Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019

36χρονη με σύνδρομο Munchausen by proxy, αποστράγγιζε το αίμα του γιου της με καθετήρα, για να τον αρρωσταίνει

Δανία, 36χρονη εκπαιδευμένη νοσηλεύτρια, αποστράγγιζε μισό λίτρο αίμα από τον γιο της, με καθετήρα, μια φορά τη βδομάδα, για πέντε χρόνια.
έλεγε ψέμματα στους γιατρούς ότι οι χαμηλοί δείκτες στο αίμα του παιδιού, οφείλονταν σε μια σπάνια ασθένεια μυελού των οστών.
Δημοσίευε σχετικά με τον άρρωστο γιο της στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και έκανε share την ιστορία της ασθένειας που εκείνη του δημιουργούσε.
έκανε αποστράγγιση αίματος στο παιδί της,  110 φορές από τότε που ήταν μωρό, χρησιμοποιώντας καθετήρα.
Οι γιατροί την υποψιάστηκαν, ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία εγκατέστησε μια κρυφή κάμερα στο διαμέρισμά της στο Skjern, στη χερσόνησο Γιουτλάνδη της Δυτικής Δανίας και την έπιασαν επ' αυτοφώρω.
Ψυχιατρική αναφορά που διατάχθηκε από το δικαστήριο,αναφέρει ότι η γυναίκα -που δεν ταυτοποιήθηκε- πάσχει από σύνδρομο Munchausen by proxy (by proxy: διά πληρεξουσίου ή δι’αντιπροσώπου)
******************
Το σύνδρομο Munchausen περιγράφηκε με ακρίβεια ως νοσολογική οντότητα από τον Αsher το 1951. Η ονομασία του συνδρόμου προέρχεται από ένα υπαρκτό πρόσωπο, το βαρόνο φον Μινχάουζεν, τον διασημότερο και μεγαλύτερο ψεύτη όλων των εποχών, ο οποίος συνήθιζε να διηγείται φανταστικές περιπέτειες, διανθισμένες με απίθανες υπερβολές για την ψυχαγωγία των καλεσμένων του. Ο όρος σύνδρομο Munchausen by proxy (by proxy: δια πληρεξουσίου ή δι’αντιπροσώπου) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1977 από τον Meadow για να περιγράψει την επινόηση ή πρόκληση νόσου σε παιδιά, από τρίτο άτομο. Συχνότερα ενοχοποιούνται οι μητέρες σε ποσοστό περίπου 85% και σπανιότερα άλλα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος.
είναι επίσης δυνατόν να υπάρχει κάποιο υποκείμενο οργανικό νόσημα, πάνω στο οποίο ο γονέας στηρίζει το οικοδόμημα της πλασματικής νόσου του παιδιού του.
***************************
Διαπιστώθηκε η ύπαρξη σοβαρής ψυχοπαθολογίας της μητέρας, ενδεικτική συνδρόμου Munchausen by proxy, ο εισαγγελέας επεσήμανε ότι εκείνη ήταν η αιτία της ασθένειας του παιδιού της. Επινοούσε ιατρικές συνθήκες για το παιδί της, έτσι ώστε να μπορεί να πάρει προσοχή ή συμπάθεια και προκαλούσε συχνά συμπτώματα στο παιδί, για να απεικονίσει καλύτερα το ψέμα.
Η κατάσταση Munchausen διά πληρεξουσίου, θεωρείται συνήθως μια σοβαρή μορφή κακοποίησης παιδιών.
Το δικαστήριο στη Δανία, διαπίστωσε την ενοχή της για κακοποίηση παιδιού και την καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια.
Το αγόρι, είναι σήμερα επτά χρόνων, ζει με τον πατέρα του και δύο άλλα αδέλφια και ενώ είναι ελαφρώς σωματικά υποανάπτυκτο σε σύγκριση με άλλα παιδιά της ηλικίας του, έχει κάνει μια πλήρη ανάκαμψη.
πηγή 7-2-19
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6678535/Danish-court-sentences-woman-draining-blood-son.html?ito=social-twitter_mailonline

σχετικό δημοσίευμα 5-1-18
https://www.dailymail.co.uk/news/article-5239177/Munchausen-victim-Gypsy-recalls-listening-moms-murder.html 

ΣΥΝΗΘΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ MUNCHAUSEN BY PROXY.
 Είναι συχνότερα η μητέρα. Παρουσιάζεται αρχικά ως φυσιολογικός και καλός γονέας. Είναι συνήθως τέλειος ψεύτης, απατεώνας και χειριστικός, έξοχος στο να δίνει φαινομενικά αληθοφανείς λόγους για την συμπεριφορά του.
Συχνά έχει ιατρικές γνώσεις.
Συνήθως αρνείται την παθολογική του συμπεριφορά ακόμη και όταν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.
Αλλάζει συμπεριφορά όταν αυτή αποκαλύπτεται, αλλά συνήθως δεν σταματά τη δράση του.
Αναζητά βοήθεια από πολλούς διαφορετικούς ιατρούς.
Μπορεί να έχει διαταραγμένο ή και φυσιολογικό νοητικό επίπεδο.
Συχνά έχει ιστορικό συνδρόμου Munchausen.
Η συμπεριφορά του γίνεται πιο επικίνδυνη, αν αντιληφθεί ότι τον υποψιάζονται.
Χρησιμοποιεί τα θύματά του για να ικανοποιήσει τις εσωτερικές του ανάγκες, διαμέσου της προσοχής που εισπράττει, έχοντας ένα άρρωστο παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: