Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Τεράστιος αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη το 2052, προειδοποιούν οι ειδικοί

Τεράστιος αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη το 2052, προειδοποιούν οι ειδικοί

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) επιβεβαίωσε ότι το ουράνιο σώμα 2021 QM1 δεν θα βλάψει τη Γη στις 2 Απριλίου 2052, αλλά θα πλησιάσει "επικίνδυνα". Αυτό ανακαλύφθηκε από αστρονόμους αφού χρησιμοποίησαν το πιο ευαίσθητο τηλεσκόπιο του κόσμου για να ανιχνεύσουν έναν μόλις ορατό αστεροειδή.

Ο απειλητικός αστεροειδής βρίσκεται στην κορυφή της λίστας εδώ και μήνες καθώς έχουν εκφραστεί ανησυχίες για πιθανή σύγκρουσή του με τη Γη. Όμως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) επιβεβαίωσε ότι έχει αφαιρέσει το "2021 QM1" από τη λίστα τους.

Χρησιμοποίησαν ένα από τα πιο ευαίσθητα τηλεσκόπια στον κόσμο για να αξιολογήσουν τους κινδύνους και αργότερα ειδικοί ανακοίνωσαν ότι δεν ήταν πλέον επικίνδυνο, που σημαίνει ότι δεν θα υπήρχε σύγκρουση με τον πλανήτη μας.

«Αυτές οι πρώιμες παρατηρήσεις μας έδωσαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τροχιά του αστεροειδούς, την οποία στη συνέχεια προβάλαμε στο μέλλον», δήλωσε ο Richard Moissle, επικεφαλής του Τμήματος Πλανητικής Άμυνας της ESA.

«Μπορέσαμε να δούμε τις μελλοντικές του τροχιές γύρω από τον Ήλιο και το 2052 μπορεί να έρθει πολύ κοντά στη Γη. Όσο περισσότερο παρατηρούσαμε τον αστεροειδή, τόσο μεγαλύτερος γινόταν αυτός ο κίνδυνος».

Ο αστρονόμος Marco Micheli είπε ότι «έπρεπε να περιμένουν» έως ότου το 2021 το QM1 ήταν μακριά από το φως του ήλιου. Αυτό έδωσε στην ομάδα ένα «σύντομο παράθυρο» για να εντοπίσει τον «επικίνδυνο αστεροειδή».

«Ο μικρός, αχνός, υποχωρούμενος αστεροειδής μας θα έπρεπε να βρεθεί με φόντο χιλιάδες αστέρια», δήλωσε ο αστρονόμος Olivier Henault.

===========

Το 2021 QM1 , ένας αστεροειδής που προβλεπόταν προηγουμένως να χτυπήσει τη Γη στις 2 Απριλίου 2052, αφαιρέθηκε από τις παγκόσμιες λίστες κινδύνου. Αυτή η ανακουφιστική αποκάλυψη οφείλεται σε επιδέξια παρατήρηση από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (VLT), ένα από τα πιο προηγμένα αστρονομικά παρατηρητήρια στον κόσμο. 

Ανακαλύφθηκε στις 28 Αυγούστου 2021 από το Παρατηρητήριο Mount Lemmon, βόρεια του Tucson Arizona, η ανακάλυψη του 2021 QM1 ήταν αρχικά αβλαβής – εξάλλου, περίπου δώδεκα νέοι αστεροειδείς κοντά στη Γη ανακαλύπτονται κάθε βράδυ. Ωστόσο, οι συνήθεις επακόλουθες παρατηρήσεις από τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο άρχισαν σιγά-σιγά να αποκαλύπτουν μια πολύ σημαντική απειλή. 

Ο Richear Moissl, επικεφαλής της Πλανητικής Άμυνας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), είπε: «Αυτές οι πρώιμες παρατηρήσεις μας έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για την πορεία του αστεροειδούς, την οποία στη συνέχεια προβάλαμε στο μέλλον». 

«Μπορούσαμε να δούμε τις μελλοντικές του διαδρομές γύρω από τον Ήλιο και το 2052 θα μπορούσε να πλησιάσει επικίνδυνα τη Γη. Όσο περισσότερο παρατηρούνταν ο αστεροειδής, τόσο μεγαλύτερος γινόταν αυτός ο κίνδυνος».

Το 2021 QM1 συνέχισε να κερδίζει το προβάδισμα στη λίστα κινδύνου της ESA καθώς αυξάνονταν τα δεδομένα, ένα ασυνήθιστο γεγονός καθώς, γενικά, τα δεδομένα συρρικνώνουν τις αβεβαιότητες, αποδεικνύοντας ότι οι αστεροειδείς είναι τελικά ασφαλείς. 

Ωστόσο, καθώς ο κίνδυνος συνέχιζε να αυξάνεται και η ανάγκη για πληροφορίες για τον αστεροειδή αυξανόταν, συνέβη μια ατυχής κοσμική ευθυγράμμιση. Καθώς η διαδρομή του αστεροειδούς τον έφερε πιο κοντά στον Ήλιο, η ηλιακή λάμψη έκανε τον αστεροειδή αδύνατο να εντοπιστεί. Καθώς η τροχιά του 2021 QM1 το έφερε πιο μακριά από τη Γη, οι αστρονόμοι της ESA φοβήθηκαν ότι, μεταξύ της λάμψης του ήλιου και της τροχιάς του αστεροειδούς, ο αστεροειδής θα ήταν πολύ αμυδρός για απεικόνιση και θα ήταν αδύνατο να καταγραφούν νέα δεδομένα. 

Ως αποτέλεσμα, τη νύχτα της 24ης Μαΐου, οι αστρονόμοι γνώριζαν πολύ καλά ότι είχαν ένα πολύ σύντομο παράθυρο για να παρακολουθήσουν μια από τις μεγαλύτερες απειλές της ανθρωπότητας. 

https://www.zdnet.com/article/2021-qm1-how-humankinds-most-risky-asteroid-nearly-escaped-scientists/

Δεν υπάρχουν σχόλια: