Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Αμφιβολίες για την προέλευση των Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας

Αμφιβολίες για την προέλευση των Χειρογράφων της Νεκράς ΘάλασσαςΜια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τουλάχιστον ένας από τους διάσημους χειρόγραφους της Νεκράς Θάλασσας (ονομάζονται επίσης Κύλινδροι του Κουμράν) κατασκευάστηκε με άλατα που δεν είναι εγγενή στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας.
Τα ειλητάρια βρέθηκαν σε 11 βραχώδεις σπηλιές κοντά στα ερείπια του Khirbet Qumran στη Δυτική Όχθη στη Νεκρά Θάλασσα και θεωρούνται μοναδικές μαρτυρίες του αρχαίου Ιουδαϊσμού από την ανακάλυψή τους τη δεκαετία του 1940 και του 1950. 
Αποτελούνται από πάνω από 15.000 θραύσματα από ένα σύνολο περίπου 850 εγγράφων που περιέχουν τόσο βιβλικά κείμενα από την Παλαιά Διαθήκη όσο και σχόλια σε αυτά.

Μερικά από αυτά είναι από τα παλαιότερα γνωστά χειρόγραφα της Βίβλου και γράφτηκαν από τουλάχιστον 500 διαφορετικούς γραμματείς μεταξύ 250 π.Χ. και 40 μ.Χ.


Τα μοναδικά χειρόγραφα κατασκευάστηκαν από πάπυρο ή δέρματα κατσίκας και προβάτου επεξεργασμένα σε λεπτή περγαμηνή και αποθηκευμένα σε πήλινα πιθάρια, σχετικά καλά διατηρημένα. Χάρη στις σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης, ακόμη και κρυμμένα, έντονα ξεθωριασμένα κείμενα μπορούν ακόμα να γίνουν ορατά σε αυτές τις εύθραυστες περγαμηνές.

Τώρα, μια ανανεωμένη ανάλυση του λεγόμενου Temple Scroll - ένα αντίγραφο ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και, στις 66 στήλες, ο μακρύτερος σωζόμενος κύλινδρος του Κουμράν - που λέγεται ότι πουλήθηκε από Βεδουίνους σε έναν έμπορο για αντίκες, αποκάλυψε μια άγνωστη τεχνική. χρησιμοποιείται από τους δημιουργούς του ειλητού για να φτιάξουν την περγαμηνή .

Περιέργως, χρησιμοποίησαν άλατα που δεν είναι κοινά στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας για το στρώμα γραφής στον κύλινδρο, εγείροντας ερωτήματα ως προς το από πού προήλθε στην πραγματικότητα.

"Αυτό το ανόργανο στρώμα που είναι ευδιάκριτο στον πάπυρο του ναού μας εξέπληξε πραγματικά και μας ώθησε να εξετάσουμε ακόμη πιο προσεκτικά πώς κατασκευάστηκε αυτός ο πάπυρος - και αποδεικνύεται ότι είναι αρκετά μοναδικό", δήλωσε στην εφημερίδα "The Guardian", ο Admir Masic, συν-συγγραφέας της μελέτης, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. The Guardian . «Αυτά τα άλατα είναι εντελώς άτυπα για οτιδήποτε γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για εκείνη την εποχή και την παρασκευή περγαμηνής».


Αυτά τα νέα ευρήματα έχουν αναζωπυρώσει μια έντονη συζήτηση σχετικά με την προέλευση των κυλίνδρων. «Δεν εκπλήσσομαι όταν μαθαίνω ότι ορισμένοι από τους κυλίνδρους δεν κατασκευάστηκαν στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας», δήλωσε ο καθηγητής Jonathan Ben-Dov από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα. «Θα ήταν αφελές να υποθέσουμε ότι όλα προέρχονται από εκεί».
Οι κύλινδροι συνεχίζουν να αποτελούν το επίκεντρο της συζήτησης, κυρίως επειδή αμφισβητείται η αυθεντικότητά τους 
πηγή  Fernando Calvo  09/11/2019

Ήδη το 2018 υπήρχαν αμφιβολίες

Μερικοί από τους κυλίνδρους λέγεται ότι είναι από τα παλαιότερα γνωστά χειρόγραφα της Βίβλου. Δεν κατέληξαν όλα τα έγγραφα που βρέθηκαν εκείνη την εποχή απευθείας στα χέρια των επιστημόνων. Μερικά από τα γραπτά βρήκαν τον δρόμο τους σε ντόπιους εμπόρους τη δεκαετία του 1950, οι οποίοι τα πούλησαν σε ιδιώτες συλλέκτες. 16 από αυτά τα θραύσματα με μια μάλλον ασαφή προέλευση βρίσκονται στο Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον DC από πέρυσι - και πέντε από αυτά έχουν πλέον αποδειχθεί πλαστά.

Το μουσείο είχε ζητήσει από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας και Δοκιμών Υλικών (BAM) να εξετάσει ορισμένα ήδη αμφίβολα κομμάτια. Οι Γερμανοί ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα θραύσματα στην πραγματικότητα δεν είναι αρκετά παλιά για να είναι αληθινά.

Το μουσείο ήλπιζε φυσικά σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα δοκιμής, εξήγησε ο επικεφαλής επιμελητής Τζέφρι Κλόχα. Ωστόσο, τώρα θέλει να χρησιμοποιήσει την υπόθεση ως ευκαιρία για να επισημάνει τη «σημασία» του ελέγχου της αυθεντικότητας σπάνιων βιβλικών κειμένων. Το μουσείο αποδίδει μεγάλη σημασία στη διαφάνεια και τηρεί όλες τις οδηγίες στη συντήρηση, την έρευνα και την έκθεση της συλλογής του.

Προηγούμενες αναλύσεις είχαν αμφισβητήσει την αυθεντικότητα των θραυσμάτων. Ο ερευνητής Kipp Davis του Πανεπιστημίου Trinity Western στον Καναδά, για παράδειγμα, είπε ότι τουλάχιστον επτά από τα θραύσματα που εκτίθενται στο μουσείο είναι σύγχρονα πλαστά. "Οι έρευνές μου επικεντρώθηκαν κυρίως σε δύο πτυχές των θραυσμάτων σε αυτό το μουσείο: την ποιότητα και την τεχνική της γραφής και τη φυσική σύνθεση και κατάσταση του μέσου στο οποίο είναι γραμμένο", είπε ο Davis 
Το μουσείο έστειλε τελικά κάποια θραύσματα στο BAM στο Βερολίνο για έλεγχο. Οι ειδικοί εκεί υπέβαλαν τα υποτιθέμενα αρχαία έγγραφα σε μια ολόκληρη σειρά εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων αναλύσεων φθορισμού ακτίνων Χ, φασματοσκοπίας ακτίνων Χ και ψηφιακής μικροσκοπίας.

Τα αποτελέσματά τους έχουν πλέον επιβεβαιώσει παλαιότερες υποθέσεις: πέντε θραύσματα έδειξαν χαρακτηριστικά που δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με μια αρχαία προέλευση. Οι ειδικοί λοιπόν υποθέτουν σύγχρονες πλαστογραφίες 
πηγή 11-9-2019
https://www.pravda-tv.com/2019/09/zweifel-an-herkunft-der-schriftrollen-vom-toten-meer/
==============

Το ένα τρίτο των εκθεμάτων στο Μουσείο Βίβλου της Ουάσιγκτον αποδεικνύεται ότι είναι πλαστά
πηγή RT    24 Οκτ 2018 

Το Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον αφαίρεσε από την έκθεσή του πέντε θραύσματα από τους περίφημους χειρόγραφους (κυλίνδρους)  της Νεκράς Θάλασσας, επειδή λέγεται ότι αποδείχθηκαν πλαστά. Αυτό ανακοίνωσε το μουσείο της Ουάσιγκτον. 5 από τα 16 θραύσματα που εκτέθηκαν είχαν χαρακτηριστικά που έρχονταν σε αντίθεση με την αρχαία προέλευση. Συνεπώς, δεν θα εκδίδονται πλέον.Προηγούμενες μελέτες είχαν αμφισβητήσει την αυθεντικότητα των θραυσμάτων. Στη συνέχεια, το μουσείο τα έστειλε στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας και Δοκιμών Υλικών (BAM) στη Γερμανία για λεπτομερή εξέταση. Οι ειδικοί εκεί δεν θεώρησαν ότι τα θραύσματα ήταν γνήσια.

Το μουσείο ήθελε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, είπε ο επικεφαλής επιμελητής Τζέφρι Κλόχα. Αλλά πάρτε το αποτέλεσμα ως ευκαιρία για να διαφωτίσετε το κοινό σχετικά με τη σημασία τέτοιων εξετάσεων βιβλικών αντικειμένων. Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας είναι από τα παλαιότερα γνωστά χειρόγραφα της Βίβλου.

Το Μουσείο της Βίβλου άνοιξε στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ πέρυσι. Ο κύριος χρηματοδότης είναι ο ευαγγελικός δισεκατομμυριούχος Steve Green, ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων χειροτεχνίας Hobby Lobby. (dpa)

Δεν υπάρχουν σχόλια: