Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Κρέας από απειλούμενα είδη καρχαρία βρέθηκε σε τροφές για σκύλους και γάτες. Οι κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια, δεν υποχρεούνται να αναφέρουν τα ακριβή συστατικά στη συσκευασία τους.Η υπεραλίευση καρχαρία οδήγησε σε μείωση κατά 70% του πληθυσμού τους, τα τελευταία 50 χρόνια

Κρέας από απειλούμενα είδη καρχαρία βρέθηκε σε τροφές για σκύλους και γάτες. Επιστήμονες από το Κολλέγιο Yale-NUS στη Σιγκαπούρη, μελέτησαν 45 τύπους τροφής για κατοικίδια «ψάρια ωκεανού» που κυκλοφόρησαν από 16 μάρκες. Αποδείχθηκε ότι κατά την περιγραφή της σύνθεσης των περισσότερων προϊόντων, χρησιμοποιήθηκαν γενικοί όροι όπως "ψάρι", "ψάρι ωκεανού" ή "λευκό ψάρι". Ορισμένα προϊόντα είχαν τόνο ή σολομό ως συστατικά.

Ως αποτέλεσμα της μελέτης, 45 από τα 144 δείγματα βρέθηκαν να έχουν DNA καρχαρία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν το κρέας των μπλε, μεταξωτών και λευκών καρχαριών υφάλων. Ταυτόχρονα, τα δύο τελευταία είδη αναφέρονται στο Κόκκινο Βιβλίο ως «ευάλωτα». Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης γενετικό υλικό που ανήκει στον μεγαλόφθαλμο καρχαρία Ινδο-Μαλάγιας, στον μακροβρινό καρχαρία της Καραϊβικής και στον καρχαρία τίγρης, τα οποία είναι ευάλωτα είδη.

Οι συγγραφείς της μελέτης Ben Wainwright και Ian French σημείωσαν ότι οι καρχαρίες υπεραλιεύονται σε όλο τον κόσμο και οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 70 τοις εκατό τα τελευταία 50 χρόνια.
===============

κρέας απειλούμενου είδους καρχαρία, βρέθηκε σε τροφές για κατοικίδια

Βιολόγοι της Σιγκαπούρης ανακάλυψαν ότι η τροφή για κατοικίδια συχνά περιέχει κρέας καρχαρία και λίπος, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων ειδών. Ωστόσο, η συσκευασία τους δεν λέει τίποτα γι 'αυτό. Προηγουμένως, ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα. Όπως σημειώνεται σε ένα άρθρο για το περιοδικό Frontiers in Marine Science, η εσφαλμένη επισήμανση των θαλασσινών είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα που εμποδίζει τους καταναλωτές να επιλέξουν λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τους καρχαρίες. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αυτά τα ίδια τα ψάρια έχουν περισσότερους λόγους να φοβούνται τους ανθρώπους, επειδή αλιεύονται μαζικά σε όλο τον κόσμο για το κρέας, το λίπος και τα πτερύγια τους. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός ατόμων καρχαρία (καθώς και του σαλαχιού) στον ανοιχτό ωκεανό έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 70 τοις εκατό τον τελευταίο μισό αιώνα. Τα είδη καρχαριών των υφάλων γίνονται επίσης πιο σπάνια.

Οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη διαφορά αρνούμενοι τα προϊόντα, για τα οποία αλιεύονται καρχαρίες. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κατασκευαστές τροφών και καλλυντικών για κατοικίδια ζώα συχνά επισημαίνουν εσφαλμένα προϊόντα χωρίς να δηλώνουν ότι περιέχουν κρέας καρχαρία ή σκουαλένιο που προέρχεται από συκώτι καρχαρία. Αντίθετα, η συσκευασία αναφέρει «ψάρι», «θαλάσσιο ψάρι» ή «λευκό ψάρι».

Η παρουσία κρέατος καρχαρία και σκουαλενίου στα προϊόντα μπορεί να ανιχνευθεί χρησιμοποιώντας γραμμωτό κώδικα DNA  (DNA barcoding). Ωστόσο, οι τροφές και τα καλλυντικά για κατοικίδια υφίστανται θερμική επεξεργασία που διασπά το γενετικό υλικό σε θραύσματα μήκους περίπου 650 ζευγών βάσεων, πολύ "short" για ανάλυση. Μόλις πρόσφατα αναπτύχθηκε μια μέθοδος mini-barcoding που λειτουργεί με γενετικά θραύσματα μήκους 100-200 bp.

Οι βιολόγοι Ian French και Benjamin J. Wainwright από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης χρησιμοποίησαν mini-barcoding για να μάθουν εάν το κρέας καρχαρία και το λίπος βρίσκονται σε τροφές για ζώα συντροφιάς που διατίθενται στα καταστήματα της Σιγκαπούρης. Επέλεξαν 45 τίτλους κατασκευασμένους στην Ταϊλάνδη που κυκλοφόρησαν κάτω από 16 μάρκες. Τα περισσότερα από αυτά αναφέρονταν ως «ψάρια», «θαλασσινά» ή «λευκά ψάρια». Το κρέας καρχαρία και ο λιπώδης ιστός του (blubber) δεν αναφέρθηκαν σε κανένα από αυτά τα τρόφιμα.

Συνολικά, ο French και ο Wainwright ανέλυσαν 144 δείγματα τροφίμων (δύο έως πέντε δείγματα ανά είδος). Σε 45 από αυτούς βρέθηκε γενετικό υλικό καρχαρία, που αντιστοιχεί στο 31 τοις εκατό. Τις περισσότερες φορές, οι ερευνητές βρήκαν DNA από εκπροσώπους του γένους καρχαρίνου (Carcharhinus, σελαχίμορφου) στις ζωοτροφές. Μεταξύ των συγκεκριμένων ειδών, πρωτοστάτησαν οι μπλε καρχαρίες (Prionace glauca), οι μεταξωτοί καρχαρίες (Carcharhinus falciformis) και οι καρχαρίες των υφάλων (Triaenodon obesus). Ίχνη του γενετικού τους υλικού έχουν βρεθεί επτά, έξι και τέσσερις φορές, αντίστοιχα. Οι καρχαρίες του μεταξιού και των υφάλων (silk and reef sharks) έχουν ταξινομηθεί ως ευάλωτοι από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Επιπλέον, οι συγγραφείς εντόπισαν τρία ακόμη ευάλωτα είδη καρχαρία στο DNA στη τροφή.

Προηγουμένως, παρόμοια αποτελέσματα είχαν ληφθεί στην ανάλυση των τροφών για κατοικίδια και των καλλυντικών που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι αλήθεια ότι η σύνθεση των ειδών των καρχαριών στα αμερικανικά προϊόντα δεν ήταν τόσο διαφορετική. Οι ερευνητές κατάφεραν να αναγνωρίσουν μόνο δύο είδη, με το γενετικό υλικό του mako (Isurus oxyrinchus) που βρέθηκε στα περισσότερα δείγματα. Μια μελέτη από  επιστήμονες στη Σιγκαπούρη, επιβεβαιώνει ότι αυτό το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προφανώς, οι καρχαρίες δεν πιάνονται σκόπιμα για την παραγωγή ζωοτροφών και καλλυντικών. Είναι πιο πιθανό τα ψάρια να συλλέγονται για τα πτερύγια τους, τα οποία εκτιμώνται ιδιαίτερα στην ασιατική μαγειρική, και τα σφάγια μικρής αξίας πωλούνται σε παραγωγούς ζωοτροφών και άλλων προϊόντων. Επιπλέον, οι καρχαρίες μπορούν να γίνουν θύματα (τυχαίας σύλληψης ευάλωτων ειδών) παρεμπίπτουσας αλιείας, μετά την οποία υποβάλλονται σε επεξεργασία τα σφάγια τους.

Ο French και ο Wainwright αναγνωρίζουν ότι οι κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια δεν υποχρεούνται να αναφέρουν τα ακριβή συστατικά στη συσκευασία τους. Ωστόσο, οι ερευνητές προτείνουν ότι πολλοί αγοραστές θα αρνούνταν να αγοράσουν ορισμένα τρόφιμα εάν γνώριζαν ότι η παραγωγή τους συνδέεται με μια τεράστια αλίευση σπάνιων καρχαριών.

Οι παραγωγοί δεν επισημαίνουν μόνο εσφαλμένα τα θαλασσινά. Πρόσφατα, μιλήσαμε για το πώς οι Αμερικανοί βιολόγοι ανέλυσαν την αλληλουχία του DNA από προϊόντα που περιείχαν άγρια ​​μανιτάρια. Αποδείχθηκε ότι μόνο πέντε από τα 16 προϊόντα που μελετήθηκαν είχαν ετικέτα που ταίριαζε με το περιεχόμενο. Για παράδειγμα, τα Champignons (Αγαρικά) μανιτάρια ή τα μανιτάρια βουτύρου (butter) πωλούνταν με το πρόσχημα των μανιταριών πορτσίνι (Porcini) και οι ερευνητές βρήκαν δυνητικά δηλητηριώδη μανιτάρια σε δύο προϊόντα.
πηγή 5-3-22
https://potokmedia.ru/russia_world/388897/the-guardian-v-kormah-dlya-sobak-i-koshek-nashli-sledy-myasa-ischezajushhih-vidov-akul/?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

Δεν υπάρχουν σχόλια: