Τρίτη, 8 Ιουλίου 2008

Αρπάζουν ελληνικά ''φιλέτα'' οι Αλβανοί στη Χειμάρρα

Όπως καταγγέλλουν βορειοηπειρωτικές οργανώσεις στην Αθήνα, με διάφορες μεθοδεύσεις επιχειρείται η καταπάτηση μεγάλων παραθαλάσσιων εκτάσεων, κυρίως στην περιοχή της Χειμάρρας και η παραχώρησή τους σε αλβανικά ή ξένα επενδυτικά σχήματα, στα οποία συμμετέχουν ακόμη και συγγενικά πρόσωπα μελών της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταπάτησης 8.500 στρεμμάτων στην περιοχή της Χειμάρρας, που ανήκει σε 150 ελληνικές οικογένειες. Η έκταση αυτή, πραγματικό «φιλέτο», εντελώς αυθαίρετα και καταχρηστικά, αποδόθηκε το 2007 με … δικαστική απόφαση σε Αλβανό, κάτοικο Τιράνων.

Στην έκταση αυτή, η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έχει ήδη εγκρίνει την υλοποίηση μεγαλεπήβολου επενδυτικού σχεδίου, αυστριακής εταιρείας, που προβλέπει κατασκευή ξενοδοχείου και τουριστικού χωριού, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κόρη του Σαλί Μπερίσα, Αργκίτα Μαλτέζι, κατηγορείται ανοιχτά από ΜΜΕ της Αλβανίας, πως κρύβεται πίσω από εταιρείες, που στόχο έχουν την υφαρπαγή περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς. Τα δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν την κατάσταση στις ελληνικές περιοχές της νότιας Αλβανίας αντίστοιχη με τη βόρεια Κύπρο, όπου το κατοχικό καθεστώς καταπάτησε και «έβγαλε στο σφυρί» τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο σύζυγος της κόρης του Σαλί Μπερίσα είναι εκπρόσωπος της Διεθνούς Τράπεζας στη νότια Αλβανία, που ασχολείται με επενδύσεις, κυρίως στον τομέα του τουρισμού.

Οι μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης, με στόχο την περιουσία των Ελλήνων μειονοτικών, καυτηριάζεται από μερίδα ΜΜΕ. Ο Φάτος Λουμπόνια, αρθρογράφος της εφημερίδας «ΚΟΡΙΕΡΡΙ», που είχε φυλακιστεί επί κομμουνιστικού καθεστώτος, έκανε δημόσια λόγο για «πολιτική μαφία» με στόχο τις ελληνικές περιουσίες.

Ήδη ο δήμος Χειμάρρας και οι Έλληνες ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας, η απόφαση του οποίου αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Επόμενο βήμα θα είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι σε χωριά της Χειμάρρας, πριν από μερικές ημέρες, έδωσε τροφή σε φήμες που τον θέλουν να ενδιαφέρεται να επενδύσει στην περιοχή.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της γείτονας, σε δηλώσεις του, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, επισήμανε την ανάγκη «πολλαπλασιασμού της ιταλικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην περιοχή». Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διεύρυνσης της ιταλικής παρουσίας στην ανάπτυξη του τουρισμού.

"Β.Μπολάνος : "SOS για τις περιουσίες"


Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χειμάρρας και πρόεδρο της «Ομόνοιας», Βασίλη Μπολάνο, το ζήτημα επιστροφής και κατοχύρωσης των περιουσίων είναι το σημαντικότερο που απασχολεί την ελληνική μειονότητα, αφού αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιβίωση του Ελληνισμού στην Αλβανία.

«Η απόδοση των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, είναι ίσως το πιο κρίσιμο θέμα που απασχολεί τον Ελληνισμό της Αλβανίας. Η «Ομόνοια», όπως και οι έπαρχοι των ελληνικών περιοχών έχουν προσφύγει στα αλβανικά δικαστήρια εναντίον του αλβανικού κράτους, το οποίο με παράνομους και αυταρχικούς τρόπους προσπαθεί να οικειοποιηθεί αυτές τις περιουσίες», τονίζει με νόημα ο κ. Μπολάνος.

«Τρώγονται» οι Χειμαρριώτες

Εκτός όμως από τις μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης, η Χειμάρρα αντιμετωπίζει και πρόβλημα εκ των έσω λόγω των τριβών που παρουσιάζονται μεταξύ των κατοίκων της, για τη διεκδίκηση εκτάσεων με ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Το Σάββατο, στην Αθήνα, παρουσία του δημάρχου Βασίλη Μπολάνου, αποφασίστηκε να οριστεί μία επιτροπή που θα διερευνήσει τις αντιδικίες μεταξύ Ελλήνων κατοίκων. Η επιτροπή αυτή θα λειτουργεί γνωμοδοτικά προς τον δήμαρχο Χειμάρρας, ενώ οι αποφάσεις της δεν θα είναι δεσμευτικές, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

«Είναι απαράδεκτο την ώρα που επιχειρείται οικειοποίηση των περιουσιών μας από το κράτος, να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας οι Χειμαρριώτες για μερικά μέτρα γης. Θα πρέπει να καταλάβουμε πως έχουμε πολλά σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθούμε ως Έλληνες της Αλβανίας, από το πόσα μέτρα γης θα έχει ο καθένας μας» δήλωσε στη zougla.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Διονύσης Μπελέρης.

Πηγή: zougla.gr - news.himara.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: