Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019

Εντοπίζουμε τους ασθενείς από τις οπτικές ενδείξεις που εκπέμπουν, έτσι ώστε να αποφεύγουμε να αρρωστήσουμε από μεταδοτική ασθένεια. Έχουμε εξελιχθεί να καταλαβαίνουμε αν κάποιος αντιμετωπίζει μια λοίμωξη, απλά κοιτάζοντας τον.


  έχουμε τη δυνατότητα να καταλάβουμε αν ο συγγενής, ο φίλος ή ο συνάδελφος μας είναι άρρωστος απλά κοιτάζοντας τον.
Εντοπίζουμε τους ασθενείς από τις οπτικές ενδείξεις που εκπέμπουν.
Οι επιστήμονες λένε ότι "οι άνθρωποι μπορεί να έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να εντοπίζουν τα σημάδια μιας λοίμωξης.
Η σχετική έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Karolinska  στη Στοκχόλμη, με επικεφαλής την Ελληνίδα Θεσσαλονικιά Georgia Sarolidou, φοιτήτρια (PhD student) στο τμήμα κλινικής νευρολογίας (department of clinical neuroscience and human olfaction).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να έχει εξελίξει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις λεπτές υποδείξεις που υποδηλώνουν ότι κάποιος έχει μεταδοτική ασθένεια, έτσι ώστε να  αποφεύγει να αρρωστήσει.
Η αποφυγή των ασθενών είναι «ζωτικής σημασίας» για την εξάλειψη της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Brain, Behavior και Immunity.

Διάφορα είδη έχουν εξελιχθεί για να επισημαίνουν σε «δείγματα» ότι ένα άλλο ζώο είναι άρρωστο και θα πρέπει να αποφεύγεται, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.

Με βάση το γεγονός ότι «η ασθένεια καταπνίγει τη διάθεση» και έτσι οι εκφράσεις του προσώπου αποκαλύπτουν μια «εσωτερική κατάσταση», οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν ο άνθρωπος μπορεί επίσης να πει, εάν κάποιος αντιμετωπίζει μια λοίμωξη απλώς κοιτάζοντας τον.

Για να τεθεί αυτό στη δοκιμή, 22 υγιείς εθελοντές εγχύθηκαν είτε με E.coli είτε με εικονικό φάρμακο. Τρεις έως τέσσερις ημέρες αργότερα, όσοι έλαβαν τα βακτηρίδια πήραν ένα  'sugar pill'  και το αντίστροφο.
Δείγματα αίματος συλλέχθηκαν για να ελεγχθούν δείκτες φλεγμονής που έδειξαν ότι είχε εκδηλωθεί μια ανοσοαπόκριση έναντι της λοίμωξης.
Δύο ώρες μετά από κάθε ένεση, οι εθελοντές κλήθηκαν να παραμείνουν χαλαροί ενώ τους έπαιρναν φωτογραφία. 

Άλλοι 49 εθελοντές ήρθαν να δοκιμάσουν και να μετρήσουν αν οι συμμετέχοντες μάχονταν με μια λοίμωξη E.coli στις φωτο -εικόνες.
Τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την ευημερία του ατόμου από μια κλίμακα -5 'πολύ άρρωστος' έως 5 'πολύ υγιής',  με το μηδέν να είναι «ούτε άρρωστο ούτε υγιές».
Το δεύτερο σύνολο εθελοντών σημείωσε επίσης τα συναισθήματα των συμμετεχόντων, όπως η ευτυχία, ο φόβος και ο θυμός.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς που είχαν εγχυθεί με τα βακτήρια κρίθηκαν ότι έδειχναν «πολύ πιο άρρωστοι».
Οι ασθενείς βρέθηκε ότι είχαν χλωμό δέρμα και χείλη, πεσμένες γωνίες του στόματος, και αρκετά πεσμένα βλέφαρα.
Οι μολυσμένοι συμμετέχοντες, εντοπίστηκε επίσης ότι εκφράζουν περισσότερο αρνητικά συναισθήματα, όπως θλίψη και αηδία, παρά θετικά, όπως η ευτυχία.
Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω της μόλυνσης που προκαλεί φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με μια «αρνητική συναισθηματική κατάσταση».
οι αρνητικές εκφράσεις του προσώπου μπορεί να προκαλούνται από τη φλεγμονή,  καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τη λοίμωξη.
Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν επίσης να επιφέρουν συμπεριφορές εξοικονόμησης ενέργειας, όπως η κόπωση, που επιτρέπουν σε ένα άτομο να ανακάμψει. 
οι ερευνητές ανακάλυψαν με ενδιαφέρον ότι οι ασθενείς συμμετέχοντες έδειξαν να αισθάνονται αηδία.
Μελέτες υποδεικνύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί κοιτάζοντας κάτι αηδιαστικό, όπως μια βρώμικη τουαλέτα, επειδή προετοιμάζεται για πιθανή μόλυνση, έγραψαν.
Και οι άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν αναπτύξει αρνητικές συναισθηματικές συμπεριφορές όταν είναι άρρωστοι για να προειδοποιήσουν τους άλλους ότι είναι μεταδοτικοί.
Βρέθηκε επίσης ότι οι ασθενείς εμφανίζουν μεγαλύτερη ωχρότητα δέρματος και χειλιών.
Ένα απροσδόκητο εύρημα ήταν ότι οι άρρωστοι εθελοντές φαινόταν λιγότερο έκπληκτοι.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με την απώλεια του ενδιαφέροντός τους για το τι συμβαίνει γύρω τους
ενώ τα συνοφρυωμένα φρύδια και οι πεσμένες γωνίες στόματος συνδυάζονται με  την αυξημένη δυσαρέσκεια (αηδία).

Πρόσθεσαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, για να διερευνήσουν πώς τα σημάδια της ασθένειας κάνουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν τους άλλους. Η έρευνα θα πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να έχουν ήδη πρησμένα μάτια και στόμα, ισχυρίζονται οι ερευνητές.
πηγή 14-5-19
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7027067/Can-tell-women-ill-just-looking-them.html
Karolinska Institutet
Biomedical MR Imaging and Spectroscopy group, Centre of Image Sciences,  Stockholm, Sweden

Δεν υπάρχουν σχόλια: