Αλλά αποδεικνύεται ότι η τροφή του μέλλοντος μπορεί να είναι όχι μόνο τεχνητό κρέας, αλλά και τεχνητός αέρας. Σύμφωνα με επιστήμονες της Solar Foods (Φινλανδία), αρκεί να έχουμε αέρα, νερό και πηγή ανανεώσιμης ενέργειας για να μπορούμε να πάρουμε φαγητό, με τη μορφή θρεπτικής σκόνης - ένα μείγμα που, από την άποψη της θρεπτικής του ποιότητας, δεν είναι κατώτερο από τη σόγια ή τα φύκια.
Αυτό το είδος παραγωγής τροφίμων από τον αέρα και το νερό ξεκινά η Solar Foods στο εγγύς μέλλον, καθώς έλαβε χρηματοδότηση, για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου. Αρχικά, κατασκεύασε ένα πειραματικό εργοστάσιο κοντά στο Ελσίνκι, το οποίο φέτος ξεκίνησε την παραγωγή αυτής της εκπληκτικής θρεπτικής σκόνης, που αναπτύχθηκε από τους ειδικούς της εταιρείας.
Η όλη ουσία της διαδικασίας, για να το θέσουμε κάπως απλοϊκά, είναι ότι με βάση την ηλεκτρόλυση, το υδρογόνο απελευθερώνεται από το νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για την τροφή ωφέλιμων μικροβίων. Και εδώ, μετά από θερμική επεξεργασία, σχηματίζεται το θρεπτικό μείγμα, το οποίο συνήθως ονομάζεται τροφή από λεπτό αέρα.
Αυτό το "ευάερο φαγητό" στην εμφάνιση και τη γεύση θυμίζει κάπως γάλα σε σκόνη. Φυσικά, τέτοια τρόφιμα δεν θα αντικαταστήσουν με κανέναν τρόπο το παραδοσιακό φαγητό, αλλά, όπως διαβεβαιώνουν οι προγραμματιστές, μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα πρωτεΐνης για τη διατροφή, ειδικά ως προσωρινό φαγητό σε ακραίες καταστάσεις.
Η Solar Foods αναμένει μια μαζική απελευθέρωση "τροφίμων από λεπτό αέρα" το 2021, καθώς ελπίζει να ολοκληρώσει την αδειοδότηση του νέου προϊόντος διατροφής από την EFA (Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Το κύριο προϊόν της Solar Foods ονομάζεται Solein - ένα κίτρινο αλεύρι που είναι περίπου 65% πρωτεΐνη και προσφέρει μια φιλική προς το κλίμα εναλλακτική λύση για το κρέας και το γάλα.
το σχετικό βίντεο 10-3-21
https://www.theglobeandmail.com/life/video-finnish-startup-makes-food-out-of-thin-air/
Η φινλανδική εταιρεία Solar Foods (Tech startup) δημιουργεί έναν νέο τύπο φυτικής πρωτεΐνης, κατασκευασμένο από διοξείδιο του άνθρακα, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, μικρόβια και θρεπτικά συστατικά
η startup παράγει πρωτεΐνες από λεπτό αέρα, δημιουργώντας ένα φυτικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποτά υγείας, γιαούρτι και ακόμη και ως υποκατάστατο κρέατος.
Η Solar Foods έχει λάβει περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ (30 εκατομμύρια δολάρια) από κυβερνητική και ιδιωτική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και εμπορία του προϊόντος που ονομάζεται Solein.
το προϊόν μοιάζει με κίτρινο αλεύρι και περιέχει 65% πρωτεΐνη.
κατασκευάζεται σε εργαστήριο χρησιμοποιώντας μικροσκοπικό βιοαντιδραστήρα.
Το αλεύρι αλέθεται από έναν υγρό μικροοργανισμό που παράγεται από διοξείδιο του άνθρακα από αέρα, ηλεκτρισμό, νερό, μικρόβια και θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετωπίζει προκλήσεις, δήλωσε η Reetta Kivela, καθηγήτρια πρακτικής για καινοτομίες τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.
Για να επιτύχει η Solein, είπε η Kivela, η εταιρεία έπρεπε να κάνει την παραγωγή να λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να βρει έναν βιώσιμο τρόπο παραγωγής αζώτου και να κάνει το αλεύρι πιο ελκυστικό από κάποιες άλλες φυτικές πρωτεΐνες που συχνά έχουν κοκκώδη υφή και μπορεί να έχουν πικρή γεύση.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Solar Foods, Pasi Vainikka, δήλωσε ότι παρόλο που η Solein χρησιμοποίησε αμμωνία που παράγεται με ορυκτή ενέργεια, είχε ήδη πολύ λιγότερες εκπομπές από την παραγωγή κρέατος. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να στραφεί στην πράσινη αμμωνία ή ακόμη και να την παράγει στο δικό της εργοστάσιο.
Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία πρόσθεσε 4,3 εκατομμύρια ευρώ από τη φινλανδική κυβέρνηση σε χρηματοδότηση που είχε συγκεντρωθεί νωρίτερα από ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες και τη φινλανδική αρτοποιό (και παραγωγή καραμέλας) Fazer για να εμπορευματοποιήσει τη Solein.
Προετοιμασμένη να αυξήσει την παραγωγή της Solein, με ένα μικρό εργοστάσιο επίδειξης, η Solar Foods στοχεύει να εισαγάγει το προϊόν στην αγορά στις αρχές του 2023 και υπέβαλλε αίτηση για νέα έγκριση τροφίμων παγκοσμίως, δήλωσε ο Vainikka στο Reuters.
πηγή 11-3-21
================
παραγωγή ζωοτροφών από λεπτό αέρα
Η Startup του Ηνωμένου Βασιλείου Deep Branch, εξασφάλισε κεφάλαια από υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού πετρελαϊκού γίγαντα Total SE για το σχέδιο της να μετατρέψει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε τρόφιμα για κοτόπουλα, ψάρια και χοίρους.
Η εταιρεία χρησιμοποιεί μια διαδικασία ζύμωσης παρόμοια με την οινοποίηση ή την αποξήρανση, εκτός από το ότι τα μικρόβια τρέφονται με CO₂ και υδρογόνο αντί για σάκχαρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν πρωτεΐνης 70% που ονομάζεται Proton και μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβατικές ζωοτροφές όπως το ιχθυάλευρο και η σόγια. Η εξάρτηση της γεωργικής βιομηχανίας από τα δύο συστατικά έχει συνδεθεί με την εξάντληση των αποθεμάτων άγριων ψαριών και προκάλεσε αποδάσωση μεγάλης κλίμακας.
«Μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τις τιμές με αυτά τα συστατικά χωρίς να είμαστε κακοί για τον πλανήτη», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Peter Rowe σε συνέντευξή του. "Όχι μόνο είναι ένας τρόπος παραγωγής πρωτεϊνών όπου δεν χρειάζεστε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αποψίλωση ή υπεραλίευση, αλλά και επειδή το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα είναι εξαιρετικά μικρό."
Η Deep Branch δήλωσε στις 16-3-21, ότι συγκέντρωσε 8 εκατομμύρια ευρώ (9,5 εκατομμύρια δολάρια) για ένα πιλοτικό έργο για την αναβάθμιση της τεχνολογίας της. Το επενδυτικό ταμείο Novo Holdings A / S και DSM Venturing ηγήθηκαν του γύρου χρηματοδότησης, ο οποίος περιλάμβανε επίσης το Barclays Sustainable Impact Capital. Η χρηματοδότηση της εταιρείας αυξήθηκε σε περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ
Η Startup Deep Branch του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι μία από τις πολλές που χρησιμοποιούν τεχνολογία ζύμωσης για την ανάπτυξη πιο βιώσιμης πρωτεΐνης. Η Air Protein με έδρα τις ΗΠΑ και η Solar Foods με έδρα τη Φινλανδία εργάζονται για τη μετατροπή των αερίων σε τρόφιμα, ενώ στην Ινδία, η String Bio ανακυκλώνει το μεθάνιο σε πρωτεΐνες για ζώα.
Η Deep Branch αναφέρει ότι η διαδικασία της παράγει 90% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ό, τι θα είχαν δημιουργηθεί από παραδοσιακές γεωργικές μεθόδους. Οι περισσότερες από τις εκπομπές τους οφείλονται στη χρήση αμμωνίας, η οποία παρέχει το συστατικό αζώτου των πρωτεϊνών της. Επί του παρόντος, η αμμωνία παράγεται συνήθως χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο σε μια διαδικασία έντασης άνθρακα, αλλά οι εταιρείες αναζητούν τρόπους για την κατασκευή του αερίου χωρίς να προκαλούν εκπομπές.
Η startup έχει επίσης κάνει συμφωνία με την Βρετανική παραγωγό ενέργειας Drax Group Plc για τη χρήση αποβλήτων διοξειδίου του άνθρακα που λαμβάνονται στο εργοστάσιο παραγωγής βιοενέργειας. Η Deep Branch ουσιαστικά ανακυκλώνει τις εκπομπές θέρμανσης του πλανήτη μετατρέποντας αυτές σε τροφή, καθώς τελικά θα απελευθερωθούν ξανά στον αέρα μετά την κατανάλωση της πρωτεΐνης. Ωστόσο, η προσέγγιση μειώνει τη συνολική ρύπανση που απαιτείται για την εκτροφή ζώων αποφεύγοντας την αποψίλωση των δασών και μειώνοντας τα ορυκτά καύσιμα που απαιτούνται για την κατασκευή λιπασμάτων που διαφορετικά θα είχαν χρησιμοποιηθεί.
«Λαμβάνει απόβλητα διοξείδιου του άνθρακα και δημιουργεί ένα πολύτιμο προϊόν από αυτό με καλά οφέλη αειφορίας», δήλωσε ο Cindi Choi, διευθύνων σύμβουλος της Total's Carbon Neutrality Ventures, η οποία υποστηρίζει τις νεοσύστατες εταιρείες που υποστηρίζουν ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Η Deep Branch αναπτύσσει επίσης την υδατοτροφή (aquafeed) με την Biomar Holding A / S και εργάζεται για τη διατροφή πουλερικών με την AB Agri Ltd. Ένα εργοστάσιο εμπορικής κλίμακας σχεδιάζεται στην Ευρώπη για το 2023.
πηγή 16-3-21
σχετική ανάρτηση
Bill Gates urges fans to eat synthetic meat to save planet, dismisses ‘crazy conspiracies’ about vaccines & 5G in Reddit AMAhttps://www.rt.com/usa/518667-bill-gates-ama-conspriacies/
σχετική μας ανάρτηση
19 Μαρτίου 2021
Καπνιστός σολομός με τη χρήση νέας τεχνολογίας που βασίζεται σε 3D εκτύπωση τροφίμων, από την Revo Foods. Ο σολομός με βάση τα φυτά "Salmon with Attitude" είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και δεν περιέχει βαρέα μέταλλα και αντιβιοτικά που υπάρχουν στον σολομό της συμβατικής υδατοκαλλιέργειας
https://hellenicrevenge.blogspot.com/2021/03/3d-revo-foods-salmon-with-attitude.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου