Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

FSB: Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν συσκευές Apple για κατασκοπεία

FSB: Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν συσκευές Apple για κατασκοπεία
1 Ιουνίου 2023

Οι ΗΠΑ λέγεται ότι κάνουν κατάχρηση των iPhone της Apple για σκοπούς κατασκοπείας στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ρωσική εσωτερική κρατική υπηρεσία πληροφοριών FSB. Η κερκόπορτα για την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού λέγεται ότι προέρχεται από τον ίδιο τον κατασκευαστή.

Η ρωσική εσωτερική μυστική υπηρεσία πληροφοριών FSB ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η ρωσική αντικατασκοπεία είχε αποκαλύψει μια επιχείρηση πληροφοριών των ΗΠΑ σε smartphones της αμερικανικής εταιρείας Apple.
Η επιχείρηση στοχεύει να μολύνει χιλιάδες iPhones με κακόβουλο λογισμικό μέσω μιας κερκόπορτας ειδικά εγκατεστημένης από τον κατασκευαστή Apple, συμπεριλαμβανομένων εκείνων [των smartphone] ξένων διπλωματών στη Μόσχα, αλλά και σε μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και στο Ισραήλ, τη Συρία και την Κίνα. Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η ασφάλεια της ρωσικής τηλεπικοινωνιακής υποδομής αποκάλυψε ανωμαλίες ειδικά μόνο για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων της Apple, που προκαλούνται από προηγουμένως άγνωστο κακόβουλο λογισμικό που εκμεταλλεύεται ευπάθειες λογισμικού που προορίζονται από τον κατασκευαστή».
Συνεχίζει λέγοντας ότι οι πληροφορίες που ελήφθησαν δείχνουν στενή συνεργασία μεταξύ της Apple και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, ειδικά με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA).
Η πολιτική προστασίας δεδομένων που ανακοίνωσε η εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, συνοψίζει το FSB.
Έτσι, η Apple προσφέρει άφθονες ευκαιρίες στην κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ να παρακολουθεί όλα τα πρόσωπα που ενδιαφέρουν τον Λευκό Οίκο και τους πολίτες της. Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε:
«Για δεκαετίες, η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ χρησιμοποιεί εταιρείες πληροφορικής για τη συλλογή δεδομένων από χρήστες του Διαδικτύου σε μεγάλη κλίμακα χωρίς να το γνωρίζουν».
Η Apple και η NSA δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τους ισχυρισμούς. Το 2014, είχαν ήδη υπάρξει κατηγορίες για συνεργασία μεταξύ αυτής της εταιρείας πληροφορικής και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, τις οποίες η Apple αρνήθηκε κατηγορηματικά εκείνη την εποχή. Θα «υπερασπιστεί τους πελάτες της από επιθέσεις ασφαλείας, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές», διαβεβαίωσε η εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: