Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Sachs για το Nord Stream: στοιχηματίστε ότι αυτή ήταν μια ενέργεια των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Sachs για το Nord Stream: στοιχηματίστε ότι αυτή ήταν μια ενέργεια των ΗΠΑ
4 Οκτ 2022 
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό Bloomberg, ο οικονομολόγος Τζέφρι Σακς εξέπληξε τους συντονιστές υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ, και ίσως η Πολωνία, ήταν πίσω
από τις επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream. Η αντίδραση των συντονιστών λέει πολλά.

φωτο: Ο Αμερικανός οικονομολόγος Jeffrey Sachs κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο Athens Democracy Forum 2022 στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 στην Αθήνα, Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό Bloomberg τη Δευτέρα, ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς υπέθεσε ότι η δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream ήταν έργο των ΗΠΑ και πιθανώς της Πολωνίας. Προς μεγάλη απογοήτευση των συντονιστών του Bloomberg , οι οποίοι στη συνέχεια προσπάθησαν να αλλάξουν θέμα.
Ο Σακς, ο οποίος τώρα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και είναι επίσης διευθυντής του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, έγινε διαβόητος στη Ρωσία ως ο εγκέφαλος των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων της «θεραπείας σοκ» τη δεκαετία του 1990. 
Η αναμόρφωση ολόκληρης της σοβιετικής οικονομίας κατέστρεψε τις ζωές εκατομμυρίων Ρώσων και είχε ως αποτέλεσμα ο πλούτος της χώρας να περάσει σε μια χούφτα ολιγαρχών. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ήταν επίσης ένας από τους επικριτές της Δύσης σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Μιλώντας στο πρόγραμμα επιτήρησης του Bloomberg , ο Sachs σχολίασε αρχικά τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η σύγκρουση ήταν «στο δρόμο της κλιμάκωσης σε πυρηνικό πόλεμο» και δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. «Ο περισσότερος κόσμος δεν το βλέπει όπως το περιγράφουμε», είπε ο Sachs.
Ο οικονομολόγος είπε επίσης ότι η ΕΕ βρίσκεται σε «πολύ σοβαρή οικονομική ύφεση». Οι ελλείψεις ενέργειας θα επιδεινωθούν από την καταστροφή των αγωγών Nord Stream, είπε ο Sachs. Στο πλαίσιο αυτό είπε επίσης:
«Θα στοιχημάτιζα ότι αυτή ήταν μια ενέργεια των ΗΠΑ - ίσως των ΗΠΑ και της Πολωνίας».
Προφανώς πάρα πολύ για τους συντονιστές του Bloomberg , οι οποίοι τον έκοψαν αμέσως και ζήτησαν «αποδείξεις» για αυτόν τον ισχυρισμό. Τότε ο Σακς απάντησε:
"Λοιπόν, πρώτα απ 'όλα, υπάρχουν άμεσες αποδείξεις ραντάρ ότι τα αμερικανικά ελικόπτερα, στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία συνήθως εδρεύουν στο Γκντανσκ, έκαναν κύκλους πάνω από αυτήν την περιοχή. Είχαμε επίσης τις απειλές των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος ότι θα κλείσουμε το Nord Stream με έναν τρόπο. Έχουμε επίσης την αξιοσημείωτη δήλωση του [Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony] Blinken την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία είπε: «Είναι επίσης μια τεράστια ευκαιρία». Λυπάμαι, αλλά αυτός είναι ένας περίεργος τρόπος να μιλάς όταν ανησυχείς για την πειρατεία ζωτικής σημασίας διεθνών υποδομών».
Και πρόσθεσε:
«Ξέρω ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αφήγησή μας και ότι δεν είναι νόμιμο να λέμε τέτοια πράγματα στη Δύση, αλλά το γεγονός είναι ότι όταν μιλάω με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, νομίζουν ότι ήταν οι ΗΠΑ».
σχετικό τιτίβισμα
https://twitter.com/tomselliott/status/1577026450829430784

Jeffrey Sachs του Πανεπιστημίου Columbia: «Η καταστροφή του αγωγού Nord Stream, για τον οποίο θα στοιχημάτιζα ότι είναι μια ενέργεια ΗΠΑ-Πολωνίας [επειδή] πρώτα απ' όλα, υπάρχουν άμεσες αποδείξεις ραντάρ ότι τα αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα που κανονικά εδρεύουν στο Γκντανσκ ήταν κυκλώνοντας πάνω από την περιοχή…»


Οι παρουσιαστές του Bloomberg άλλαξαν στη συνέχεια το θέμα και ο Sachs συνέχισε περιγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση ως «την πιο επικίνδυνη στιγμή από την κρίση των πυραύλων της Κούβας» το 1962. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαμάχη με τη Ρωσία και την Κίνα χωρίς καμία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης.
πηγή 4-10-22

Δεν υπάρχουν σχόλια: