Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε πρόσφατα για να εγκρίνει τα έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Η «πράσινη» κλιματική ατζέντα της ΕΕ απαιτεί την κατανάλωση εντόμων για να σωθεί ο πλανήτης.
Το νέο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ που ανακοινώθηκε φέτος τον Μάιο, ζητά να προωθηθούν εκτενώς οι «πρωτεΐνες με βάση τα έντομα» ως υποκατάστατο των ζωικών προϊόντων, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Καθώς οι
προειδοποιήσεις για άδεια ράφια και αυξανόμενες ελλείψεις τροφίμων μας κάνουν
να τρέμουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να μας σώσει με μια νέα εναλλακτική τροφή.
Όχι, δεν
είναι το Soylent Green (ακόμα).
[Το
Soylent Green είναι μια αμερικανική οικολογική δυστοπική ταινία θρίλερ του 1973
σε σκηνοθεσία Richard Fleischer βασισμένη στο μυθιστόρημα επιστημονικής
φαντασίας του 1966 Make Room! του Χάρι Χάρισον
αναφέρεται
στο δυστοπικό μέλλον των ωκεανών που πεθαίνουν και πρόβλεψε ότι μέχρι το έτος
2022, οι σωρευτικές επιπτώσεις του
υπερπληθυσμού , της ρύπανσης και μιας φαινομενικής κλιματικής καταστροφής θα προκαλέσουν
σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και στέγαση παγκοσμίως. Η Soylent
Corporation παράγει τα κοινόχρηστα τρόφιμα του μισού κόσμου. Το τελευταίο τους
προϊόν, το "Soylent Green", μια πιο θρεπτική παραλλαγή, διαφημίζεται
ότι είναι κατασκευασμένο από ωκεάνιο πλαγκτόν , αλλά είναι σε έλλειψη. Ως
αποτέλεσμα της εβδομαδιαίας συμφόρησης της αλυσίδας εφοδιασμού και της
διανομής, οι πεινασμένες μάζες ξεσηκώνονται τακτικά όταν τελειώνει η προσφορά
και απομακρύνονται βάναυσα από τους δρόμους μέσω "Scoops" - οχήματα
ελέγχου πλήθους της αστυνομίας που κυριολεκτικά "σκουπίζουν" τους
ταραχοποιούς από το δρόμο. με μεγάλα υδραυλικά φτυάρια. Η ωκεανογραφική αναφορά
αποκαλύπτει ότι οι ωκεανοί πεθαίνουν και δεν μπορούν πλέον να παράγουν το
πλαγκτόν από το οποίο είναι φτιαγμένο το "Soylent Green". Οι αναφορές
αποκαλύπτουν επίσης ότι το "Soylent Green" παράγεται από τα λείψανα
των νεκρών και των φυλακισμένων, τα οποία προέρχονται από αυστηρά φυλασσόμενες
εγκαταστάσεις διάθεσης απορριμμάτων έξω από την πόλη.
Ακόμα και
πτώματα από το κέντρο (εθελούσιας) ευθανασίας μετατρέπονται σε Soylent Green. Η
συνέχεια στις οθόνες...]
Οι
πιθανές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης πεπερασμένων πόρων, της
περιβαλλοντικής ρύπανσης και του υπερπληθυσμού συζητούνται σε ένα μελλοντικό
σενάριο.
Η ταινία
κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά την έκθεση The Limits to Growth, της Λέσχης της
Ρώμης.
=====
Οι
ελλείψεις που σχετίζονται με την πανδημία και οι διαταραχές της εφοδιαστικής
αλυσίδας, καθώς και ο πληθωρισμός που προκλήθηκε από τις αυξήσεις των κρατικών
δαπανών, έχουν οδηγήσει τις τιμές του κρέατος σε υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους
μήνες. Επιπλέον, μια καταστροφική κυβερνοεπίθεση έπληξε (τέλη Μαΐου 2021) τη
μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος στον κόσμο, την JBS, Foods USA, αυξάνοντας τις τιμές.
σχετικά
3-6-21
https://www.rt.com/op-ed/525599-media-eat-insects-cicadas/
κυβερνοεπίθεση σταμάτησε τις σφαγές ζώων στις ΗΠΑ από την
JBS Foods USA, τη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος στον κόσμο.
1-6-21
Όπως είπε περίφημα ο πρώην δήμαρχος του Σικάγο Rahm Emanuel το 2008, μια σοβαρή κρίση είναι «μια ευκαιρία να κάνεις πράγματα που νομίζεις ότι δεν μπορούσες να κάνεις πριν».
Και δεν
είναι το Soylent Green αλλά το επόμενο
καλύτερο πράγμα.
Για τους
λάτρεις των εντόμων, ο δυνητικά καταστροφικός συνδυασμός πληθωρισμού και
ελλείψεων είναι ένα χαρακτηριστικό που
πρέπει να αξιοποιηθεί.
Τα
ευρωπαϊκά κράτη μέλη έχουν θέσει τη σφραγίδα της έγκρισής τους σε ένα ουράνιο
τόξο βρώσιμων ζωυφίων: οι γρύλοι, οι κίτρινοι αλευροσκώληκες και οι ακρίδες
μπορούν πλέον να πωλούνται σε κατεψυγμένες, αποξηραμένες και κονιοποιημένες
μορφές.
Η
διαδικασία για τα έντομα στην κουζίνα μας, θα επεκταθεί στο ποια ζωύφια μπορούν
να εκτρέφονται και τις χρήσεις τους εκτός από τροφές για ζώα συντροφιάς και ποια
θα καταλήγουν στα ανθρώπινα πιάτα.
Το Bloomberg, το μεγάφωνο της άρχουσας τάξης, που έγραψε για αυτή την ανάπτυξη,
μας υπενθυμίζει πως το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, πιστεύει ότι τα ζωύφια
είναι μια πεντανόστιμη απόλαυση.
Τα μέσα ενημέρωσης που προωθούν την εντομοφαγία, θέλουν πραγματικά να τρώμε νόστιμα τζιτζίκια, αλλά η (FDA Food and Drug Administration) προειδοποιεί επίσης για αλλεργίες σε αυτή την τροφή.
μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση
«Μην τρώτε τζίτζικες αν είστε αλλεργικοί στα θαλασσινά, καθώς αυτά τα έντομα
μοιράζονται μια οικογενειακή σχέση με τις γαρίδες και τους αστακούς».
2-6-21
https://www.fda.gov/food/food-labeling-nutrition/food-allergies
όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Protix BV, ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης φάρμας
εντόμων στην Ευρώπη, προσπαθεί να « εμπορευματοποιήσει τα έντομα ως βιώσιμη
εναλλακτική πρωτεΐνη σε πιάτα διαφόρων τύπων τροφίμων, όπως μπάρες δημητριακών
ή αποξηραμένα ζυμαρικά . Και για όσους έχουν ήδη βαρεθεί με αλεύρι κρίκετ ή
πατατάκια κατσαρίδας, η εταιρεία λέει ότι έχει μια εφαρμογή για μαύρες μύγες
στρατιωτών (black soldier flies) « στα σκαριά »! Τι άλλο θα μπορούσε να θέλει
ένας εξημερωμένος πληθυσμός;
Η αγορά των φαγώσιμων ζωυφίων δεν υπάρχει περίπτωση να περιοριστεί σε τροφές
πλούσιες σε συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών από έντομα για τους τετράποδους φίλους μας.
Οι
παγκόσμιες επενδύσεις σε πρωτεΐνες εντόμων σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρυσι και οι
αναλυτές προτείνουν ότι η αγορά θα ξεπεράσει τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα
σε πέντε χρόνια.
Μια εκτίμηση της Rabobank υποδηλώνει ότι ο αριθμός των εντόμων που εκτρέφονται
ετησίως θα αυξηθεί σε 50 φορές την τρέχουσα ποσότητα μέχρι το 2030.
Αυτός είναι ο αριθμός των ανθρώπινων τροφών.
Φυσικά, το
2030 είναι η χρονιά που υποτίθεται ότι δεν θα έχουμε τίποτα και θα είμαστε
ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το WEF και τον εξαιρετικά ανατριχιαστικό CEO του Klaus
Schwab.
“You Will Own Nothing And Be Happy”
Πηγές
22-12-21
https://www.rt.com/op-ed/543885-europe-approves-bugs-edible/
=========
η
«πράσινη» κλιματική ατζέντα της ΕΕ απαιτεί την κατανάλωση εντόμων για να σωθεί
ο πλανήτης
25-5-21
σχέδιο οδηγίας της ΕΕ που ανακοινώθηκε τον Μάιο 2021 ζητά να προωθηθούν εκτενώς οι «πρωτεΐνες με βάση τα έντομα» ως υποκατάστατο των ζωικών προϊόντων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η
Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη στρατηγική Farm to Fork (F2F) και την επαίνεσε
ως ένα «δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον» πρόγραμμα που εστιάζει
στην «αύξηση της διαθεσιμότητας και της πηγής εναλλακτικών πρωτεϊνών όπως φυτά,
μικρόβια, ωκεανοί και πρωτεΐνες με βάση τα έντομα. και υποκατάστατα κρέατος».
https://ec.europa.eu/food/horizontal-topics/farm-fork-strategy_en
Το προσχέδιο ανέφερε ότι το πρόγραμμα «δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς αλλαγή της διατροφής των ανθρώπων».
«Η
μετάβαση σε μια πιο φυτική διατροφή με λιγότερα κόκκινα και επεξεργασμένα
κρέατα και περισσότερα φρούτα και λαχανικά όχι μόνο θα μειώσει τον κίνδυνο
απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, αλλά και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του
διατροφικού συστήματος», ανέφερε η στρατηγική που ανακοινώθηκε
Ο
ειδησεογραφικός ιστότοπος EURACTIV με επίκεντρο την ΕΕ σημείωσε ότι οι
πολιτικοί ενθαρρύνουν την κατανάλωση εντόμων και μίλησε με τον Constantin
Muraru της Διεθνούς Πλατφόρμας για τα Έντομα για Τροφή και Ζωοτροφές (IPIFF),
έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό της ΕΕ που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κλάδου
παραγωγής εντόμων.
Ο
Μουράρου επαίνεσε την ιδέα ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ζώα πρέπει να τρώνε
περισσότερα ζωύφια και είπε ότι υπάρχει «τεράστιες δυνατότητες».
«Αυτή τη στιγμή η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ζωοτροφών, αλλά η διαταραχή των τελευταίων μηνών από το ξέσπασμα του κορωνοϊού έχει δείξει όλο και περισσότερο ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη γεωργία μας πιο αυτάρκη», είπε.
"Τα
έντομα μπορούν να παραχθούν τοπικά και είναι μια πολύ θρεπτική, πλούσια σε
πρωτεΐνες τροφή που μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες σε μικρό
χώρο", πρόσθεσε
Η ΕΕ
προωθεί την ιδέα της κατανάλωσης εντόμων. Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ενέκρινε
την πώληση εντόμων ως «καινοφανούς τροφής» νωρίτερα φέτος, πράγμα που σημαίνει
ότι αναμένεται να παραχθούν μαζικά για ανθρώπινη κατανάλωση σε όλη την ήπειρο
μέχρι το τέλος του έτους.
«Αυτά έχουν πολλές πιθανότητες να πάρουν το πράσινο φως τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Πλατφόρμας για τα Έντομα για Τροφή και Ζωοτροφές, Christophe Derrien, στον Guardian.
Ο
ενθουσιασμός για την κατανάλωση εντόμων βασίζεται στις οδηγίες του ΟΗΕ που «προωθούν τα έντομα ως
βιώσιμη τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες».
24-2-2008
https://www.foxnews.com/printer_friendly_story/0,3566,332172,00.html
Αυτό
επιδεινώνεται από την αναμενόμενη οικονομική ύφεση ή ακόμη και την ύφεση που
προκαλείται από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.
Αυτός
είναι ο λόγος που παγκοσμιοποιητικές εκδόσεις όπως ο Economist έχουν προωθήσει
την ιδέα της κατανάλωσης εντόμων, παρόλο που η ελίτ που τα διαβάζει δεν θα
σκεφτόταν ποτέ να φάει γρύλους ή αλευροσκουλήκια.
15-11-2019
https://summit.news/2019/11/15/globalist-magazine-the-economist-tells-plebs-to-eat-bugs/
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και τα εστιατόρια δεν υιοθετούν καλά την ιδέα να μαγειρεύουν μπιφτέκια με σκουλήκια, αλλιώς γνωστά ως, 'bug macs' ή "cricket-based" κουζίνα.
Αυτή η παράλογη πρόταση προκάλεσε οργή ήδη από το φθινόπωρο του 2019:
====
Τρώγοντας τους νεκρούς αντί να τους θάβουμε: Σύμφωνα με τον Σουηδό ερευνητή Magnus Söderlund, αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και διατήρησης χαμηλών εκπομπών CO2. Ο εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς πρότεινε επίσης να ξανασκεφτούμε το ταμπού του κανιβαλισμού.
Σουηδία: Η χώρα με την τάση προς την πλήρη ουδετερότητα των φύλων και την κατάργηση των μετρητών, η χώρα με την επιθυμία να ανοιχτεί στους μετανάστες σε όλο τον κόσμο, η χώρα από την οποία η Γκρέτα Τούνμπεργκ μεταφέρει το μήνυμα CO2 σε όλο τον κόσμο - αυτή η χώρα είναι επίσης καταφύγιο για τις πιο παράλογες ιδέες.
Η πιο πρόσφατη σοκαριστική ιδές που μας κάνει να αναρωτηθούμε αν το εννοούν σοβαρά: ο Σουηδός επιστήμονας συμπεριφοράς Magnus Söderlund προτείνει να τρώμε τους νεκρούς .
6-9-2019
Η ιδέα του: Θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 αλλάζοντας τον τρόπο που τρώμε το κρέας. Αυτό θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει μια μορφή κανιβαλισμού, κατά την οποία οι πρόσφατα πεθαμένοι δεν θάβονται αλλά μετατρέπονται σε τροφή.
Ανθρώπινο
λουκάνικο σε κονσέρβα κατά της κλιματικής αλλαγής; Η ιδέα δεν είναι και τόσο
μοναδική. Ο εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς είχε επίσης πρόσφατα τονίσει
ότι πρέπει κανείς να σκεφτεί το τεχνητά παραγόμενο κρέας στα εργαστήρια και να
ξανασκεφτεί τη στάση του απέναντι στον κανιβαλισμό.
13-3-2018
Έτσι, το ανθρώπινο κρέας παρουσιάζεται ως ένας αχρησιμοποίητος πόρος. Γεννιέται το ερώτημα: Πόσο βαθιά πρέπει να βυθιστείς για να ακολουθήσεις το τρελό κλίμα του ουράνιου τόξου;
Ο Magnus Söderlund, ο οποίος μίλησε στη σουηδική τηλεόραση για μια εκδήλωση που σχετίζεται με το «τρόφιμα του μέλλοντος», είπε ότι θα πραγματοποιήσει σεμινάρια για την ανάγκη κατανάλωσης ανθρώπινης σάρκας για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή ( περισσότερα εδώ )
7-9-2019
Ο Söderlund παραδέχτηκε επίσης ότι οι άνθρωποι είναι "λίγο συντηρητικοί" όταν πρόκειται να τρώνε πράγματα στα οποία δεν είναι συνηθισμένα, όπως πτώματα
Η
συζήτηση συνοδεύτηκε από ένα γραφικό με ανθρώπινα χέρια νεκρών, καρφωμένα στα πιρούνια.
Μια άλλη
πρόταση για τη σωτηρία της γης, η οποία έχει προωθηθεί από πολλά μέσα μαζικής
ενημέρωσης και περιβαλλοντολόγους, είναι λίγο λιγότερο αηδιαστική: η κατανάλωση
εντόμων
Αναμφίβολα,
η Γκρέτα Τούνμπεργκ και ο πρίγκιπας Χάρι θα έρθουν πρώτοι όταν διανεμηθούν
κατσαρίδες και ανθρώπινη σάρκα στην επόμενη σύνοδο κορυφής για το κλίμα.
=======
Η ΕΕ
εγκρίνει τα αλευροσκούληκα ως υγιεινή και θρεπτική πηγή πρωτεΐνης
https://www.pravda-tv.com/2021/05/eu-laesst-mehlwuermer-als-gesunde-und-nahrhafte-proteinquelle-zu/
Η κτηνοτροφία ευθύνεται για περίπου το 14,5% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως... προκειμένου να σωθεί το κλίμα, οι άνθρωποι θα πρέπει από εδώ και στο εξής να τρώνε σκουλήκια (fr), απαιτεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
«Τα σκουλήκια είναι πλέον σταθερά στο μενού στην Ευρώπη», αναφέρει ο Σον Φλέμινγκ στον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και επαινεί την τελευταία απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει επίσημα τα σκουλήκια ως ασφαλή, «καινοφανή» τροφή.
6-5-21
https://www.weforum.org/agenda/2021/05/europe-insect-based-food-meat/
Το διάταγμα της ΕΕ αφορά το στάδιο της προνύμφης του σκαθαριού Tenebrio molitor , το αλευροσκουλήκι, το οποίο είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση και το οποίο θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην αγορά .
https://www.fao.org/edible-insects/en/
Ερευνητές της ΕΕ δήλωσαν ότι τα σκουλήκια - που καταναλώνονται ολόκληρα ή σε μορφή σκόνης - είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ είπε ότι τα βρώσιμα έντομα "περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και αμινοξέα για τον άνθρωπο".
Το WEF προωθεί αυτήν την τραγική έγκριση, καθώς τα σκουλήκια θα μπορούσαν να εκτρέφονται με τρόπο «φιλικό προς το κλίμα».
«Πέρα από
το ότι είναι θρεπτική πηγή τροφής, τα έντομα χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους
από τα συμβατικά ζώα φάρμας. Φυσικά, υπάρχουν πολλά μέρη του κόσμου όπου τα
έντομα είναι ήδη μέρος της καθημερινής διατροφής. Η εκβιομηχάνιση της παραγωγής
και της κατανάλωσής τους θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για να
τροφοδοτήσει τον αυξανόμενο πληθυσμό του κόσμου και να μετριάσει ορισμένες από
τις περιβαλλοντικές πιέσεις που προκαλούνται από τη συμβατική γεωργία», δήλωσε
ο Fleming.
Το
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Great Reset
έχουν δεσμευτεί να αντικαταστήσουν με τα σκουλήκια, τα φύκια και τα
μανιτάρια, το κρέας, τα ζυμαρικά και το ρύζι
από την αρχή.
Σύμφωνα
με την έκθεση « Meat: The Future » του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η
εκπλήρωση των (στόχων βιώσιμης ανάπτυξης) ΣΒΑ και των στόχων της Συμφωνίας του
Παρισιού για το κλίμα θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν διατηρηθεί η ζήτηση
για ζωική πρωτεΐνη.
Η κτηνοτροφία ευθύνεται για περίπου το 14,5% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως που προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η ανάγκη για γη - είτε πρόκειται για ζώα βοσκής είτε για καλλιέργεια φυτών για τη διατροφή των ζώων - είναι «ο μοναδικός σημαντικός παράγοντας αποψίλωσης των δασών, με σημαντικές συνέπειες για την απώλεια της βιοποικιλότητας», αναφέρει η εφημερίδα.
Το WEF, ο
Klaus Schwab και οι παγκοσμιοποιητές ζητούν επανεξέταση. Για να το κάνετε αυτό,
πρέπει να απαλλαγείτε από το κρέας και να
το αντικαταστήσετε με σκουλήκια .
Τα έντομα ως τροφή του μέλλοντος;
Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάντως
αναφέρεται ξεκάθαρα:
Μέχρι
τώρα, η πώληση τροφίμων που περιείχαν έντομα ήταν μια γκρίζα ζώνη εντός της ΕΕ
- ούτε επισήμως επιτρεπόταν ούτε απαγορευόταν. Μόλις τον Οκτώβριο του 2020 το
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι τα ολόκληρα έντομα δεν υπάγονται στον κανονισμό
για τις «νέες τροφές» ( Novel Food Regulation ). Τα προϊόντα που δεν
καταναλώθηκαν σχεδόν πριν από τις 15 Μαΐου 1997 θεωρούνται νέα τρόφιμα.
https://ec.europa.eu/food/safety/novel-food/authorisations/union-list-novel-foods_en
Το
διάταγμα για τα νέα τρόφιμα, με ημερομηνία 1 Ιανουαρίου 2018, ορίζει ρητά ότι
τα ολόκληρα έντομα καταγράφονται επίσης ως «νέες τροφές» και ως εκ τούτου
απαιτούν έγκριση στην ΕΕ. Προκειμένου να αποφευχθεί το ρυθμιστικό χάος,
κηρύχθηκε μια μεταβατική φάση, κατά την οποία τα προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη
στην αγορά έλαβαν προκαταρκτική έγκριση - μέχρι τελικής διευκρίνισης στο
πλαίσιο του κανονισμού για τα νέα τρόφιμα.
Ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 , ο χημικός και επιστήμονας τροφίμων στην EFSA, Ερμόλαος Βερβέρης, εξήγησε τις δυσκολίες στην έγκριση των εντόμων ως νέας τροφής - ειδικά επειδή «καταναλώνεται ολόκληρο το έντομο». Προειδοποίησε για την υπερεκτίμηση των εντόμων ως τροφή και για πιθανές αλλεργίες:
«Τα παρασκευάσματα που παρασκευάζονται από έντομα μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αν και η πραγματική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί να υπερεκτιμηθεί εάν περιέχει την ουσία χιτίνη, ένα βασικό συστατικό του εξωσκελετού των εντόμων. Δεδομένου ότι πολλές τροφικές αλλεργίες συνδέονται με πρωτεΐνες, ερευνούμε πρωτίστως εάν η κατανάλωση εντόμων θα μπορούσε να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτά μπορεί να προκληθούν από την ευαισθησία ενός ατόμου σε πρωτεΐνες εντόμων, από διασταυρούμενη αντίδραση με άλλα αλλεργιογόνα ή υπολειμματικά αλλεργιογόνα από τροφές εντόμων, π.χ. Β. Γλουτένη.
Το αν οι
πολίτες της ΕΕ θα καταναλώσουν τελικά τα έντομα είναι ένα άλλο ερώτημα -
τουλάχιστον εάν προφανώς περιέχονται στα προϊόντα. Ο Giovanni Sogari,
κοινωνικός και καταναλωτικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Πάρμα, εξέφρασε την
εμπιστοσύνη του για την εμπορευσιμότητα των προϊόντων εντόμων:
«Υπάρχουν γνωστικοί λόγοι που πηγάζουν από τις κοινωνικές και πολιτιστικές μας εμπειρίες, τον λεγόμενο «παράγοντα αηδίας», που καθιστούν αδιανόητο για πολλούς Ευρωπαίους να τρώνε έντομα. Με την πάροδο του χρόνου και με την αυξανόμενη έκθεση, αυτές οι στάσεις μπορούν να αλλάξουν».
23-5-21
https://www.pravda-tv.com/2021/05/eu-laesst-mehlwuermer-als-gesunde-und-nahrhafte-proteinquelle-zu/
======
Σουηδός ερευνητής
προτείνει την κατανάλωση ανθρώπινης σάρκας για την καταπολέμηση της κλιματικής
αλλαγής
7-9-2019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου