Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ατμοσφαιρικό Halo φαινόμενο "Light Pillars" στη Ρωσική Ομοσπονδία, παρερμηνεύτηκε ως πυροβόλο όπλο λέιζερ "Peresvet"

Παιχνίδι του φωτός παρερμηνεύτηκε ως όπλο λέιζερ

Πηγή: https://t.me/belgorod01people/1086

ένα συνηθισμένο ατμοσφαιρικό φαινόμενο στη Ρωσική Ομοσπονδία παρερμηνεύτηκε ως πυροβόλο όπλο λέιζερ "Peresvet" που παρουσίασε η Ρωσία το 2018.

Το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου, φωτογραφίες από το Belgorod εμφανίστηκαν στα ρωσικά κοινωνικά δίκτυα, που δείχνουν μυστηριώδεις ακτίνες (στήλες) φωτός να φτάνουν στον ουρανό.

Στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, οι άνθρωποι εντόπισαν στύλους φωτός στον ουρανό. Τέτοια φώτα μπορούσαν επίσης να φανούν στη Μόσχα, βόρεια του Μούρμανσκ και ανατολικά του Ομσκ.

Οι κάτοικοι αυτών των πόλεων είναι μπερδεμένοι ως προς το τι μπορεί να προκάλεσε τα φαινόμενα φωτός

Λόγω του γεγονότος ότι το Belgorod βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά σύνορα, υπήρξαν διάφορες προτάσεις ότι αυτό σχετίζεται με τον πόλεμο, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται συνεχώς εστίες πάνω από το Μπέλγκοροντ λόγω της εργασίας των συστημάτων αεράμυνας και των εκτοξεύσεων πυραύλων στο Ουκρανία.

Η πιο συνηθισμένη εκδοχή είναι η υποτιθέμενη χρήση κάποιου νέου όπλου. Ο Ρώσος αποκαλούμενος στρατιωτικός επίτροπος Αντρέι Ρουντένκο είπε ότι, αυτός ήταν ο λόγος για τη λάμψη στον ουρανό.

Σημειώστε ότι αυτή η έκδοση δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Την παραμονή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με αφορμή την 65η επέτειο των Διαστημικών Δυνάμεων μίλησε για κάποια «πειράματα με δορυφόρους ξένων κρατών», αλλά χωρίς καμία λεπτομέρεια για το αν επρόκειτο για εργασία σε κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Την ίδια στιγμή, μια άποψη εμφανίστηκε σε ανώνυμα κανάλια Telegram ότι οι φωτεινοί πυλώνες  είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς του συγκροτήματος λέιζερ Peresvet. Ωστόσο, παρόμοιες φωτογραφίες άρχισαν να φτάνουν από άλλες ρωσικές πόλεις, ιδίως από τη Μόσχα, και η εκδοχή της χρήσης όπλων έγινε αβάσιμη.

Όπως αποδεικνύεται, πρόκειται για ένα συνηθισμένο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που ονομάζεται Halo (optical phenomenon) - μια δευτερεύουσα λάμψη γύρω από μια φωτεινή πηγή. Και ο  φωτεινός πυλώνας είναι μια από τις ποικιλίες του. Σχηματίζεται από τη διάθλαση του φωτός σε κρυστάλλους πάγου στον αέρα και παρατηρείται συνήθως σε υγρό, απάνεμο χειμερινό καιρό. Είτε ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται υπό συγκεκριμένη γωνία είτε πρέπει να υπάρχει μια φωτεινή πηγή φωτός στο έδαφος.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκπροσώπους του Πανεπιστημίου του Μπέλγκοροντ που εξήγησαν ότι η υψηλή υγρασία οφείλεται στις πρόσφατες βροχοπτώσεις και ότι τα θερμοκήπια αποτελούν ισχυρή πηγή φωτός.

οι φωτεινοί πυλώνες (Light Pillars) αποδείχτηκαν απλώς ένα φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται τακτικά σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

[Ένας φωτεινός πυλώνας είναι ένα ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο στο οποίο μια κατακόρυφη δέσμη φωτός φαίνεται να εκτείνεται πάνω και/ή κάτω από μια πηγή φωτός. Το αποτέλεσμα δημιουργείται από την αντανάκλαση του φωτός από μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα ή που περιλαμβάνουν σύννεφα μεγάλου υψομέτρου (π.χ. σύννεφα cirrostratus ή cirrus ).  Εάν το φως προέρχεται από τον Ήλιο (συνήθως όταν είναι κοντά ή ακόμα και κάτω από τον ορίζοντα ), το φαινόμενο ονομάζεται sun pillar ή solar pillar.

Οι φωτεινοί πυλώνες (Light pillars) μπορούν επίσης να προκληθούν από τη Σελήνη ή από επίγειες πηγές, όπως τα φώτα των δρόμων .

Δεδομένου ότι προκαλούνται από την αλληλεπίδραση του φωτός με τους κρυστάλλους πάγου , οι φωτεινοί πυλώνες ανήκουν στην οικογένεια των  halos.  Οι κρύσταλλοι που είναι υπεύθυνοι για τους light pillars αποτελούνται συνήθως από επίπεδες, εξαγωνικές πλάκες, οι οποίες τείνουν να προσανατολίζονται λίγο πολύ οριζόντια καθώς πέφτουν στον αέρα. Κάθε νιφάδα λειτουργεί ως ένας μικροσκοπικός καθρέφτης που αντανακλά τις πηγές φωτός που είναι κατάλληλα τοποθετημένες κάτω από αυτόν και η παρουσία νιφάδων σε μια εξάπλωση των υψομέτρων κάνει την αντανάκλαση να επιμηκυνθεί κατακόρυφα σε μια στήλη. Όσο μεγαλύτεροι και πολυάριθμοι είναι οι κρύσταλλοι, τόσο πιο έντονο γίνεται αυτό το φαινόμενο. Πιο σπάνια, οι κρύσταλλοι σε σχήμα στήλης μπορούν επίσης να προκαλέσουν light pillars. Σε πολύ κρύο καιρό, οι παγοκρύσταλλοι μπορούν να αιωρούνται κοντά στο έδαφος, οπότε αναφέρονται ως σκόνη διαμαντιού (diamond dust).

Σε αντίθεση με μια δέσμη φωτός, μια κολόνα φωτός (light pillar) δεν βρίσκεται φυσικά πάνω ή κάτω από την πηγή φωτός. Η εμφάνισή του ως κάθετη γραμμή είναι μια οπτική ψευδαίσθηση , που προκύπτει από τη συλλογική ανάκλαση από τους κρυστάλλους πάγου, αλλά μόνο εκείνοι που βρίσκονται στο κοινό κατακόρυφο επίπεδο , κατευθύνουν τις φωτεινές ακτίνες προς τον παρατηρητή. Αυτό είναι παρόμοιο με την προβολή μιας πηγής φωτός σε ένα υδάτινο σώμα . Οι κυματισμοί στην επιφάνεια του νερού αντανακλούν την πηγή φωτός σε πολλές κατευθύνσεις, και αυτοί που τυχαίνει να στοχεύουν στον θεατή, συνδυάζονται για να σχηματίσουν μια φωτεινή γραμμή που δείχνει προς την πηγή φωτός.

https://en.wikipedia.org/wiki/Light_pillar

==

Ωστόσο, τα ερωτήματα σχετικά με το μυστηριώδες σύμπλεγμα λέιζερ Peresvet παρέμειναν. Τι είναι, πώς μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση στο μέτωπο και αν αυτή η τεχνική είναι ένα είδος Wunderwaffe, το θαυματουργό όπλο του Κρεμλίνου, το οποίο κράτησαν μυστικό για πολύ καιρό - διαβάστε το υλικό στο ICTV Facts.

Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για το Peresvet, αφού είναι ταξινομημένο από τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία. Είναι γνωστό ότι το Peresvet είναι ένα όπλο λέιζερ για αεράμυνα και αντιδορυφορική άμυνα.

Το σύμπλεγμα λέιζερ είναι ένα από τα έξι νέα ρωσικά στρατηγικά όπλα που παρουσίασε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την 1η Μαρτίου 2018 (ανακοίνωσε την ανάπτυξη όπλων λέιζερ σε ένα μήνυμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση)

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, από τον Μάιο του 2022, πέντε μονάδες του συστήματος βρίσκονται σε υπηρεσία με τον ρωσικό στρατό.

Ο εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας με συστήματα λέιζερ ξεκίνησε το 2017 και τον Δεκέμβριο του 2018, το σύμπλεγμα λέιζερ Peresvet ανέλαβε πειραματικά καθήκοντα μάχης.

Αναφορικά με τα γνωστά χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι το εύρος της βλάβης από λέιζερ είναι περίπου 1,5 χιλιάδες km , αλλά δεν υπάρχει επίσης καμία επιβεβαίωση.

Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, το λέιζερ μάχης Peresvet μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία ενάντια σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Ταυτόχρονα, η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες: όταν ο καιρός είναι καλός λειτουργεί τέλεια, αλλά η ομίχλη, η βροχή, το χιόνι και άλλες δυσμενείς καιρικές συνθήκες μπορούν να παρεμποδίσουν τη διέλευση της δέσμης λέιζερ.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και ιστορικός Μιχαήλ Ζιρόχοφ σημειώνει ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες ενδείξεις ότι αυτό το συγκρότημα χρησιμοποιήθηκε στο Ντονμπάς ακόμη και πριν από την πλήρη εισβολή στη Ρωσία, καθώς και στη Συρία. 

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν ακριβείς αποδείξεις ότι τα όπλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε συνθήκες μάχης.

Σύμφωνα με τον Zhirokhov, το Peresvet, θεωρητικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απενεργοποίηση δορυφόρων και εχθρικών drones. Ταυτόχρονα, ο εξοπλισμός που χτυπιέται από λέιζερ δεν εκρήγνυται, αλλά παύει να εκπληρώνει τη λειτουργία παρατήρησής του.

«Σχεδιάστηκε κυρίως για να τυφλώνει δορυφόρους. Το πρόβλημα με τα όπλα λέιζερ είναι ότι απαιτούν πολλή ενέργεια. Επομένως, για να χτυπήσετε κάτι, χρειάζεστε (ισχυρό. - Ed .) μπαταρίες ή χρειάζεται σύνδεση με κάποιο είδος σταθμού παραγωγής ενέργειας ώστε να λειτουργεί μόνο για αυτό, - εξηγεί ο Mikhail Zhirokhov.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας πρόσθεσε ότι μετά την ήττα του δορυφόρου από τον Peresvet, είναι απαραίτητη μια φυσική επισκευή των οπτικών της συσκευής παρατήρησης, αφού το λέιζερ την απενεργοποιεί.

Πρόσθεσε ότι η χρήση ενός τέτοιου συμπλέγματος, για παράδειγμα, εναντίον αμερικανικών δορυφόρων, προβλέπει επίθεση στη χώρα, η οποία θα προκαλούσε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον ειδικό, εάν η χρήση του Peresvet είχε καταγραφεί εναντίον οποιωνδήποτε αντικειμένων, αυτό θα είχε γίνει γνωστό από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών μέσω των μέσων ενημέρωσης.

Ταυτόχρονα, ο Mikhail Zhirokhov δεν πιστεύει ότι με τη χαμηλή κινητικότητα του ρωσικού συγκροτήματος λέιζερ είναι δυνατό να απενεργοποιηθούν τα εχθρικά drones, καθώς αυτό απαιτεί το χτύπημα ενός σχετικά γρήγορου UAV, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας .

Ο ειδικός πρόσθεσε ότι το Peresvet είναι ένα κατά προσέγγιση πρωτότυπο όπλου λέιζερ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα για τα χαρακτηριστικά αυτού του όπλου.

https://fakty.com.ua/ru/ukraine/20221005-potribuye-zanadto-bagato-energiyi-ekspert-rozpoviv-pro-rosijsku-lazernu-zbroyu-peresvet/

Όπλα λέιζερ της Μόσχας

Για πρώτη φορά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την ανάπτυξη όπλων λέιζερ σε ένα μήνυμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση τον Μάρτιο του 2018.

"Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι ορισμένα κράτη εργάζονται πάνω σε προηγμένα όπλα που βασίζονται σε νέες φυσικές αρχές. Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι και εδώ είμαστε ένα βήμα μπροστά. Τουλάχιστον εκεί που χρειάζεται περισσότερο. Για παράδειγμα, έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη όπλων λέιζερ. Και δεν πρόκειται πλέον μόνο για θεωρίες ή σχέδια ή ακόμη και για την έναρξη της παραγωγής. Από πέρυσι, τα στρατεύματα έχουν ήδη παραλάβει οπλικά συστήματα λέιζερ", δήλωσε.

Ταυτόχρονα, δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες επειδή "δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα". Αλλά, είπε, οι εμπειρογνώμονες κατανοούν ότι η παρουσία τέτοιων συστημάτων μάχης "πολλαπλασιάζει" τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας.

Την άνοιξη του ίδιου έτους, το επίσημο όνομα που επιλέχθηκε για το τελευταίο όπλο ήταν Peresvet (προς τιμήν του ήρωα Alexander Peresvet). Οι παραδόσεις στις ρωσικές δυνάμεις φέρεται να ξεκίνησαν το 2017, με το συγκρότημα να δοκιμάζεται στη Συρία το 2020. Τα peresvets βρίσκονται σε υπηρεσία με τμήματα πυραύλων στην Yoshkar-Ola, το Νοβοσιμπίρσκ, την περιφέρεια Ιβάνοβο και την Altai Krai, σύμφωνα με αμερικανικά εμπορικά περιοδικά.

Τι είναι γνωστό για το Perezvet

Παρόλο που έχουν περάσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια από την ομιλία του Πούτιν, δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες πληροφορίες για το Peresvet. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το σύστημα λέιζερ είναι ικανό να εκτελεί καθήκοντα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, ιδίως για την καταπολέμηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Κοροτσένκο, διευθυντή του ρωσικού Κέντρου Ανάλυσης του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων και στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και σε συνθήκες ομίχλης, χιονιού, βροχής η ακτίνα λέιζερ απλώς δεν μπορεί να περάσει μέσα από αυτές.

Το Peresvet υποτίθεται ότι μπορεί να στοχεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αναγνωριστικούς δορυφόρους, τυφλώνοντάς τα με ακτίνα λέιζερ. Το συγκρότημα αποτελείται από μια μονάδα λέιζερ και ένα μηχάνημα υποστήριξης με πηγές ενέργειας.

το σχετικό βίντεο  https://www.youtube.com/watch?v=HsztV5iyokg&t=42s

"Το συγκρότημα Peresvet, για το οποίο μίλησε ο πρόεδρος το 2018, είναι ήδη σε σειριακή παράδοση στα στρατεύματα. Μπορεί να τυφλώσει όλα τα δορυφορικά συστήματα αναγνώρισης ενός πιθανού εχθρού σε τροχιές έως 1. 500 χιλιόμετρα, αχρηστεύοντάς τα με τη χρήση ακτινοβολίας λέιζερ", δήλωσε τον Μάιο ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ.

Ωστόσο, μένει να δούμε κατά πόσο οι ισχυριζόμενες επιδόσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Υπάρχει καν?

Η κοινότητα των εμπειρογνωμόνων είναι διχασμένη σε αυτό το σημείο. Τον Μάιο του 2022, η Ρωσίδα δημοσιογράφος Yulia Latynina ( Γιούλια Λατίνινα) ανέφερε ότι εκπρόσωπος ενός κατασκευαστή λέιζερ δήλωσε ότι η Ρωσία λύνει τώρα το πρόβλημα του τρόπου μείωσης της σκέδασης της δέσμης λέιζερ καθώς περνάει μέσα από τα στρώματα της ατμόσφαιρας. Και ανέφερε επίσης τον ακαδημαϊκό Aleksandrov, ο οποίος είπε ότι με την τρέχουσα τεχνολογία, αυτό μπορεί να λυθεί μόνο θεωρητικά.

"Σήμερα μπορεί να γίνει σε απόσταση λίγων μέτρων, αλλά χρειάζονται χιλιόμετρα. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με προσαρμοστική οπτική και εύκαμπτα κάτοπτρα. . αλλά πρόκειται για πολύ δύσκολες και δυσκίνητες λύσεις ειρηνικής αστροφυσικής φύσης", σημείωσε και αμφισβήτησε την ίδια την ύπαρξη του Peresvet.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό και πολιτικό εμπειρογνώμονα Yury Fedorov, το συγκρότημα Peresvet υπάρχει σήμερα μόνο σε μια πειραματική έκδοση. Είναι οι δυτικές κυρώσεις που δεν επιτρέπουν τη μεταφορά του σε μαζική παραγωγή.

Είναι μια τεράστια ρύθμιση. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι σε έναν παλμό πρέπει να δημιουργήσετε μια πολύ μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα ανά μονάδα χρόνου. Και γι 'αυτό, η Peresvet χρειάζεται έναν τεράστιο αριθμό πυκνωτών για τη συσσώρευση ενέργειας φορτίου και ηλεκτρικού πεδίου. Οι συμβατικοί πυκνωτές ήταν σε όλα τα παλιά ραδιόφωνα. Αλλά οι πυκνωτές μπορούν να αποφορτιστούν, επομένως ένα τέτοιο λέιζερ χρειάζεται περίπου ένα σιδηροδρομικό βαγόνι με τέτοιους πυκνωτές. Οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, πρέπει επίσης να φορτιστούν", πρόσθεσε.

πηγή 5-10-22   https://www.rbc.ua/ukr/news/divni-promeni-rf-vzyali-lazer-peresvit-chi-1664986951.html

============

σχετικό βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=-qFzlvBDceY

Δεν υπάρχουν σχόλια: