Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Βυθίστηκαν εκατομμύρια ευρώ: Λήγουν 4,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κορωνοϊού

Βυθίστηκαν εκατομμύρια ευρώ: Λήγουν 4,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κορωνοϊού
2 Οκτωβρίου 2022 

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας έχει αποθηκεύσει περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, οι οποίες πλέον παλαιώνουν προς μια ημερομηνία λήξης. Για περίπου 4,6 εκατομμύρια από αυτά, αυτό επιτεύχθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μόνο για τα ληγμένα κουτιά Moderna η ζημιά είναι περίπου 84 εκατ. ευρώ.
Περίπου 4,6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αποθηκεύονταν κεντρικά στη Γερμανία έληξαν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα είχαν φτάσει στην ημερομηνία λήξης στις 29 Σεπτεμβρίου, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου ( dpa) . Μεταξύ των εμβολίων που έχουν λήξει είναι περίπου 3,9 εκατομμύρια δόσεις Moderna και περίπου 0,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που εγκρίθηκε αργότερα από τη Novavax.

Η αντιπολιτευόμενη Ένωση επέκρινε την ομοσπονδιακή πολιτική αγορών. Ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) "έχασε κάθε μέτρο και στόχο όταν παρήγγειλε το εμβόλιο", δήλωσε ο πολιτικός υγείας της CSU, Stephan Pilsinger, την Κυριακή . Συνολικά 101 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων αποθηκεύονται επί του παρόντος σε ομοσπονδιακά ψυγεία.

Το Υπουργείο Υγείας υποστήριξε ότι η απόρριψη του εμβολίου ήταν «λογική συνέπεια της προσέγγισης του χαρτοφυλακίου». Αυτό σημαίνει ότι αγοράζονται διαφορετικά εμβόλια για να μπορούν να προσφέρουν σε όλους όσους θέλουν να εμβολιαστούν.

Με βάση το μοντέλο τιμολόγησης που δημοσιεύτηκε πέρυσι, αφού μια δόση εμβολίου Moderna κόστισε 21,50 ευρώ, οι 3,9 εκατομμύρια ληγμένες δόσεις οδηγούν σε απώλεια σχεδόν 84 εκατομμυρίων ευρώ.
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: