Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι πρότεινε να «μοιραστούν» τα κλεμμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 350 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων «για τις ανάγκες» της ίδιας της Πολωνίας. Γαλλία: κρίση καυσίμων, Μακρόν: δημιουργία ταμείου για να αγοράζει η Ουκρανία όπλα

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι πρότεινε να «μοιραστούν» τα κλεμμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 350 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων «για τις ανάγκες» της ίδιας της Πολωνίας.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Morawiecki πιστεύει ότι είναι καιρός να μοιραστούν τα χρήματα της Ρωσίας και ένα μέρος πρέπει να δοθεί στη Βαρσοβία: «Σήμερα είναι δυνατόν να καταφύγουμε σε αυτά τα μέσα προς όφελος της Ουκρανίας, αλλά και για τις ανάγκες των κατοίκων της ΕΕ, τις ανάγκες των κατοίκων της Πολωνίας»

Μάλλον υπολογίζει και στο ότι η Πολωνία θα «λάβει» 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη Γερμανία, σύμφωνα με τη «λογική» του...

https://translated.turbopages.org/proxy_u/pl-en.en.08954b14-634036b0-133d8412-74722d776562/https/wiadomosci.wp.pl/to-nie-jest-fair-mocne-slowa-premiera-pod-adresem-niemiec-6820455784135520a

[Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ηγέτες συζήτησαν το θέμα των επανορθώσεων και ο Σταϊνμάγερ υποστήριξε τις δηλώσεις άλλων Γερμανών αξιωματούχων ότι το θέμα έχει κλείσει.
Νωρίτερα, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Zbigniew Rau υπέγραψε ένα σημείωμα με το οποίο ζητούσε πληρωμές από τη Γερμανία για τις ζημιές που προκλήθηκαν στη χώρα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Βερολίνο ανέφερε ότι είχαν λάβει το έγγραφο και το μελετούσαν.
Η έκθεση για τις απώλειες παρουσιάστηκε την 1η Σεπτεμβρίου στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας. Η Πολωνία απαιτεί αποζημίωση 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Γερμανία.]

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης αντιτάχθηκαν στην κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία Ο Paweł Lisicki, αρχισυντάκτης της επιρροής πολωνικής έκδοσης Do Rzeczy, δήλωσε ότι η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον της Πολωνίας.

https://translated.turbopages.org/proxy_u/pl-en.en.4e7c7333-63403a3f-d3acd00d-74722d776562/https/dorzeczy.pl/opinie/354484/eskalacja-wojny-lisicki-interesuje-mnie-perspektywa-polska.html

Ο Μακρόν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει ένα ταμείο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αγοράζει απευθείας όπλα στην Ευρώπη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε την ανάγκη προστασίας της κρίσιμης υποδομής της Ευρώπης (δεν είπε από ποιον) μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και ζήτησε τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής ως προς αυτό.

Η Γαλλία, μαζί με τους εταίρους της, εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν στην Ουκρανία πρόσθετες αυτοκινούμενες εγκαταστάσεις πυροβολικού Caesar βάσει των αιτημάτων του Κιέβου, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
============

Κρίση καυσίμων στη Γαλλία: οι αρχές αποδεσμεύουν στρατηγικά αποθέματα Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε ότι το πρόβλημα με τις προμήθειες καυσίμων στα πρατήρια καυσίμων στη χώρα θα επιλυθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. «Έχουμε αποδεσμεύσει στρατηγικά αποθέματα»
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι υπάλληλοι της υπηρεσίας παράδοσης καυσίμων συμμετείχαν στην απεργία σε πολλές εγκαταστάσεις. Παρά τα πλεονάζοντα κέρδη, οι μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες στη Γαλλία δεν βιάζονται να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις των εργαζομένων.
Οι αρχές επίσης δεν έχουν μοχλούς πίεσης στις ιδιωτικές εταιρείες. Σε αδιέξοδο, για να σβήσουν τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού, οι αρχές δεν έχουν παρά να μπουν σε στρατηγικά αποθέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: