Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Η Κίνα αντιδρά στην κατάρριψη του «πολιτικού αερόστατου» από τις ΗΠΑ.

Η Κίνα αντιδρά στην κατάρριψη του «πολιτικού αερόπλοιου» από τις ΗΠΑ
RT  5 Φεβ, 2023
Το Πεκίνο διεκδίκησε το δικαίωμα να ανταποκριθεί αφότου το Πεντάγωνο κατέρριψε αυτό που αποκάλεσε «κατασκοπευτικό μπαλόνι»

ΦΩΤΟ: Ένας πύραυλος αέρος-αέρος κατευθυνόμενος με υπέρυθρη κατευθυνόμενη AIM-9X Sidewinder κατασκευής Raytheon που χρησιμοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2023 για την κατάρριψη ενός κινεζικού μπαλονιού μεγάλου υψομέτρου 

Η Κίνα κατήγγειλε την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το Σάββατο να σκαρφαλώσει ένα προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος F-22 stealth για να καταρρίψει ένα κινεζικό αερόστατο μεγάλου ύψους – αφού διέσχισε τις Ηνωμένες Πολιτείες – ως «προφανή υπερβολική αντίδραση» και «σοβαρή παραβίαση των διεθνών πρακτική."
Καθώς ο αμερικανικός στρατός έστειλε ένα σκάφος διάσωσης για να ανακτήσει τα συντρίμμια που προσγειώθηκαν σε ρηχά νερά, περίπου 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Νότιας Καρολίνας, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέδωσε δήλωση το πρωί της Κυριακής, εκφράζοντας την «έντονη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία του για τη χρήση του δύναμη για επίθεση σε μη επανδρωμένα αερόπλοια».
«Η Κίνα θα υποστηρίξει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της σχετικής εταιρείας, και ταυτόχρονα θα επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει περαιτέρω μέτρα ως απάντηση», ανέφερε το υπουργείο.
Ο Μπάιντεν είπε ότι αρχικά ήθελε να καταρρίψει το αερόστατο την Τετάρτη, μια μέρα πριν το Πεντάγωνο αναγνωρίσει για πρώτη φορά δημόσια ότι παρακολουθούσε το ύποπτο σκάφος. Ωστόσο, αξιωματούχοι της άμυνας τον έπεισαν να περιμένει μέχρι να είναι ασφαλές για τους ανθρώπους στο έδαφος, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι διέσχιζε πολλές ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες σε υψόμετρο περίπου 18 χιλιομέτρων (60.000 πόδια).
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κατηγόρησε την Κίνα ότι χρησιμοποίησε το αερόστατο «σε μια προσπάθεια επιτήρησης στρατηγικών τοποθεσιών στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες», σε μια δήλωση μετά την «επιτυχή» επίθεση με πύραυλο αέρος-αέρος που το κατέρριψε πάνω από τα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ. Σάββατο.
Η Κίνα επέμεινε ότι ήταν «ένα πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιείται για έρευνα, κυρίως μετεωρολογικούς σκοπούς», το οποίο φέρεται να παρέκκλινε πολύ από την προγραμματισμένη του πορεία λόγω «ανωτέρας βίας».
Το περιστατικό ανάγκασε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να αναβάλει ένα προγραμματισμένο ταξίδι στο Πεκίνο, για αυτό που αποκάλεσε «σαφή παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ». Η Κίνα απάντησε ότι καμία τέτοια επίσκεψη δεν είχε συμφωνηθεί εξαρχής.
============
Το μπαλόνι πέρασε πάνω από τη Μοντάνα την Τετάρτη 1-2-23. Η πολιτεία στεγάζει την αεροπορική βάση Malmstrom, όπου είναι αποθηκευμένοι οι πυρηνικοί πύραυλοι Minuteman III των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της βάσης.
Η Βορειοαμερικανική Αεροδιαστημική Αμυντική Διοίκηση (NORAD) εξόρμησε αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-22 Raptors και αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης, από την αεροπορική βάση Nellis όταν το αερόστατο πέταξε πάνω από μια απομακρυσμένη περιοχή της Μοντάνα, ανέφερε αρχικά το NBC News. Το αεροδρόμιο Μπίλινγκς πραγματοποίησε στάση εδάφους, επικαλούμενος μια «ειδική στρατιωτική αποστολή», η οποία αργότερα ανέβηκε, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της άμυνας.
Υπήρξαν παρόμοιες περιπτώσεις «λίγες» φορές τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και των δύο κυβερνήσεων Μπάιντεν και Τραμπ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Νομίζω ότι το διαφορετικό είναι το υψόμετρο και φυσικά η δυνατότητα που το έβαλε στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε.
=============
Ο Μπάιντεν εξηγεί την καθυστέρηση αφαίρεσης του μπαλονιού
RT 4 Φεβ, 2023 
Ο γενικός διοικητής των ΗΠΑ «διέταξε» το Πεντάγωνο να καταρρίψει την ύποπτη κινεζική συσκευή παρακολούθησης πριν από μέρες

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λέει ότι έδωσε την εξουσιοδότησή του να καταρρίψει ένα κινεζικό αερόστατο μεγάλου υψομέτρου μια μέρα αφότου ενημερώθηκε για πρώτη φορά για την ύποπτη συσκευή, η οποία αιωρούνταν πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες των ΗΠΑ, αλλά αξιωματούχοι της άμυνας τον έπεισαν να περιμένει μέχρι να είναι ασφαλές για τους ανθρώπους. στο ΕΔΑΦΟΣ.
«Διέταξα το Πεντάγωνο να το καταρρίψει την Τετάρτη το συντομότερο δυνατό», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους το Σάββατο. «Αποφάσισαν, χωρίς να προκαλέσουν καμία ζημιά στους ανθρώπους στο έδαφος… αποφάσισαν ότι η καλύτερη στιγμή για να το κάνουν αυτό ήταν όταν ξεπέρασε το νερό έξω μέσα σε ένα όριο 12 μιλίων».
Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε αρχικά για την κατάσταση την Τρίτη, σύμφωνα με δήλωση του γραμματέα Τύπου του νωρίτερα την ίδια ημέρα. Όταν πιέστηκε για το εάν είχε δώσει ρητές εντολές και ποιος είχε συστήσει αναμονή, δήλωσε ότι «τους είπε να το καταρρίψουν… την Τετάρτη».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχτηκε έντονη κριτική επειδή επέτρεψε στο ξένο σκάφος να παραβιάσει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και επειδή φαινομενικά καθόταν αδρανές ενώ πετούσε πάνω από πολλές ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες.
Το Πεντάγωνο αναγνώρισε δημόσια ότι παρακολουθούσε τη συσκευή την Πέμπτη, μετά την ασυνήθιστη θέαση που τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, αλλά δεν είπε για πόσο καιρό. Μέχρι τότε, το σκάφος είχε προφανώς ήδη περάσει πάνω από την Αλάσκα και από τον καναδικό εναέριο χώρο προτού εντοπιστεί πάνω από τη Μοντάνα. Ο στρατός ισχυρίστηκε ότι δεν αποτελούσε απειλή για τα αεροσκάφη ή την εθνική ασφάλεια.
Το Σάββατο, αφού το αντικείμενο, που επέπλεε σε ύψος περίπου 18 χιλιομέτρων (60.000 πόδια), διέσχισε ανεμπόδιστα τις ΗΠΑ και έφτασε στον Ατλαντικό Ωκεανό, ένα μαχητικό αεροσκάφος F-22 το κατέρριψε λίγο έξω από τις ακτές της Νότιας Καρολίνας.
Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανέφερε για την «επιτυχημένη» επιχείρηση, επιβεβαιώνοντας ότι ο Μπάιντεν έδωσε την εξουσιοδότησή του προ ημερών, αλλά «οι στρατιωτικοί διοικητές των ΗΠΑ είχαν αποφασίσει ότι η κατάρριψη του μπαλονιού ενώ πάνω από τη στεριά αποτελούσε αδικαιολόγητο κίνδυνο για τους ανθρώπους σε μια ευρεία περιοχή». Ο Όστιν ευχαρίστησε επίσης τον Καναδά για τη «συμβολή του στην παρακολούθηση και την ανάλυση», υποδεικνύοντας ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν για το μπαλόνι από τότε.
Το Πεκίνο επιμένει ότι η συσκευή ήταν ένα κινεζικό πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιείται για έρευνα, κυρίως μετεωρολογικούς σκοπούς. «Πρόκειται για μια εντελώς απροσδόκητη κατάσταση που προκαλείται από ανωτέρα βία και τα γεγονότα είναι πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας το Σάββατο.
Ως απάντηση στο περιστατικό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι στο Πεκίνο, χαρακτηρίζοντάς το «σαφή παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ». Η Κίνα απάντησε ότι καμία τέτοια επίσκεψη δεν είχε συμφωνηθεί εξαρχής.
=======
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν κινεζικό «κατασκοπευτικό μπαλόνι»
RT  4 Φεβ, 2023 
Ένα μαχητικό αεροσκάφος κατέστρεψε την υποτιθέμενη συσκευή παρακολούθησης όταν ήταν πάνω από τον ωκεανό

Το κινεζικό «κατασκοπευτικό μπαλόνι» επιβεβαιώνεται ότι καταρρίφθηκε

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν αυτό που ονόμασαν «κινεζικό αερόστατο επιτήρησης» στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας. Αφού το αντικείμενο διέσχισε τη χώρα ανεμπόδιστα για αρκετές ημέρες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο ότι «θα το φρόντιζε».
Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν μαχητικά αεροσκάφη να κάνουν κύκλους γύρω από το μπαλόνι πάνω από το Myrtle Beach στη Νότια Καρολίνα. Μόλις ήταν πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, το μπαλόνι χτυπήθηκε από ένα χτύπημα πυραύλων που το έκανε να πέσει κατακόρυφα στο νερό.
Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin επιβεβαίωσε την κατάρριψη του αντικειμένου λίγο αργότερα, λέγοντας ότι ο στρατός περίμενε έως ότου το σκάφος βρισκόταν σε ανοιχτό νερό για να ελαχιστοποιήσει την απειλή για τους αμάχους στο έδαφος.
Πριν από την επιχείρηση, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας έκλεισε τον εναέριο χώρο πάνω από τμήματα της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας, εν αναμονή της στρατιωτικής προσπάθειας για την κατάρριψή της.
Το μυστηριώδες σκάφος εθεάθη για πρώτη φορά πάνω από τη δυτική πολιτεία της Μοντάνα την Τετάρτη, προτού διασχίσει τη Midwest καθοδόν προς τον Ατλαντικό. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου φέρεται να συμβούλευσαν τον Μπάιντεν να μην καταρρίψει το αερόστατο, αφήνοντάς το ελεύθερο να ταξιδέψει για σχεδόν τρεις ημέρες.
Εν μέσω αυξανόμενου ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης για το αερόστατο, ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους το πρωί του Σαββάτου ότι «θα το φροντίσουμε», λέγοντας αργότερα ότι υποστήριξε την κατάρριψή του από την Τετάρτη, αλλά το Πεντάγωνο τον προέτρεψε να μην το κάνει, σύμφωνα με Οι ανησυχίες του Ώστιν για την ασφάλεια των πολιτών.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το μπαλόνι την Τρίτη 31-1-23. Ωστόσο, δεν εξήγησε γιατί ο πρόεδρος περίμενε μέχρι να εντοπιστεί από μέλη του κοινού μια μέρα αργότερα για να αναγνωρίσει την παρουσία του.
Το Πεκίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για κατασκοπεία, με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να περιγράφει το αερόστατο ως «πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς, κυρίως μετεωρολογικούς σκοπούς», το οποίο «παρέκκλινε από την προβλεπόμενη πορεία του». Ο Όστιν είπε ότι χρησιμοποιούνταν για την επιτήρηση «στρατηγικών τοποθεσιών στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι στο Πεκίνο ως απάντηση στο περιστατικό, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να το χαρακτηρίζει «σαφή παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ». Η Κίνα απάντησε ότι δεν είχε συμφωνηθεί εξαρχής τέτοια επίσκεψη.
=====================
5 Φεβρουαρίου, 2023
Τι είναι γνωστό για την κατάσταση γύρω από την κινεζική έρευνα πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες


Ένα κινεζικό μπαλόνι εμφανίστηκε πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ πριν από λίγες ημέρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρήθηκε λάθος με αναγνώριση, ενώ στη ΛΔΚ διαβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για μετεωρολογικό μπαλόνι που παρέκκλινε από την πορεία. Ως αποτέλεσμα, η μπάλα καταρρίφθηκε. Το TASS συγκέντρωσε τα κύρια πράγματα για την κατάσταση.
ανίχνευση μπάλας
Το Πεντάγωνο ανέφερε στις 2 Φεβρουαρίου ότι ένα κινεζικό αερόστατο εμφανίστηκε πάνω από την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ. Το τμήμα τότε είπε ότι ήταν μια αναγνωριστική μπάλα. Το Πεντάγωνο σημείωσε αργότερα ότι η εμφάνιση της κινεζικής έρευνας παραβίαζε το διεθνές δίκαιο.
Η Κίνα ονόμασε ένα αντικείμενο που φαίνεται πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μετεωρολογικό ανιχνευτή. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε ότι λόγω του ισχυρού δυτικού ανέμου, το αερόστατο έχασε τον έλεγχο και παρέκκλινε από την καθορισμένη πορεία. Το Γραφείο προέτρεψε να αποφευχθούν εικασίες σχετικά με το θέμα της «μπάλας κατασκόπων».
Ανώτερος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι η κινεζική έρευνα εισήλθε στην αμερικανική ζώνη αναγνώρισης στις 28 Ιανουαρίου και στον καναδικό εναέριο χώρο στις 30 Ιανουαρίου. Στις 31 Ιανουαρίου, είπε, το αερόστατο επέστρεψε στον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών πάνω από το βόρειο Αϊντάχο. Ο αμερικανικός στρατός «δεν είχε την ευκαιρία να πυροβολήσει πάνω από το νερό αφού εισήλθε στον εναέριο χώρο της Αλάσκας», εξήγησε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Η αντίδραση των αρχών των ΗΠΑ και της Κίνας
Σε σχέση με το περιστατικό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε μια επίσκεψη στην Κίνα, η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον υποστήριξε αυτή την απόφαση. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να διατηρήσει επαφές με το Πεκίνο. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η αναβολή της επίσκεψης του Μπλίνκεν είναι «θέμα των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών».
Σε συνομιλία με τον επικεφαλής του γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου Wang Yi, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε το περιστατικό με το μετεωρολογικό μπαλόνι της ΛΔΚ παραβίαση της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών κράτη. Το ίδιο δήλωσε και ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο ίδιος ο Wang Yi επεσήμανε το απαράδεκτο της διαφημιστικής εκστρατείας που δημιούργησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της τυχαίας διείσδυσης ενός κινεζικού μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο.
Το Κογκρέσο ζήτησε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να καταρρίψει αμέσως το «κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι». Ο Αμερικανός ηγέτης αρχικά αγνόησε ερωτήσεις σχετικά με το μπαλόνι που του έκαναν στις 3 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια μιας προσέγγισης με επίκεντρο την οικονομία στους δημοσιογράφους. Την επόμενη μέρα, ο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «φροντίσουν» την κατάσταση γύρω από το μετεωρολογικό μπαλόνι της Κίνας.
Καταστροφή μπαλονιού
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν διευκρίνισε τι εννοούσε με τον όρο «φροντίδα». Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin ανακοίνωσε σύντομα ότι η έρευνα καταρρίφθηκε. Στην επιχείρηση συμμετείχαν μαχητικά F-22 από την αεροπορική βάση Langley (Βιρτζίνια). Σύμφωνα με πηγή του CNN, ένας πύραυλος AIM-9X εκτοξεύτηκε στον στόχο.
Στις 5 Φεβρουαρίου, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για τις ενέργειες των ΗΠΑ που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρριψη κινεζικού αερόστατου. Μια μέρα νωρίτερα, η διαμαρτυρία εκφράστηκε «λόγω του γεγονότος ότι ορισμένοι πολιτικοί και ΜΜΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες εκμεταλλεύτηκαν αυτό το θέμα για να συκοφαντήσουν και να επιτεθούν στη ΛΔΚ». Το τμήμα διαβεβαίωσε ότι η εμφάνιση μπαλονιού πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ένα απόλυτο ατύχημα, το οποίο προκλήθηκε από ανωτέρα βία».
Ο Μπάιντεν είπε ότι διέταξε την κατάρριψη του κινεζικού μετεωρολογικού ελέγχου την 1η Φεβρουαρίου «το συντομότερο δυνατό», αλλά το Υπουργείο Άμυνας συνέστησε να περιμένει λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.
Το Υπουργείο Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας μετά την καταστροφή του ανιχνευτή είπε ότι θα μπορούσε να απαντήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες σε καταστάσεις παρόμοιες με το περιστατικό με το αερόστατο.
Απόψεις ειδικών και δημοσίων προσώπων
Ο επικεφαλής της ηγετικής παράταξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Manfred Weber πιστεύει ότι στο πλαίσιο του περιστατικού, η ΕΕ πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με την Ουάσιγκτον για να αντιμετωπίσει από κοινού το Πεκίνο.
Ο Andrey Bystritsky, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Διεθνούς Λέσχης Συζήτησης Valdai, εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση γύρω από το μετεωρολογικό μπαλόνι δεν θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Ο Aleksey Maslov, άλλος ειδικός του Valdai, αντίθετα, υποστηρίζει ότι αυτό που συνέβη θα επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η Bonnie Glazer, υπάλληλος της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund , είπε ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε» τον αντίκτυπο του περιστατικού με αερόστατο στη μελλοντική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο Γου Σίνμπο, διευθυντής του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Φουντάν στη Σαγκάη, επεσήμανε ότι η σημασία του περιστατικού ήταν υπερβολική από τους βουλευτές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημείωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να καταρρίψουν την μπάλα «πολύ νωρίτερα» εάν είχαν επιβεβαιώσει πληροφορίες για τον υποτιθέμενο σκοπό κατασκοπείας τους.
Ο ειδικός στις διεθνείς σχέσεις Wang Xiaoxuan πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον δεν δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο πριν από την προηγουμένως προγραμματισμένη και ήδη ακυρωμένη επίσκεψη του Blinken στην Κίνα.
=================
Ο Υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ επιβάλλει κυρώσεις στην Κίνα λόγω κατάστασης με αερόστατο

Ο Υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Pete Buttejuj
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν αυτή την κατάσταση «απαράδεκτη παραβίαση της αμερικανικής κυριαρχίας»
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 5 Φεβρουαρίου. /TASS/. Ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πιτ Μπουττζάτζ πρότεινε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στο Πεκίνο για την κατάσταση με το κινεζικό αερόστατο.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη παραβίαση της αμερικανικής κυριαρχίας. Νομίζω ότι μπορείτε να περιμένετε ότι τυχόν περαιτέρω εξελίξεις θα είναι κατάλληλες ως απάντηση σε αυτό που συνέβη", δήλωσε ο υπουργός στο CNN την Κυριακή, απαντώντας σε ερώτηση του ποιες θα είναι οι συνέπειες και αν θα επιβληθούν κυρώσεις κατά της κινεζικής κυβέρνησης.
Ο αμερικανικός στρατός, κατόπιν εντολής του προέδρου Τζο Μπάιντεν, κατέρριψε ένα κινεζικό αερόστατο στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας το Σάββατο. Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε ότι οι αρχές των ΗΠΑ εντόπισαν ένα «αναγνωριστικό αερόστατο» πάνω από το ηπειρωτικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μπαλόνι βρισκόταν σε ύψος πολύ πάνω από τις τυπικές παραμέτρους για εμπορικά αεροπορικά ταξίδια και δεν αποτελούσε απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος.
Ο Υπουργός Μεταφορών ρωτήθηκε επίσης γιατί οι ΗΠΑ δεν κατέρριψαν την ανιχνευτή όταν εισήλθε στην αμερικανική ζώνη αναγνώρισης στις 28 Ιανουαρίου στην περιοχή της Αλάσκας. "Ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες για την κατάρριψη με ασφαλή τρόπο. Όπως είδατε, όταν [το μπαλόνι] καταρρίφθηκε, τα συντρίμμια σκορπίστηκαν σε επτά μίλια (11 χλμ. - περίπου TASS). Όποτε ο στρατός εξετάζει τέτοιες επιχειρήσεις, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια των πολιτών», είπε. «Από την πλευρά του Υπουργείου Μεταφορών, το κύριο μέλημά μας ήταν η ασφάλεια του εθνικού εναέριου χώρου. Αυτή η εγκατάσταση ήταν πάνω από όπου πραγματοποιούνται οι πτητικές λειτουργίες και τυχόν συντρίμμια θα μπορούσαν να εισέλθουν σε αυτό εναέριο χώρο». Σύμφωνα με τον υπουργό, κατά την επιχείρηση δεν προκλήθηκαν ζημιές σε πληθυσμό ή περιουσίες. Ο Buttejage δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις μεθόδους και το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των συντριμμιών από το νερό, σημειώνοντας
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε νωρίτερα ότι πρόκειται για ένα κινεζικό αερόστατο «και ο σκοπός του είναι πολιτικού χαρακτήρα, ο ανιχνευτής, ειδικότερα, χρησιμοποιείται για μετεωρολογική έρευνα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «εξαιτίας ισχυρού δυτικού ανέμου, το μπαλόνι έχασε τον έλεγχο και παρέκκλινε από την καθορισμένη πορεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: