cieslak στενοχωρέθηκε πολύ όταν έμαθε την ηλικία του θύματος από τους αστυνομικούς και απέτυχε να παρακολουθήσει τη σειρά των μαθημάτων του, στο κολλέγιο.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλοι οι μάρτυρες εκείνης της νύχτας, πίστευαν ότι το θύμα ήταν πάνω από 16 χρόνων και δεν έδειχνε σημάδια δυσφορίας, η εγκληματική ενοχή του κατηγορούμενου περιορίζεται στην εφαρμογή της αντικειμενικής ευθύνης σε αυτό το αδίκημα.
Αυτό έρχεται σε έντονη διάκριση με άλλες περιπτώσεις, που υπάγονται σε αυτή τη νομοθετική διάταξη, η διάκριση αφορά τη συμπεριφορά, δηλαδή εάν το αδίκημα
περιλαμβάνει επίθεση, απερισκεψία, άσκηση σωματικής βίας, απουσία συναίνεσης και γενικά, ότι έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του θύματος.
Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί παράγοντα που αυξάνει την ανάγκη για τιμωρία.


 Επιπλέον, στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει καμία αναφορά για επιθετική συμπεριφορά, "grooming" (προσπάθεια για δημιουργία συναισθηματικής σύνδεσης με το παιδί, με σκοπό να μειώσει την αναστολή του στη σεξουαλική κακοποίηση), χειραγώγηση ή παραπλάνηση.
έτσι,
"δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια βάση, ή πραγματικό δημόσιο συμφέρον,για να γίνει δεκτή η απαίτησή σας, να κριθεί ένοχος ο κατηγορούμενος σύμφωνα με το νόμο για τα Σεξουαλικά Αδικήματα [Sexual Offences Act 2003.]"
"με αυτό το σκεπτικό και λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η δικαιοσύνη εξυπηρετείται καλύτερα σε αυτή την περίπτωση με τη λήψη μιας εξ ολοκλήρου εξαιρετικής απόφασης, που δεν κρίνει ένοχο τον κατηγορούμενο, αλλά αντίθετα τον απαλλάσσει απόλυτα από την κατηγορία"

[Η δικαστίνα κ.Maggie Scott προκάλεσε στο παρελθόν οργή όταν δήλωσε ότι ο πρόσφυγας από την Αλγερία, Hamadache Hamza, που ήταν κατηγορούμενος για δυο βιασμούς, άξιζε πίστωση χρόνου, για να αντιμετωπίσει το "δύσκολο υπόβαθρό του" και να γίνει ένας επιτυχημένος ιδιοκτήτης επιχείρησης.
ο Hamadache Hamza ήταν κομμωτής και τον Μάϊο του 2011 επιτέθηκε και βίασε μια 30χρονη μέσα στο σπίτι της, στο Scotstoun, στη Γλασκώβη.
ο βιασμός άφησε τη γυναίκα με εσωτερικούς τραυματισμούς και αγχώδεις διαταραχές. Η δικαστίνα είπε ότι ο βιαστής έφυγε κάτω από δύσκολες περιστάσεις από την Αλγερία και εγκαταστάθηκε επιτυχώς στη Βρετανία, όπου άνοιξε μια επιχείρηση. με την υποστήριξη της δικαστίνας ο Hamza Φυλακίστηκε για 6 μόνο χρόνια ]

Ένας εκπρόσωπος της "Rape Crisis" αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την υπόθεση Cieslak αλλά είπε: «ένα 12χρονο παιδί δεν έχει νομικά την ικανότητα να δώσει τη συγκατάθεσή του και επομένως η σεξουαλική δραστηριότητα μαζί του είναι πάντα  σεξουαλικό έγκλημα»
«Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι το εν λόγω πρόσωπο -θύμα- έχει την ελευθερία και την ικανότητα να δώσει τη συγκατάθεσή του, για παράδειγμα, αν κάποιος έχει αμφιβολίες ως προς το αν το άτομο που είναι μαζί του, είναι πολύ μεθυσμένο για να συναινέσει ελεύθερα, δεν θα πρέπει να κάνει σεξ μαζί του.»


πηγή 17-3-17
https://www.theguardian.com/uk-news/2017/mar/17/man-who-pleaded-guilty-of-raping-12-year-old-freed-by-glasgow-high-court
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Αλβανία, Τίρανα, 21χρονος βίασε ένα 11χρονο κορίτσι στην περιοχή Teksas ne Kamze και η αστυνομία τον συνέλαβε και του φόρεσε αμέσως χειροπέδες.
ο νεαρός AZ που κατάγεται από την περιοχή Kamza, κατοικούσε στην περιοχή Bregut te Lumit, στα Τίρανα.
πηγή 17-4-17
http://www.droni.al/web/Tirane_perdhunohet_nje_vajze_e_mitur_pranga_21_vjecarit_37278_1.php
___________________________________________________________________________
Superior Court of Los Angeles,   ο Δικαστής Scott Gordon έκλεισε το αίτημα του 83χρονου σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι να επιστρέψει στις ΗΠΑ με  ασυλία, από τη φυλακή, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης ως «πλούσια διασημότητα»

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι απέτυχε στην προσπάθειά του να φέρει ένα τέλος στην μακροχρόνια (40 χρόνων) υπόθεση που κατηγορείται για το βιασμό ενός 13χρονου κοριτσιού το 1977 (που το μέθυσε, το νάρκωσε και το βίασε)

Κατά την ακρόαση ενώπιον του δικαστή Scott Gordon τον περασμένο μήνα, ο εισαγγελέας κάλεσε τον Πολάνσκι να επιστρέψει στις ΗΠΑ, για να υποβληθεί στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.
"Ο Polanski δεν μπορεί να επωφεληθεί από το δικαστήριο ενώ στέκεται με περιφρόνηση απέναντί του", γράφει ο Gordon
Τα δικαστήρια της Καλιφόρνια έχουν επανειλημμένα κρίνει ότι ο Πολάνσκι δεν μπορεί να εκδικάσει την υπόθεση του, από μακριά.
Ο φημισμένος σκηνοθέτης εγκατέλειψε τις ΗΠΑ το 1978, αφού παραδέχτηκε την ενοχή του για το βιασμό  ενός 13χρονου κοριτσιού.
Από τότε που έφυγε από τις ΗΠΑ, τα ταξίδια του Πολάνσκι περιορίστηκαν σε τρεις χώρες: τη Γαλλία, την Ελβετία και τη γενέτειρά του, την Πολωνία.
πηγή 4-4-17
https://www.theguardian.com/film/2017/apr/03/roman-polanski-child-rape-case-jail-time

Δεν υπάρχουν σχόλια: