Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Hφαίστεια: Πολλά ηφαίστεια ξυπνούν στην Ιταλία. Η ηφαιστειακή περιοχή κάτω από το Eifel της Γερμανίας. Μαγματική δραστηριότητα και σμήνος σεισμών στην Ισλανδία.Τόκιο: Προετοιμασίες για ηφαιστειακή έκρηξη.

Πολλά ηφαίστεια ξυπνούν στην Ιταλία:

(δραστηριότητα των ιταλικών ηφαιστείων Αίτνα, Στρόμπολι, Βεζούβιος και Βουλκάνο)

σημάδια αυξημένης δραστηριότητας,  παρατηρήθηκαν μέσω LiveCam στις 9-10-22 το απόγευμα όταν μια ροή λάβας εξερράγη στην πάνω περιοχή του Sciara del Fuoco.

Εκπληκτικές εικόνες από το ηφαίστειο Στρόμπολι

το σχετικό βίντεο

10-10-22  https://www.youtube.com/watch?v=aoIflvWmeCM&t=1s

το National Institute of Geophysics and Volcanology INGV δημοσίευσε στις 10-10-22 τη νέα εβδομαδιαία έκθεση, η οποία περιγράφει επίσης τη δραστηριότητα της Κυριακής 9-10-22, όταν σημειώθηκε η μεγαλύτερη πυροκλαστική ροή της τρέχουσας φάσης έκρηξης, μέχρι στιγμής.

Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον για την έκθεση, ωστόσο, είναι ότι ουσιαστικά δεν υπήρξαν σημαντικά μεταβαλλόμενες γεωφυσικές παράμετροι που να υποδεικνύουν μια επικείμενη αύξηση της δραστηριότητας.

Υπήρξαν μόνο 2 σύντομες περίοδοι ελαφρώς ανυψωμένου εδάφους (στις 4-10-22 και στις 9-10-22) αμέσως πριν αρχίσουν να ρέουν οι ροές λάβας.

Αμέσως πριν από τις εκρήξεις, το πλάτος των δονήσεων αυξήθηκε επίσης. Αυτές οι διαδικασίες δεν συνέβησαν αρκετά νωρίς πριν από τις εκρήξεις, ώστε να υπάρχει σημαντικός χρόνος προειδοποίησης. Έτσι, οι εκρήξεις αποτέλεσαν έκπληξη. Ή μήπως όχι

 ένας αρκετά αξιόπιστος δείκτης για την αύξηση της δραστηριότητας είναι τα "πιτσιλίσματα" (εκτοξεύσεις) της λάβας (lava splattering), τα οποία σχεδόν πάντα αναγγέλλουν δραστηριότητα ροής λάβας ή παροξυσμούς. Στην πραγματικότητα, υπήρξε μια κορύφωση της ροής αερίων την άνοιξη, όταν εκπέμφθηκε μια ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.

Επιπλέον, υπήρχαν όλο και περισσότεροι βαθιοί σεισμοί στην Τυρρηνική Θάλασσα, που ήδη παρατηρήθηκαν πιο συχνά. Συνήθως συμβαίνουν επίσης μήνες πριν από μια συγκεκριμένη ηφαιστειακή έκρηξη στο Στρόμπολι.

11-10-22   
https://www.facebook.com/strombolistatidanimo/posts/pfbid0d8fSeeQ7G485tLQha9Xe3JjZ5GTKB2ed3m5PJST7sE1KmZGWMWDYxV4Sgw7LbSvzl

Βεζούβιος με σεισμό M 2,1

ελάχιστα αναφέρθηκαν για τον Βεζούβιο κοντά στη Νάπολη, αλλά στις 9-10-22 το βράδυ σημειώθηκε σεισμός Md 2,1 κάτω από τη δυτική πλευρά του ηφαιστείου.

πηγή  https://www.vulkane.net/blogmobil/

12-10-22  https://anti-matrix.com/2022/10/12/mehrere-vulkane-italiens-erwachen-erdbebenschwaerme-und-lavafall-video/

=====================

Η χαρτογράφηση των ηφαιστείων δεν είναι εφικτή, καθώς πρέπει να καταγράψουμε την παρουσία τους πάνω στη στεριά, στην επιφάνεια της θάλασσας, στα βάθη των ωκεανών όπως ακόμα και σε μακρινούς πλανήτες και δορυφόρους του Διαστήματος.

κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας υπάρχουν περισσότερα ηφαίστεια απ΄ όσα πάνω από αυτή.

==============

Επίμονη δραστηριότητα στο σούπερ ηφαίστειο: Ερευνητές ξεκινούν να παρακολουθούν 800 ηφαίστεια στο Άιφελ

Η ηφαιστειακή περιοχή κάτω από το Άιφελ θεωρείται στην πραγματικότητα ένα σβησμένο υπερηφαίστειο. Όμως, υπάρχει ένα θόρυβο στα υπόγεια. Υπάρχει τελικά ενεργό ηφαίστειο Μια μεγάλη εκστρατεία μέτρησης είναι τώρα για να το ανακαλύψουμε.

Κρυφή φωτιά: Κάτι συμβαίνει στην ηφαιστειακή περιοχή κάτω από το Άιφελ - οι βαθιές δονήσεις και η ανύψωση του υπεδάφους υποδεικνύουν συνεχιζόμενη δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο τι κρύβεται πίσω από αυτό και αν το υπερηφαίστειο του Άιφελ θα ενεργοποιηθεί ξανά. Τώρα μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία μέτρησης πρόκειται να δώσει περισσότερη σαφήνεια.

Ένα πυκνό δίκτυο μετρήσεων με εξαιρετικά ευαίσθητα γεώφωνα θα δείξει πώς είναι το μαγματικό σύστημα κάτω από το Eifel και πόσο βαθιά κοιμάται εκεί η ηφαιστειότητα.

Πριν από περίπου 13.000 χρόνια, ένα σούπερ ηφαίστειο εξερράγη στην περιοχή του Άιφελ, θάβοντας τη μισή Κεντρική Ευρώπη κάτω από στάχτη και λάβα. Η εκρηκτική έκρηξη του ηφαιστείου Laacher See εκτόξευσε περίπου 20 κυβικά χιλιόμετρα υλικού και απέκλεισε προσωρινά τον Ρήνο. Τα σύννεφα τέφρας έφτασαν μέχρι τη βόρεια Ιταλία και τη Ρωσία.

Από τότε, τα περίπου 800 ηφαίστεια του συμπλέγματος του Άιφελ ήταν αδρανή - δεν υπήρξαν σημαντικές εκρήξεις.

Ανώμαλη ανάταση και σειρά βαθιών τρόμων

Ωστόσο, το ηφαιστειακό φαινόμενο του Άιφελ δεν φαίνεται να έχει εξαφανιστεί εντελώς: οι τελευταίες μετρήσεις GPS δείχνουν ότι το υπέδαφος στην περιοχή του Άιφελ ανεβαίνει σε ασυνήθιστο βαθμό. Επιπλέον, από το 2013, στην περιοχή αυτή καταγράφονται τακτικά σεισμοί χαμηλής συχνότητας από τον κάτω φλοιό και τον ανώτερο μανδύα.

Τέτοιοι σεισμοί μπορεί να είναι ένδειξη ότι τα υγρά ή τα αέρια στον φλοιό της γης αυξάνονται. Αυτές οι μικρές δονήσεις δημιουργούνται από δονήσεις στις σχισμές των βράχων.

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό για εμάς; Κανονικά, η υποεπιφανειακή ανύψωση και οι σεισμικές δονήσεις στα ηφαίστεια δείχνουν ότι το μάγμα και τα ηφαιστειακά αέρια αυξάνονται και ο υπόγειος θάλαμος μάγματος ξαναγεμίζει. Ωστόσο, θα ήταν επίσης πιθανό κάτω από το Άιφελ απλά ζεστά υγρά και αέρια να κινούνται χωρίς να απειλείται μια νέα έκρηξη στο άμεσο μέλλον.

350 γεώφωνα υποτίθεται ότι κρυφακούουν υπόγειες διεργασίες

Προκειμένου να δημιουργηθεί περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το τι συμβαίνει κάτω από το Άιφελ, οι ηφαιστειολόγοι ξεκίνησαν τώρα μια μεγάλης κλίμακας έρευνα υπό την ηγεσία του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών (GFZ). Το "Large-N-Experiment" εξετάζει το υπόγειο του Άιφελ με μεγαλύτερη ακρίβεια από πριν. Αυτό θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει τι κινείται στον φλοιό της γης.

Επιπλέον, το πείραμα θα βοηθήσει τους ερευνητές να απεικονίσουν και να χαρτογραφήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον θάλαμο μάγματος του ηφαιστείου Laacher See (μια ηφαιστειακή λίμνη καλντέρα με διάμετρο 2 km στη Ρηνανία-Παλατινάτο της Γερμανίας) και την υπόλοιπη ηφαιστειακή περιοχή.

Εργαζόμενοι από τα πανεπιστήμια του Κιέλου, του Μάιντς, της Φρανκφούρτης και της Κολωνίας, το GFZ και η κρατική υπηρεσία σεισμών της Ρηνανίας-Παλατινάτου εργάζονται αυτή τη στιγμή μαζί στο Eifel για τη μεγάλη εκστρατεία μετρήσεων.

Έστησαν περίπου 350 γεώφωνα στις συνοικίες Mayen-Koblenz και Ahrweiler - ευαίσθητα όργανα μέτρησης που ακούν το υπόγειο και καταγράφουν ακόμη και ασθενείς σεισμικές δονήσεις.

«Με αυτό το πείραμα, το οποίο είναι μοναδικό στη Γερμανία, θέλουμε να κοιτάξουμε βαθιά κάτω από την επιφάνεια της γης και να μάθουμε πώς αποτελείται το υπέδαφος και τι συμβαίνει εκεί, δηλαδή να παρατηρήσουμε τη δυναμική. Πάνω από όλα, πρόκειται για ηφαιστειακή δραστηριότητα», εξηγεί ο διευθυντής του έργου Torsten Dahm από το GFZ.

Σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους, δεν υπάρχει κίνδυνος πρόωρης έκρηξης στο Άιφελ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ερευνούμε και να παρακολουθούμε τι συμβαίνει υπόγεια.

Το πείραμα αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο και θα καταγράψει τόσο σεισμούς όσο και θόρυβο φόντου. Το πυκνό δίκτυο μέτρησης επιτρέπει υψηλότερη ανάλυση από προηγούμενες έρευνες.

Επειδή και τα γεώφωνα καταγράφουν συνεχώς τα δεδομένα μέτρησης κατά τη διάρκεια ενός έτους, οι ηφαιστειακές διεργασίες στο υπέδαφος μπορούν να χαρακτηριστούν καλύτερα και να παρακολουθηθούν με βάση τον εντοπισμό των σεισμικών σημάτων.

«Αν έχουμε καλύτερη κατανόηση των διεργασιών και των συνθηκών υπόγεια, μπορούμε να συγκρίνουμε τα δεδομένα με εκείνα των ενεργών ηφαιστειακών περιοχών», εξηγεί ο Dahm.

Τότε μπορούμε επίσης να αξιολογήσουμε καλύτερα τι σημαίνουν οι κρότοι υπόγεια - πόσο βαθιά κοιμάται το ηφαίστειο, αν θέλετε».

πηγή  4-10-22    https://anti-matrix.com/2022/10/04/anhaltende-aktivitaet-beim-supervulkan-forschende-starten-lauschangriff-bei-800-vulkanen-in-der-eifel/

===========

Ηφαίστεια: Μαγματική δραστηριότητα και σμήνος σεισμών στην Ισλανδία

Δεν φαίνεται να υπάρχει αμφιβολία ότι το σμήνος σεισμών προκλήθηκε από εισβολή μάγματος στην περιοχή του ηφαιστείου Fagradalsfjall. Αυτό άλλαξε το πεδίο τάσης και πυροδότησε σεισμούς σε γειτονικά συστήματα ρηγμάτων.

 Ο βαθμός στον οποίο η διείσδυση του μάγματος προκαλεί αναταραχή στο έδαφος δεν είναι ακόμη σαφής. Η εμφάνιση των αυτόματων μετρήσεων GPS έχει ανασταλεί. Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε τους επιστήμονες του ΙΜΟ να βγουν με νέα επαληθευμένα δεδομένα.

Από την αρχή του έτους είχε σημειωθεί σημαντική ανύψωση εδάφους σε ένα σύστημα που βρισκόταν 10 χλμ δυτικά του Fagradalsfjall. Ήταν παρόμοιο πριν από την έκρηξη Fagradalsfjall πέρυσι.

Προφανώς η μαγματική δραστηριότητα έχει πλέον μετατοπιστεί πίσω στο Fagradalsfjall και ο κίνδυνος μιας επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης αυξάνεται σημαντικά.

Οι πτώσεις βράχων ήταν ορατές στη ζωντανή κάμερα στον   κώνο Fagradalsfjall και ο ατμός αναπτύχθηκε στη βάση του κώνου .

πηγή 2-8-22  https://anti-matrix.com/2022/08/02/vulkane-magmatische-aktivitaet-und-schwarmbeben-auf-island/

===========

Τόκιο: Προετοιμασίες για ηφαιστειακή έκρηξη

Στο Τόκιο, γίνονται προετοιμασίες για έκρηξη του όρους Φούτζι Σχέδια έκτακτης ανάγκης και παραγγέλθηκαν μάσκες σκόνης Ένας γεωφυσικός βλέπει συγκεκριμένο κίνδυνο Στην ιαπωνική πρωτεύουσα του Τόκιο, φαίνεται ότι προετοιμάζονται για μια πιθανή έκρηξη του όρους Φούτζι. Αυτό προκύπτει από πολλά δελτία τύπου. 

Το όρος Φούτζι είναι ένα πολύ συμμετρικό στρωματοηφαίστειο ύψους 3776 μέτρων και σύμβολο της Ιαπωνίας. Το αρχιπέλαγος στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού έχει 111 ηφαίστεια που ταξινομούνται ως ενεργά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν εκραγεί τουλάχιστον μία φορά τα τελευταία 10.000 χρόνια.

Υπάρχουν πολλές θερμές πηγές στην Ιαπωνία γύρω από τις οποίες έχει χτιστεί μια κουλτούρα κολύμβησης, η οποία είναι γερά ριζωμένη στη συλλογική ψυχή της Ιαπωνίας, καθώς και ο σεβασμός για τον ηφαιστειακό.

Αν και το όρος Φούτζι απέχει 153 χλμ. από το κέντρο του Τόκιο, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πόλη θα μπορούσε να επηρεαστεί από μια ηφαιστειακή έκρηξη από το όρος Φούτζι, τουλάχιστον εάν ο άνεμος φυσά από την κατεύθυνση του ηφαιστείου.

Τότε η ηφαιστειακή τέφρα θα μπορούσε να φυσήξει προς την κατεύθυνση του Τόκιο και να αποτεθεί στην αστική περιοχή. Κάτι παρόμοιο λέγεται ότι συνέβη κατά την τελευταία μεγάλη έκρηξη το 1707.

Για μια μητρόπολη όπως το Τόκιο, ακόμη και συγκριτικά μικρές ποσότητες τέφρας θα ήταν προβληματικές. Αν πέσει πολλή στάχτη, η δημόσια ζωή στην πόλη θα μπορούσε να σταματήσει και να προκληθούν ζημιές στις υποδομές.

Ειδικά όταν η ηφαιστειακή τέφρα υγραίνεται μετά από βροχοπτώσεις, σχηματίζει ένα στρώμα που μοιάζει με τσιμέντο βάρους αρκετών τόνων που μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση της στέγης των σπιτιών και την απόφραξη των υπονόμων. Αλλά το Τόκιο δύσκολα θα γίνει μια σύγχρονη Πομπηία, όπως μπορεί να διαβαστεί σε ορισμένα άρθρα.

Με βάση αυτά τα - στην πραγματικότητα όχι νέα - ευρήματα, η πολιτική άμυνα και η αστυνομία επεξεργάζονται τώρα μέτρα έκτακτης ανάγκης και έχουν τεθεί σε εφαρμογή σχέδια για να παραγγείλουν μάσκες σκόνης και προστατευτικά γυαλιά. Οι ιατρικές μάσκες προσώπου χρησιμοποιούνται συχνά ως μάσκες σκόνης, οι οποίες θα πρέπει πλέον να είναι άφθονες σε περιόδους πανδημίας και είναι πρακτικά διαθέσιμες σε πολλά νοικοκυριά.

Μια δήλωση του γεωφυσικού Hiroki Kamata, ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, παρέχει τον λόγο για τον συναγερμό.

Είπε ότι το όρος Φούτζι βρίσκεται ακριβώς βόρεια της περιοχής από την οποία προήλθαν οι σεισμοί του Τοκάι.

Σύμφωνα με την Καμάτα, το όρος Φούτζι ενεργοποιήθηκε από τον σεισμό του 2011 και άνοιξαν ρωγμές στην οροφή της δεξαμενής μάγματος του, θέτοντάς το σε «αναμονή» για μια έκρηξη, ας πούμε έτσι. Ως εκ τούτου, υπάρχει φόβος ότι το ηφαίστειο θα μπορούσε να εκραγεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Ο σεισμός του 2011 λέγεται ότι ξεσήκωσε τουλάχιστον 20 άλλα ηφαίστεια στην Ιαπωνία, θέτοντάς τα σε κατάσταση αναμονής.

Μερικά από αυτά τα ηφαίστεια έχουν ήδη εκραγεί. Παρόλο που υπάρχει πραγματική πιθανότητα το όρος Φούτζι να εκραγεί ξανά κάποια στιγμή, δεν γνωρίζω πρόσφατες ενδείξεις όπως σεισμούς, εξάτμιση αερίων ή πληθωρισμό.

Τα προληπτικά μέτρα είναι δικαιολογημένα, αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Τέτοια σχέδια έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να υπάρχουν παντού, ακόμη και σε σχέση με άλλες φυσικές καταστροφές.

πηγή 23-6-22  https://www.vulkane.net/blogmobil/fuji-vorbereitungen-auf-eruption/

===========

σχετική μας ανάρτηση

21 Σεπτεμβρίου 2021

Ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί La Palma. Ερευνητές εντόπισαν 7 ηφαιστειογενείς περιοχές στη γη, όπου η έκρηξη μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια καταστροφή. 7 σημεία υψηλού ηφαιστειακού κινδύνου, απειλούν την παγκόσμια υποδομή ακόμη και με μέτριες ηφαιστειακές εκρήξεις.

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2021/09/la-palma-7-7.html

===========

14 Ιουνίου 2020

Ηφαίστειο που κοιμόταν για 13.000 χρόνια είναι και πάλι ενεργό, στη Γερμανία

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2020/06/13000.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: